Városinfó

Büntetés jár a parlagfű-irtás elmulasztásáért

2014-07-07 10:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE parlagfu_irtas_130717ml_07.jpg

Július 1-jétől büntetik azt az ingatlantulajdonost, aki nem irtotta ki területén a parlagfüvet – ezt több éve jogszabály írja elő. Tavaly – mulasztás miatt – 3 ezer eljárás indult országosan, és 130 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az Önkormányzati Rendészet mezőőrei októberig ellenőriznek.

A parlagfű, nemcsak helyet, tápanyagokat, és a vizet vesz el más növényektől, de virágpora súlyos allergiás panaszokat okoz. A telektulajdonosoknak gondoskodniuk kell a gyomnövények eltávolításáról. Miskolc bel- és külterületein folyamatosan kaszálják a füves területeket.

Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője a Miskolc Televíziónak elmondta, külterjes részek egyébként a városon belül is találhatók.

– Bábonyibérc, Bodótető a Szentpéteri kapu egyes részei, az Avas városrészeken, a Komlóstetőn vannak olyan területek, ahol allergén gyomnövények virágzása kezdődhetne meg, ha nem végeznénk el az ilyenkor szokásos külterjes területeink kaszálását, amellyel megakadályozzuk a gyomnövények virágzását is – hangsúlyozta.

A parlagfű irtását tavasszal kell kezdeni, de még a virágzás előtt, július elején sem késő a gyomnövény eltávolítása, különben érkezik a bírság.

– Mezőőreink, illetve a közterület-felügyelőink a külterületen, valamint a belvárosi területeken is ellenőrzik ezeknek a növényeknek a meglétét. Abban az esetben, ha ilyen növénnyel fertőzött területet találunk, akkor átiratot küldünk vagy az építésügyi osztály felé, vagy pedig külterületi ingatlanok esetében a földhivatal felé – ezt már Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője emelte ki. Zsolnai Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója pedig hozzátette, a bírság 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig terjedhet. Mint fogalmazott, a büntetés mértéke természetesen attól függ, hogy mekkora a parlagfüves folt és terület nagysága.

A rendészet jelzése alapján, belterületen a jegyző, külterületen pedig a Kormányhivatal szakigazgatási szerve kezdeményezi a figyelmeztetést, majd a bírságolást.

Farkas I.
Fotó: minap.hu archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!