Városinfó

Megérkezett az első hőséghullám, de Miskolcon még nincs riadó

2014-06-10 12:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE hoseg.jpg

Már a reggeli órákban elviselhetetlennek tűnt a hőség, s azóta csak egyre kúszik felfelé a hőmérő higanyszála: az előrejelzések szerint délutánra akár 33-35 Celsius fokig emelkedhet a hőmérséklet. Bár hőségriadó nincs megyénkben, az év első hőséghulláma megérkezett – a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez az időszak terheli meg a legjobban a szervezetet, és ilyenkor növekszik a legjobban a hőségre visszavezethető halálozások száma is. Érdemes tehát felidézni, mire figyeljünk ilyenkor!

Mint ismert, az országos tisztifőorvos akkor ad ki hőségriasztást, ha a várható napi középhőmérséklet legalább három napon át meghaladja a 25 fokot. Ez térségünkben egyelőre várat magára, de a napközben hőség nem. Márpedig az első igazán forró nyári napok a legmegterhelőbbek a szervezet számára. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet több évre visszamenő vizsgálatai azt mutatják, hogy ilyenkor növekszik a legjobban a hőségre visszavezethető halálozások száma is.

Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése is. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. A legfrissebb kutatások szerint bizonyítottan nő a koraszülés kockázata is, így a várandósok számára különösen fontos, hogy védekezzenek a forróság ellen.

Egyszerű óvintézkedésekkel sokat tehetünk azért, hogy a kockázatokat csökkentsük! Ha tehetjük, zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször is. Érdemes ventilátort használni, vagy legalább 1-2 órát légkondicionált helyiségben tölteni. A nagyon erős UV-B sugárzás miatt is a déli, kora délutáni órákban ajánlott elkerülni a napon való tartózkodást. Fedjük testünket, lehetőleg világos ruházattal, fejünket pedig széles karimájú kalappal. Legyen nálunk ugyanakkor napszemüveg, illetve fényvédő krém is.

A kánikulában a szokásosnál is több folyadékot fogyasszunk, főleg vizet, de javasolt még tea, szénsavmentes üdítő fogyasztása is, és jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek is. Érdemes azonban ilyen időben kihagyni a napi kávéadagot, az alkoholos italok, a cukros, illetve szénsavas üdítők sem javasoltak a kánikulában.

A lakásban éjszaka szellőztessünk, a csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassunk a hőségben kisbabát. Fontos, hogy sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

Tegnap, pünkösdhétfőn egyébként Budakalász volt a legforróbb pontja az országnak, ott 34,7 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. A napi melegrekord ezzel együtt sem dőlt meg, mert minden idők legmelegebb június 9-éje 1996-ban Mohácson volt, akkor 35,8 fokot regisztráltak.

minap.hu
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-05 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!