Sport

Győzelemmel tért vissza a nemzetközi kupaporondra a DVTK

2014-07-03 20:00

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE dvtk_birkirkara_140703_4_ml.jpg

16 év után ismét nemzetközi kupamérkőzést játszott csütörtök este a DVTK. Az új debreceni stadionban a máltai Birkirkara FC-t fogadták a piros-fehérek az Európa-liga első selejtezőkörében. Mezőnyfölényét a 34. percben tudta gólra váltani a Diósgyőr, de alig egy perc elteltével egalizált az ellenfél. A második félidő első percében azonban emberhátrányba került a Birkirkara, így egy félidőn át előnyben játszhatott a Diósgyőr. Végül a 93. percben csak sikerült kicsikarni a győzelmet, így egygólos előnnyel utazik jövőhéten Máltára a DVTK.

Több mint 6 ezer diósgyőri szurkoló kísérte el kedvenc csapatát Debrecenbe, ahol a DVTK 16 év után ismét nemzetközi kupamérkőzést játszott csütörtök este a máltai Birkirkara FC ellen. Óvatosan, de a kezdeményezést az első perctől magához ragadva kezdett a piros-fehér együttes, meghűlt azonban a hazai drukkerek ereiben a vér, amikor a 3. percben egy szögletet követően Muscat fejese csattant a felső lécen. Támadóbbá vált aztán a Diósgyőr – eleinte a nemrégiben igazolt Okuka volt igen aktív a jobb szélen –, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítani a máltai kapu előtt.

A 18. percben nyúlt először a zsebéhez az andorrai bíró, Bissi kapott sárga lapot Barczi lerántásáért. Gosztonyi is egyre többször játszotta át a bal oldalon a máltai védelmet, az első gólig azonban a 34. percig várni kellett. Ekkor Bacsa húzott befelé a jobb szélről, gyönyörű labdával ugratta ki Nikházit, aki majd’ az alapvonalról gurított vissza az érkező Barczihoz, aki a kapuba belsőzte a labdát. Gyönyörű támadásépítéssel szerezte meg a vezetést a Diósgyőr! (1-0).Azonban alig örülhettek a gólnak a diósgyőriek, mert egy ártatlannak tűnő helyzetből egalizált az ellenfél. Mintegy 30 méterről végezhetett el szabadrúgást Bissi, életerős lövése elzúgott a kéttagú sorfal mellett, és Rados ökléről a hálóba vágódott. (1-1). Ezzel a jól eltalált, de fogható lövéssel máris 1-1, ami kitűnő eredmény az idegenben játszó csapatnak. A félidőben komolyabb helyzet már nem alakult ki, így döntetlennel vonulhattak a csapatok a pihenőre.

A fordulást követően nem kellett sokat várni a fordulatra: alig telt el egy perc a második játékrészből, amikor a máltai gólt szerző, s az első félidőben már egy sárga lapot összeszedő Bissi lekönyökölte Barczit, amiért megkapta második sárga kártyáját is, így már a félidő elején megfogyatkozott a máltai csapat.

A DVTK rá is kapcsolt, igyekezett gólra váltani az emberelőnyt. Adódott helyzet Barczi, Gosztonyi és Nikházi előtt is – utóbbi egy gyönyörű lövéssel a felső lécet is eltalálta –, a gól azonban váratott magára. Egészen a hosszabbításig, amikor is Nikházi passzolta fel szépen Bacsának a labdát, aki maga elé engedte az ellenfél térfelén, majd berobogott vele a tizenhatoson belülre, ahol már hiába érték utol, a rövidbe tudta rúgni a labdát. (2-1).Egygólos előnnyel utazik tehát a Diósgyőr a július 10-ei, máltai visszavágóra.

