Életmód

Fürdésre alkalmatlan a Palicsi-tó

2014-07-09 15:48

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Alig kezdődött el az idegenforgalmi szezon a magyar-szerb határhoz közeli Palicson, a tó vizét máris fürdésre alkalmatlanná nyilvánították. Nem először.


Az egykori híres fürdőváros tava az elszaporodott mérgező algák miatt sötétzöld és nyálkás, illetve éppen a literenkénti 22 millió alga miatt nincs elég oxigén a vízben, ami halpusztuláshoz vezet - számolt be a szerb sajtó szerdán. Emellett a víz pH-értéke extrém magas, valamint magas a nitrogén és a foszfor koncentrációja. 

Az eredmények alapján a szerb közegészségügyi intézet fürdésre alkalmatlanná nyilvánította a Palicsi-tavat. A tóban élő ezüstkárászokat elkezdték áttelepíteni, hogy mentsék a még meglévő állományt.

Az egykori fürdőváros azonban hatalmas bevételtől esik el, hiszen a tó már nem vonzza sem a turistákat, sem a befektetőket. Korábban többször is szóba kerültek a tó kitisztítására és iszapmentesítésére vonatkozó javaslatok, azonban ezek egyike sem járt sikerrel vagy valósult meg, így az üdülőközpont újraélesztésének terve is kútba esett.

A Szabadkától 8 kilométerre fekvő Palicsfürdő az Osztrák-Magyar Monarchia idején vált közkedvelt fürdővárossá, a kisvárost villái és szecessziós épületei tették igen vonzóvá. A századfordulón számos híresség fordult meg a településen, a tó vizét és az iszapját gyógyhatásúnak tartották.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-06-02 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!