Városinfó

A Salkaházi program megnyitójára várják a szépkorúakat

2014-06-17 22:11

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Ingyenes, zenés gálaműsorral, Koós János és Dékány Sarolta előadásával várják a miskolci szépkorúakat június 19-én, délután három órától a Művészetek Házába, a Salkaházi Sára Miskolc Program ünnepélyes megnyitójára.

salkahazi_meghivo_fekvo_web.jpg

A rendezvényen elsőként Kriza Ákos polgármester köszönti majd a nyugdíjasokat, s ismerteti az önkormányzat által elfogadott Salkaházi Sára Miskolc Program tartalmát. Ezt követően ad gálaműsort. „Zenés utazás” címmel Koós János és Dékány Sarolta. A rendezvényre a belépés díjtalan. Mint ismeretes, Miskolc képviselő-testülete júniusi ülésén döntött arról, hogy egy szociális alapot hoz létre, amely Salkaházi Sáráról lesz elnevezve.

A Salkaházi Sára Miskolc Program alapján pénzbeli támogatásban részesülnek a Miskolcon élő, 60. életévüket betöltött öregségi vagy özvegyi nyugdíjra jogosult személyek. Indoklásként elhangzott: a Fidesz-KDNP pártszövetség kiemelt figyelmet fordít a városban élő nyugdíjasokra, hiszen az ő erkölcsi és anyagi megbecsülésük fejezi ki a legjobban azt, hogy ma Magyarországon a megélhetésnek munka és nem segélyalapúnak kell lennie. A Salkaházi programmal elismerik, és direkt módon is segítik a miskolci nyugdíjasok életét, azokét az emberekét, akik hosszú éveken át építették és szépítették Miskolcot.

salkahazi_sara.jpgSalkaházi Sára
(eredeti nevén: Schalkház Sára) (Kassa, 1899. május 11. – Budapest, 1944. december 27.) a Szociális Testvérek Társasága nővére, közel száz magyarországi zsidó megmentője a nyilas uralom idején. A Szociális Testvérek mintegy ezer üldözöttet bújtattak.

Valamennyi rendházuk telve volt velük, közülük majdnem százat személyesen Sára nővér mentett meg, aki ekkor a Bokréta utcai munkásnőotthont, a Katolikus Nővédő Otthont vezette. 1944. december 27-én a zsidók után kutató nyilasok körbevették az otthont, több embert, köztük Sára nővért is magukkal vitték, s a Duna parton, az üldözöttekkel együtt kivégezték.

Boldoggá avatási eljárását a Szociális Testvérek Társasága 1996 végén kezdeményezte, lefolytatását a Szentszék 1997 januárjában engedélyezte. Boldoggá avatási dekrétumát XVI. Benedek pápa 2006. április 28-án írta alá, ünnepélyes kihirdetésére pedig 2006. szeptember 17-én került sor a budapesti Szent István-bazilika előtti téren.


minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!