Edzői nyilatkozatok a mérkőzés lefújását követően (dvtk.eu):

Tomiszlav Szivics: – Az történt, a mai mérkőzésen, amire számítottam. Egy motivált, harcos csapattal találkoztunk, amely nagyobb tapasztalattal rendelkezik az EL-ben, mint mi. Ahogy vártam, masszívan védekeztek, ezért azt kértem a játékosoktól, hogy türelmesen játszanak. Az első gól után azt hittem, minden rendben van, és vártam a második találatot, de gyorsan kiegyenlített az ellenfél, ami megfogta a csapatot. A piros lap után a második félidőben végig uraltuk a játékot, és a mérkőzés végén sikerült a gólszerzés is. Ez a gól nagyon sokat számít, mert miénk a győzelem, így egészen más lesz a visszavágó, ahol mindent megteszünk, hogy továbbjussunk. Összességében tanulságos mérkőzés volt, egy egész jó, szervezett csapat ellen játszottunk. A máltaiak közt több jó labdarúgót láttam, akik közül többet is elfogadnék a saját csapatomba. A játékosaim mindent megtettek, jelenleg ez a maximum, hiszen csak 10. napja dolgozunk. Gratulálok saját csapatomnak, az ellenfélnek és a szurkolóknak, akik igazi 12. játékosként álltak mögöttünk a mai napon!

Paul Zammit
: – Nagyon vegyes találkozó volt. Az első félidőben volt esélyünk kontrázni, majd a második félidőben a piros lap miatt megváltozott a találkozó képe. Elégedett vagyok a játékosaim hozzáállásával, magabiztosan játszottunk, de a piros lap miatt változtatni kellett, bár a kiállítást követően is volt esélyünk a gólszerzésre.

dvtk_birkirkara_140703_7_ml.jpg

96'
Vége a mérkőzésnek, a Diósgyőr előnnyel utazik Máltára.

95'
Megint majdnem 1 perccel a bekapott gól után egyenlítettek a máltaiak, Rados egyedül állt szemben a máltai támadóval, aki belerúgta a labdát a diósgyőri kapusba.

93'
Góóóól! Bacsa! A DVTK csatára kapott a máltai térfél közepén egy pontos passzt, a védők lemaradtak róla, a 16-oson belül pedig már hiába vették körbe, a rövidbe rúgta a labdát! 2-1.

5 percet hosszabbít a játékvezető.

86’
Agius akart cselezni lövés helyett, így Kádár szerelni tudott már a tizenhatoson belül.

81' Ledesma
érkezett a máltai csapatba Vella helyett.

80'
Tíz perce van a Diósgyőrnek, hogy gólra váltsa emberelőnyét. Zúg a "Harcoljatok!", a szurkolók is beleadnak mindent a véghajrára.

79'
Újabb szögletet rúghat a DVTK, miután Bacsa húzott el a bal oldalon, de szerelték. A beívelést Murcia ezúttal is magabiztosan húzta le.

76'
Kisebb csetepaté a pályán, sárga lap Zerafanak. A máltaiak nem engedték el a játékvezetői labdát, ebből indult a kakaskodás. Okuka is besárgult.

75'
Újabb csere a Birkirkaránál is. Sciberras helyén Agius a pályán.

74'
Óriási Grumics-fejes Okuka beadása után, de Murcia óriásit védett. Közben az egyik máltai görcsöt kapott.

73'
A csereként beállt Marjanovic húzott el a jobb szélen, befelé cselezett, majd lőtt, de Murcia ezúttal is magabiztosan védett.

68'
Újabb szabadrúgást kaptak a máltaiak, mintegy 30 méterről lőhettek kapura, Rados azonban ezúttal szögletre öklözte a labdát. Szórványos fütty a nézőtéren.

67'
Újabb diósgyőri csere: Husic helyén Marjanovic.

65'
Lövésig jutottak a máltaiak, csúnyán fölészállt azonban a labda. Az ellentámadásból Barczi próbált a kapu elé tekerni, de Herrera lábáról a kapu felé vágódott a labda, majdnem öngól, a máltai kapus azonban résen volt.

62'
Most néhány passz erejéig tudják tartani a labdát a máltaiak, a felezővonalat azonban alig lépték át. Bacsát ismét felvágták, a szabadrúgást követően újabb diósgyőri szöglet következhet, miután Bacsa arcon találta a máltai védőt. A szöglet veszélytelen.

60'
Cserélnek a vendégek is, Camenzuli helyett érkezett Scicluna.

56'
Gosztonyi helyére az egyik új igazolás, Bori Gábor lépett pályára.

