Városinfó

Adómentessé lettek a pincék, présházak, gazdasági épületek

2014-07-14 14:54

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avas_kutatas_130703_fkcs_4.jpg

Adómentes lett a magánszemélyek számára Miskolcon január 1-jéig visszamenőleges hatállyal a belterületen és külterületen elhelyezkedő gazdasági épület, pince, présház, továbbá – 50 négyzetméter alapterületig – a műhely és a szerviz építménye. A június 12-ei közgyűlésen meghozott döntésről levélben is értesítik az érintetteket, akik folyószámlájuk egyenlegéről augusztusban kapnak értesítést.

Ahogy erősödnek a miskolci vállalkozások, úgy nyílik lehetőség a magánszemélyek helyiadó-terheinek csökkentésére. Az elmúlt évi adóbevételek adóemelés nélkül is jelentősen növekedtek a városban. A közgyűlés elé került előterjesztés szerint a gazdaság fellendülése, a cégek, egyéni vállalkozók tőkerősödése, nyereségük növekedése lehetővé tette, hogy a magánszemélyek számára teljesen vagy részlegesen adómentessé tegyenek egyes építményeket.

A képviselő-testület által elfogadott polgármesteri javaslat január 1-jéig visszamenőlegesen adómentessé tette a belterületen és külterületen elhelyezkedő pincét, gazdasági épületet, présházat, továbbá – 50 négyzetméter alapterületig – a műhely és a szerviz építményét. Mint a közgyűlésen is elhangzott: ez az adó a jó gazdálkodásnak köszönhetően mellőzhető a város számára, viszont sokat jelenthet a több ezer érintett miskolcinak.

Számukra ez közvetlen adócsökkentést jelen, ugyanakkor közvetett módon is lehet pozitív hatása. Így például a pincék esetében a borászattal foglalkozók az adófizetési kötelezettség eltörlésével megtakarított összeget állagmegóvásra fordíthatják, ez erősítheti, hosszú távon növelheti az idegenforgalmat. A döntés egyértelműen rendezi például azoknak az 50 négyzetméternél kisebb, műhely besorolású ingatlanoknak a helyzetét is, amikben a tulajdonos nem végzett „haszonszerző tevékenységet”, legfeljebb csak barkácsolt – ám eddig neki is fizetnie kellett az építményadót.

A kivetéssel megállapított adót törli a polgármesteri hivatal adóosztálya, folyószámlájuk egyenlegéről az adózók augusztusban kapnak értesítést. Abból kiderül, hogy a többi adónemet is figyelembe véve, van-e fennálló túlfizetésük, amit természetesen visszaigényelhetnek.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-23 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!