Városinfó

Támogatott távhőrendszer az uszodában

2014-07-01 16:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A MIHŐ Kft. mintegy 32 000 lakás távhőellátásáért felelős közszolgáltató. Alaptevékenységi körével kapcsolatban elkötelezett a hatékony energia-megtakarítás megvalósítása, a környezetet szennyező, fosszilis energiát igénylő fűtési rendszerek és épületek korszerűsítése iránt.

A társaság folyamatosan keresi a távfűtés minél szélesebb körű kiépítésének, a távhőrendszer energetikai korszerűsítésének, és ezeken keresztül az üvegház hatású gázkibocsátás csökkentésének lehetőségét.
A MIHŐ Kft. ezzel együtt folyamatosan figyeli a pályázati forrásokat, és így adódott lehetőség rá 2013. novemberében, a már korábbi években (2007 – 2010) megvalósult beruházások finanszírozására kiírt, úgynevezett retrospektív pályázat benyújtására „Kemény Dénes Városi Sportuszoda távhőellátás kiépítése, a primer távhőrendszer energetikai korszerűsítése” címmel, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint Támogató szervezet 2013. évben befogadott.
A 2010-re megvalósult beruházás teljes költségvetése 450.874.822 forint volt, amelyből az Európai Unió és a Magyar Állam által megítélt „retrospektív” finanszírozási lehetőségnek köszönhetően a MIHŐ Kft. a projekt 39,86 %-ára 179.658.914 forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A retrospektív támogatásban részesült projekt műszaki tartalma

Miskolcon a távhőellátást a Miskolci Hőszolgáltató Kft. biztosítja. Két legnagyobb távhőrendszerének – Avas, Belváros – hőforrása a Miskolci Fűtőerőmű. A fűtőerőmű Miskolc két hőkörzetét látja el távfűtési hőenergiával, ezek az ellátási területek a belvárosi és az avasi hőkörzetek.
A fejlesztési projekt két szakaszból állt, első része a belvárosi hőkörzet körösítő vezetékének, második része az avasi hőkörzet körvezeték szakaszának megépítése volt, új felhasználók rendszerre kapcsolásával összekötve.

Belvárosi hőkörzet

A MIHŐ Kft. belvárosi hőkörzete egy északi és egy déli gerincvezetéki ágra tagolódik. A projekt keretében a rendszer két ágának végén a Szeles-Katalin utcák között a városi Vásárcsarnok hőszolgáltatásának biztosítását is ellátó II. sz. körösítő vezetéket építette meg a MIHŐ Kft.
A körösítő vezeték megépítése stratégia fontosságú volt a város életében. Ezzel a vezetékkel az üzembiztonság jelentős mértékben nőtt azáltal, hogy így minden fogyasztó két irányból látható el hőenergiával a vezetékhálózatról. Ezzel egy esetleges meghibásodás esetén már csak minimális területek maradnak szolgáltatás nélkül. A körösítő vezeték egy része meglévő vezeték nyomvonalán épült, kiépítésével kiváltásra került a régi elavult primer vezetékszakasz is.

Avasi hőkörzet


A projekt második eleme az avasi hőkörzetben épített körvezeték szakasz és a város dél-nyugati részén, a Miskolc Egyetemváros térségében elhelyezkedő, korábban egyetemi sportpályaként funkcionáló területen megépült Kemény Dénes Városi Sportuszoda hőellátásának kiépítése volt, melynek keretében ~1,5 km új, primer, előszigetelt, közvetlenül földbe fektethető vezeték került kiépítésre.
Az energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves primer energiahordozó mennyisége mintegy 3.000 GJ/év, ezáltal a széndioxid kibocsátás mintegy 298 tonnával csökkent évente.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!