52'
Gosztonyi kevergetett a máltai tizenhatos előterében, végül Nikházinak tolta oda a labdát, aki gyönyörűen belsőzött a hosszúra, a lövés a felsőlécen csattant. Parádés megmozdulás, szorongat a Diósgyőr, a máltaiak betömörülnek a saját kapujuk előtt. Közben rákapcsol a diósgyőri szurkolótábor is, zúg a "Nem érdekel más, csak a Diósgyőr" rigmus.

dvtk_birkirkara_140703_5_ml.jpg
50'
A nagyon aktív Barczit faragják, hátulról csúsztak a lábára, a sárga ezúttal elmaradt. Marad támadásban azonban a Diósgyőr, a máltai tizenhatos előtt járatják a labdát, de rendre hiba csúszik az utolsó passzokba.

48'
Azonnal rá is kapcsolt a DVTK, egy szöglet után Barczi teker a hosszúra, de a máltai kapus fogta a lövést.

Elkezdődött a 2. félidő, 1-1-ről folytatják a csapatok a mérkőzést. Rögtön egy újabb sárgalap, de Bissinek ez már a második sárgája volt, így mehet is zuhanyozni a 2. félidő 1. percében!

46'
A bíró lefújta az első játékrészt. 1-1 az állás, ennél több kell, az eredmény a vendégek számára jó.

45'
Gyors kontrát igyekezett vezetni a Diósgyőr, Grumic lőtte el mintegy 15 méterről, az egyik máltai védő lábáról szögletre pattant. Gosztonyi beadása azonban veszélytelen volt.

44'
Újabb szögletet végezhetett el a DVTK, Grumic fejese mellé szállt. Egy perc lesz a ráadás.

36'
Gyorsan jött a válasz, kb. 30 méterről végezhetett el szabadrúgást a máltai csapat, amit Bissi kegyetlenül bevarrt. 1-1

34'
Góóóóóól! Gyönyörű akció végén Barczi talált be. Bacsa passzolt be gyönyörűen a máltai tizenhatoson belülre, passza Nikházit találta meg, aki rögtön továbbtolta, Barczi pedig közelről a hálóba passzolt. 1-0

27'
Gosztonyi kapott a baloldalon egy hosszú indítást, a levegőben aztán úgy vette át, hogy védőjét egyúttal be is esernyőzte, lövése aztán az oldalhálóban kötött ki. Az akció mindenesetre tapsot érdemelt!

24’
Bacsa és Barczi okozott zavart az ellenfél tizenhatosának jobb oldalánál, végül Gosztonyi, majd Nikházi lövése akadt el a védőkben.

dvtk_birkirkara_140703_3_ml.jpg
Fantasztikus a diósgyőri tábor, egy másodpercre sem lankad, óriási hangorkánnal buzdítják a piros-fehérbe öltözött szurkolók a csapatot.

20'
Husic beadása jól kanyarodott befelé, a labdát végül Nikházi vágta fölé.

18'
Barczit rántja le a félpályánál Bissi, jogos a sárgalap.

15'
Továbbra is többet birtokolja a labdát a piros-fehér csapat, de a kapu elé ritkán tud kerülni.

dvtk_birkirkara_140703_ml.jpg
8'
Ezúttal a Diósgyőr rúghatott szögletet, de a máltaik tisztáznak a saját kapujuk előtt. A DVTK mezőnyfölényben játszik, elsősorban a jobb oldal aktív, a frissen igazolt Okuka többször húzta meg a szélt, de komoly hazai helyzet még nem alakult ki a máltaiak kapujánál.

3'
Az első szögletet a kékmezes máltaiak rúghatták, a berubbanó Muscat fejese a felsőlécen csattant!

dvtk_birkirkara_140703_2_ml.jpg

20:30 A piros mezben játszó Diósgyőr kezdi a mérkőzést. Már most kiváló hangulat uralkodik a gyönyörű debreceni stadionban.

