Városinfó

„A nyomortelepek felszámolása az egész városnak az érdeke!”

2014-07-06 11:23

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Amióta a miskolci közgyűlés májusban döntött a helyi nyomortelepek felszámolásának felgyorsításáról, a város vezetése folyamatosan a támadások kereszttüzében van. Kriza Ákos polgármester elmondása szerint sem az ellenzék szűnni nem akaró támadásai, sem a jogvédők minden alapot nélkülöző tiltakozásai nem tántorítják el őket.

Máris aláírások ezrei bizonyítják, hogy a lakosság józan többsége támogatja a Fidesz – KDNP és a városvezetés törekvéseit a közbiztonság javítására, a nyomortelepek felszámolására.

– Valóban ennyire új és egyedi a kifogásolt rendelet, hogy lassan már európai visszhangja van?
– Egyáltalán nem, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat által sérelmezett bérleti jog megváltásáról szóló rendelet korábban is meglévő rendelete volt a városnak.  A Fidesz – KDNP képviselőcsoportja az MSZP által korábban meghatározott megváltási összeget nem hogy csökkentette volna, hanem 1,5 millió forintról 2 millió forintra emelte. Azonban kikötötte, hogy a megváltási összeg terhére csak Miskolcon kívül vásárolható ingatlan. Erről a változtatásról előzetesen személyesen tájékoztattam az összes helyi roma nemzetiségi vezetőt, Farkas Flórián ORÖ-elnököt és Farkas Félix roma nemzetiségi szószólót is.

– Vannak, akik viszont sokallják a kétmillió forintos „lelépési pénzt”.
– A törvények szerint a bérleti jogviszonyt nem szüntetheti meg „csak úgy” az egyik fél – jelen esetben a város. Ha ezt szeretné tenni, fel kell ajánlania a jogszabály szerinti ellentételezést. Azonban, mint már említettem, a kétmillió forintos lelépési díjat feltételekhez kötjük. Az érintetteknek Miskolcon kívül kell ingatlant vásárolniuk, amit öt évig nem adhatnak el. Hangsúlyozom, a rendelet pusztán egy választható lehetőséget kínál a rehabilitációra szoruló övezetek lakóinak. Azon családokkal szemben, amelyek nem kívánnak élni ezzel, semmilyen jogi kényszer nem érvényesül. Azonban meggyőződésünk, hogy akik ilyen övezetekben élnek, készen állnak elfogadni egy tisztességes ajánlatot, amelynek révén bérlőkből tulajdonosokká válhatnak olyan vidéki településeken, ahol sokkal könnyebb a megélhetésük és felzárkózásuk.

– Megvannak ehhez az anyagi források?
– A nyomortelepek felszámolása nem lehet pénzkérdés egy 21. századi, európai városban. Ez egy befektetés a városgazdálkodás szempontjából, hiszen a nyomortelepek megszűnésével a környékbeli ingatlanok is felértékelődnek. Kimondhatjuk, Miskolc egészének az értéke is nő ezáltal, minden becsületes városlakó életminősége javul, érdemes tehát erre pénzt fordítani. A szocialisták korábban 36 milliárd forintos adósságot halmoztak fel, de csak egyre több nyomortelep lett, egyre lepusztultabb állapotban.

– Mi lesz azokkal, akik úgy veszik fel a kétmilliót, hogy többmilliós tartozásokat hagynak hátra?
– Ez nem fordulhat elő. Akinek tartozása van, csak akkor élhet a felajánlott lehetőséggel, ha előbb rendezi azt. Csak akkor kapják meg a kétmillió forintot, ha nincs fennálló tartozásuk. A jogcím nélküli lakásfoglalók pedig egyetlen fillért sem kapnak.

– A szomszédos települések bizonyára nem örülnek a probléma exportálásának.
– Az érintett családok nagy része az elmúlt években ezekből a falvakból települt be Miskolcra. Nálunk veszik igénybe a családi támogatásokat, segélyeket. Most, ha ezt választják, visszatérnek oda, ahonnan jöttek. A város nem üldöz el senkit, egyszerűen azt a tarthatatlan állapotot szünteti meg, amely gátolja, hogy még biztonságosabb, modernebb Miskolcon élhessünk.

– A Jobbik ingyenes felszámolást emleget.
– A Jobbik nem ismeri a törvényeket. Nem tudják, vagy nem akarják tudni, hogy érvényes bérleti szerződéssel rendelkező emberek feje fölül – függetlenül attól, hogyan élnek – nem lehet lebontani a házakat. Ez minden jogszabállyal ellentétes. De a Jobbikkal kapcsolatban azt is fontos tisztázni, hogy mást mondanak, és megint mást cselekszenek. Nemcsak itt, Miskolcon nem szavazták meg a nyomortelepek felszámolását, de a parlamentben sem támogatták a kilakoltatási moratóriummal kapcsolatos fideszes módosítást, ami lehetővé teszi az Avasról a „fészekrakók” kiköltöztetését. Tehát igazából sem a „fészekrakók” kilakoltatását nem akarják, sem a nyomortelepek törvényeknek megfelelő lebontását.
Vagyis, akik ingyenes telepfelszámolásról beszélnek, azok valójában a nyomortelepek megmaradása mellett kampányolnak. Mi azonban a jogszerű, de biztos telepfelszámolás mellett érvelünk.

– Mi lesz azzal, aki ott lakik a nyomortelepen, de becsületesen él, fizeti a számlákat?
– Azoknak az embereknek, akik becsületesen élnek, nincsenek köztartozásaik és betartják a közösségi együttélés szabályait, a város fel fog ajánlani legalább azonos komfortfokozatú ingatlanokat, ahová elköltözhetnek. Minden családdal egyedileg történik majd a megállapodás a bérleti jog megváltásáról, vagy az új lakásba költözésről. A Diósgyőri stadion környékének rehabilitációja nem tűr halasztást, emellett sem gyermekvédelmi, sem társadalmi integrációs szempontokból nem védhető Miskolc ezen lakóövezeteinek megtartása.   

– Miért kezdeményezték az aláírásgyűjtést?
– Köztudott, az MSZP, a DK, és a Jobbik sem szavazta meg a közgyűlésben a nyomortelepek lebontását. Balliberális hecckampány indult, szűnni nem akaró politikai támadások, tiltakozások kezdődtek. Egyes bűnözői köröknek is érdekük, hogy a nyomortelepek fennmaradjanak. Az, hogy több tízezren aláírják a telepfelszámolást támogató íveket, mind az ellenzék, mind a bűnözők számára egyértelmű jelzést ad arról, mit kíván a város.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!