Városinfó

Egyre több területen vannak jelen a városban

2014-06-24 11:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE rendeszet_uj_epulet_131001_ja_1.jpg

Az országban elsőként Miskolc élt a törvény adta lehetőséggel és hozta létre tavaly májusban a Miskolci Önkormányzati Rendészetet, hogy összehangoltabban és kihasználva a jogszabály adta lehetőségeket tudjanak a közrendért, közbiztonságért dolgozni. Az eltelt időszak tapasztalatairől eredményeiről beszélgettünk Vincze Csabával, a rendészet igazgatójával.

vincze_csaba_140124_fkcs_2.jpg– Miután megalakultak, szinte azonnal fejlesztésekre volt szükség a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

– Valóban, az eredeti helyünkön, a Szemere utcán nem voltak biztosítva a körülmények a megfelelő működéshez. Szükség volt egy olyan épületre, ahol eligazítást, oktatást tudunk tartani, megfelelően fogadhatjuk a lakosokat, lehetőség van öltözni, pihenni, étkezni, kameraközpontot kiépíteni. A városvezetés nagyon segítőkész volt, októberben már be is költözhettünk ide a Győri kapu 27/B alá, ahol rendelkezésre állnak a szükséges feltételek.  A gépkocsiállomány is fejlesztésre szorult, előbb két Dacia Duster terepjárót kaptunk, majd egy csapatszállító mikrobusz is beszerzésre került. A járművek nagyon megkönnyítik a munkánkat, jelenleg is beszerzés alatt áll két újabb terepjáró és egy személyautó, amelyekre az állomány és feladat bővülése miatt van szükség. Sikerült egységes, a kor követelményeinek megfelelő egyenruhával ellátni a kollégáinkat, s nemrégiben megérkeztek a kényszerítő eszközök is.

– A technikai fejlesztés pedig nem áll meg - mit lehet tudni például az új rádiós-rendszerről, amelyet használni fognak majd?

– Megrendelés alatt áll egy olyan rádiórendszer, amely GPS alapú és minden kolléga pontos helyét jelezni fogja majd egy térképen. Ezt a rendőrség tevékenységirányítási központjában is látják majd, adott esetben egyszerűbb lesz járőrt küldeni valahová, ha tudjuk, ki van a közelben. Emellett a rádió közvetlen kapcsolata a rendőrséggel azt is jelenti, hogy könnyebben tudunk kommunikálni, segítséget kérni, tehát együttműködni is.

ellenorzes_bodoteto_140429_ja_17.jpg

– Mennyire jelent segítséget a munkájukban a közterületi kamerarendszer, amely szintén folyamatosan fejlődik?

– Tegnap 119 kamera volt Miskolcon, ma 120, holnap pedig már 122 lesz, és további 13 van beszerzés alatt. Ehhez persze megfelelő állomány is kell, hiszen ez nagy szám, ezeket a kamerákat a nap huszonnégy órájában figyelemmel kell kísérni. Jelenleg 12 kollégát tudunk a feladatra alkalmazni, ami azt jelenti, hogy egy műszakban hárman, négyen figyelik a kamerák képét. Ez nyolc órás műszakban még akkor sem egyszerű, ha óránként tíz perces szünetük van.

ellenorzes_bodoteto_140429_ja.jpg

– Hol tart a közgyűlés által megszavazott létszámbővítés?

– Jelentős bővítésre van lehetőségünk, újabb 45 kollégát tudunk alkalmazni. Ez óriási fejlesztés, így már 138 fő lesz az összlétszám. A felvételik folyamatosan zajlanak, 15 új kolléga már dolgozik, július közepére szeretnénk a teljes létszámkeretet feltölteni. Elindult a tanfolyam is, amelyen az új kollégák megkaphatják a megfelelő képzést, hogy aztán intézkedni tudjanak. De nem csak az új kollégákat képezzük, a korábban segédfelügyelői munkakörben dolgozók is megszerzik a megfelelő végzettséget ahhoz, hogy önállóan intézkedhessenek.

ellenorzes_bodoteto_140429_ja_35.jpg

– Milyen a lakossági visszajelzés, mennyire szokták meg a miskolciak, hogy van egy ilyen szervezet, amelyhez segítségért fordulhatnak?

– Napról, napra több a beérkező hívás, idén eddig ötszáz segélyhívás érkezett hozzánk az ingyenes számra. Azonnal reagálunk minden jelzésre, ha szükséges értesítjük a rendőrséget, mentőt, tűzoltókat. A visszajelzések alapján a miskolciak örülnek neki, hogy egyre több területen vagyunk jelen a városban és szükséges esetekben gyorsan a helyszínekre érkezünk. A létszámbővítés és a technikai fejlesztések pedig arra irányulnak, hogy még többet tudjuk tenni a város közrendjéért, közbiztonságáért.

H. I.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-02-06 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!