Városinfó

A lágerben is őrizték identitásukat, anyanyelvüket

2014-06-14 11:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Martin Márta és Lerch Ernő fiatalon került ki a Szovjetunióba „egy kis munkára”, ott ismerkedtek meg. Az embertelen körülmények között is ápolták anyanyelvüket, őrizték identitásukat – ezt, és a miskolci német kisebbségi közéletben végzett tevékenységüket Miskolc Pro Minoritate Díjjal ismerte el.

34_lerch.jpg

Özv. Lerch Ernőné
– született Martin Márta – 1926-ban a mai Románia területén, az erdélyi szászok lakta faluban, Höltövényben született. 18 éves volt, amikor édesapjával együtt Brassóban bevagonírozták őket „málenkij robotra”. – Reggel kopogtak a kapun, egy román és egy orosz katona jött be. Azt mondták, hogy édesapámmal el kell mennünk egy hathetes munkára. Nem gondoltam volna, hogy egy hónap híján 5 évig leszek távol – emlékszik vissza Márta néni. – Csomagolásnál nagyon sírtunk, az ötéves húgom megkérdezte, hogy ki fog most engem fésülni – meséli.

Több mint két hét, marhavagonban töltött utazás után érkeztek meg a mai Ukrajnában lévő Donyeck-szénmedencében található 1206-os lágerba. „Az utazás nagyon nehéz volt. Féltünk, hogy hová visznek minket, mi lesz velünk”, mondja. Megérkezésük után először kisebb munkákra osztották be őket. A koszt nagyon rossz volt, „élni kevés, meghalni sok”, így mondogatták a táborlakók. A kemény hideg, a nehéz munka, a nélkülözés mindenkit megviselt, édesapja súlyos beteg lett, ezért ő visszatérhetett a családjához.

Márta is kórházba került tífusz miatt, hideg, fűtetlen szobában laktak. 1946 márciusában aztán mínusz 30 fokos hidegben, legyengülve, éhezve, gyalog telepítették át a 20 kilométer távolságban lévő másik lágerba, Nikanorba. Itt találkozott néhai Lerch Ernővel, aki Hámorban született 1927-ben. Őt is 18 éves kora előtt, német származása miatt vitték ki „málenkij robotra”. Ernőt a bánya területén lévő kovácsműhelybe osztották be dolgozni. 1949. október 7-én aztán Lerch Ernő számára véget ért a majdnem öt évig tartó „málenkij robot”, Márta pedig 1949. november 25-én indult vissza alig kéthónapos gyermekével.

Ekkor döntés előtt állt: hová menjen, haza a családjához Romániába, vagy Ernő után az ismeretlen helyre, Miskolcra – utóbbit választotta. Márta és a kis Edit december 6-án érkezett a városba. Lerch Ernő és felesége a Diósgyőri Gépgyárban helyezkedtek el, és innen mentek nyugdíjba. Lerch Ernő 2004. február 24-én hunyt el. A Lerch házaspár ápolta anyanyelvét, őrizte identitását – ezt, és a miskolci német kisebbségi közéletben végzett tevékenységüket a város Pro Minoritate Díjjal ismerte el.


minap.hu
 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-08 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!