Városinfó

Megelőző csapás a szúnyogokra

2014-06-10 15:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szunyogirtas_140610_vcs_1.jpg

A jó idő beálltával már másodszor végeztek a szakemberek biológiai szúnyogirtást Miskolcon. Mint ismert, a tavaszi csapadékos időjárás és a ránk köszöntő kánikula kedvez a szúnyoglárvák kifejlődésének, ezért a jövőben is odafigyelnek majd, hogy ne szaporodjanak el a vérszívók. Az előző napokban, hetekben főleg az állóvizeknél és lassú folyású patakoknál irtottak, így például az Egyetemvárosi-tónál, a miskolctapolcai Csónakázótónál és a Lyukó-pataknál is.

Csendes állóvíz Tapolca mellett – ez a Juhdöglő-völgyi-tó, ahol hemzsegnek a szúnyoglárvák Juhász Péter, a Miskolci Városgazda Kft. műszaki ellenőrének elmondása szerint. Állítja, akár több százezer szúnyog is kifejlődik itt egyszerre.

A biológiai irtást természetesen szakember, rovartani biológus végzi, ő is védőfelszerelésben. A környezetbarát szer kifejezetten csak a szúnyoglárvákat pusztítja. Mint a műszaki ellenőr részletezi, olyan baktériumot juttatnak a vízbe, amely táplálékul szolgál a benne élő szúnyoglárváknak, de csak rájuk veszélyes. Gyakorlatilag már egy-két órán belül hatni kezd.

szunyogirtas_140610_vcs_9.jpg

A sok csapadékot, egyes napokon kánikulai meleget hozó változékony tavaszi időjárás miatt folyamatosan figyelték Miskolcon a szúnyoglárva-tenyészőhelyek fertőzöttségét. A mérések alapján május végén már indokolt volt a védekezés, szükségessé vált a biológiai irtás. 179 hektáron, többek között az Egyetemvárosi-tónál, a miskolctapolcai Csónakázótónál, a Juhdöglő-völgyi-tónál, valamint a lassú folyású patakok környezetében, így például a Görömböly-, Pece-, Lyukó-patak mentén történt biológiai szúnyoglárvairtás.

Mint Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs és PR-vezetője a Miskolc Televízió riporterének elmondta, a keddi már a második földi biológiai irtás volt. Továbbra is figyelik azonban a lassú folyású patakmedreket, a kisebb tavakat, a vizes medreket a város különböző pontjain, és amikor a szúnyoglárvaszám ott eléri azt a határértéket, akkor beavatkoznak, azaz megismétlik a földi biológiai irtást.

minap.hu
Fotó: V. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-05 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!