Városinfó

Energetikai korszerűsítés pályázat segítségével

2014-07-01 16:50

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A MIHŐ Kft. folyamatosan keresi a távfűtés minél szélesebb körű kiépítésének, a távhőrendszer energetikai korszerűsítésének, és ezeken keresztül az üvegház hatású gázkibocsátás csökkentésének lehetőségét.

A MIHŐ Kft. ezzel együtt folyamatosan figyeli a pályázati forrásokat, és így adódott lehetőség rá 2013. novemberében, a már korábbi években (2008 – 2012) megvalósult beruházások finanszírozására kiírt, úgynevezett retrospektív pályázat benyújtására  „Új fogyasztók távhőre kötése a belvárosi hőellátási körzetben, a primer távhőrendszer energetikai korszerűsítése” címmel, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint támogató szervezet 2013. évben befogadott.
A 2012-re megvalósult beruházás teljes költségvetése 199.540.839 forint volt, amelyből az Európai Unió és a Magyar Állam által megítélt „retrospektív” finanszírozási lehetőségnek köszönhetően a MIHŐ Kft. a projekt 48,8 %-ára 97.278.329 forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A retrospektív támogatásban részesült projekt műszaki tartalma: Miskolcon a távhőellátást a Miskolci Hőszolgáltató Kft. biztosítja. Két legnagyobb távhőrendszerének – Avas, Belváros – hőforrása a Miskolci Fűtőerőmű.
A projekt a belvárosi körzet szomszédságában az alábbi négy, egymástól elkülönülő helyeken megvalósult beruházásokra vonatkozott:
- Széchenyi-negyedben megvalósult ingatlanfejlesztések távhőre csatlakoztatása
- Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzati épület fejlesztése, a meglévő hőközpont bővítése, új primer bekötő vezeték kiépítése
- Kassai u. 15. sz. alatti iskolában lévő kazánház kiváltása és az ellátott intézményekben felhasználói hőközpontok kialakítása
- A déli tehermentesítő út (DTM) meghosszabbítása során a meglévő távhővezeték kiváltása új, korszerű, előszigetelt vezetékre
A projekt keretében új, primer, előszigetelt, közvetlenül földbe fektethető vezetékek kerültek kiépítésre, valamint kiépült 4 korszerű, távfelügyelttel ellátott felhasználói hőközpont.
Az energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves primer energiahordozó mennyisége mintegy 2843,85 GJ/év, ezáltal a széndioxid kibocsátás nagyjából 230 tonnával csökkent évente.

minap.hu
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!