– Győzelmet és továbbjutást várok. A pályán be kell bizonyítanunk, hogy a magyar futball jobb a máltainál. Az utóbbi öt évben szerepeltek a nemzetközi porondon, volt, amikor túljutottak az első fordulón. Hazájukban többszörös bajnokok, most is csak egy ponttal maradtak le az első helyről. Öt külföldi játékosuk van, kétféle játékrendszert használnak: a 3-5-2-t és a 4-3-3-at. Máltai szinten komoly, ambiciózus csapatról van szó. Kontrára fognak játszani, két gyors brazil szélsőjükkel, erre kell választ adnunk – mondta a találkozót megelőző sajtótájékoztatón Tomiszlav Szivics, a DVTK vezetőedzője.

A diósgyőri szakvezető úgy fogalmazott, örül a lehetőségnek, melyet meg kell ragadniuk. Hozzátette, mindent meg fognak tenni, hogy kiváló szurkolótáborukat boldoggá tegyék, mert „ez a legkevesebb, ami jár nekik”.
– Akkor már elégedett lennék, ha rúgnánk két gólt, és nem kapnánk egyet sem – árulta el a mester.

dvtk_sajto_140701_vcs_6.jpg
A diósgyőri csapat szerdán utazott el, s aznap este 7 órától edzett Debrecenben.

A máltaiak 32 fős küldöttsége kedden érkezett Budapestre, majd onnan Debrecenbe. Egy rövid pihenő és uzsonna után pedig este 8 órakor edzést vezényelt Paul Zammit vezetőedző.

– Ismerjük ellenfelünket, ahogy a magyar focit is általában. Málta egyik top csapata vagyunk, de tudjuk, hogy a magyar bajnokságban több, nálunk magasabban jegyzett csapat van. Fejlődik országunk futballja, több együttesnek van nemzetközi tapasztalata. Felkészültünk, és várjuk az összecsapást. Ugyanakkor realistának kell lennünk, és óvatosnak, mert nehéz mérkőzés lesz. Büszke vagyok a csapatomra és bízok a fiúkban. A legfontosabb, hogy a maximumot nyújtsuk és elérjük célunkat – mondta a szerdai sajtótájékoztatón a Birkirkara vezetőedzője.

Paul Zammit hozzátette, a Sliema Wanderers és a Ferencváros keddi (1–1) Európa-liga meccsét nem lehet párhuzamba állítani a DVTK – Birkirkarával.

Tomiszlav Szivicsék ellenfele négyszeres máltai bajnok és négyszeres kupagyőztes, a klubot 1950-ben alapították.

A Diósgyőr legutóbb 1998-ban szerepelt a nemzetközi kupaporondon, az Intertotó Kupa első fordulójában pedig éppen a Ferencváros mostani El-riválisával, a Sliema Wanderersszel került össze: a borsodi csapat kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel lépett túl a máltai csapaton.

A 20.30-kor kezdődő találkozót az M1 élőben közvetíti, a mérkőzést felvételről a Miskolc Televízióban tekinthetik meg vasárnap 15 órától.

A továbbjutó a FC Veris Chisinău (moldáv) – PFC Litex Lovecs (bolgár) párharc győztesével mérkőzik meg az Európa-liga selejtezőjének 2. körében.

DVTK – Birkirkara FC 2-1 (1-1)
Debrecen, Nagyerdei stadion. V.: Ignasi Villamayor Rozados (Laudino Lopez Fidalgo, Hugo Ricardo Jourdan Pereira).
A DVTK kezdőcsapata: Radoš - Okuka, Alves, Kádár, Husić - Gosztonyi, Elek, Barczi, Nikházi - Bacsa, Grumić. Vezetőedző: Tomiszlav Szivics.

A Birkirkara FC kezdőcsapata: Murcia – Bissi, Vukanac, Moreno – Z. Muscat, Sciberras, Fenech, J. Zerafa – Herrera, Vella, Camenzulli. Vezetőedző: Paul Zammit

Csere: Gosztonyi helyett Bori az 56., Camenzuli helyett Scicluna a 60., Husić helyett Marjanović a 67., Sciberras helyett Agius a 75., Vella helyett Ledesma a 82. percben.
Sárga lap: Okuka és Zerafa a 76. percben.
Piros lap: Bissi a 47. percben.
Gólszerző: Barczi (1-0) a 34., Bacsa (2-1) a 93., valamint Bissi (1-1) a 36. percben.

minap.hu
Fotó: Végh Cs., Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-04 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!