Városinfó

Magyar Távhőszolgáltatásért Szakmai Díj a MIHŐ-nél

2014-05-30 11:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miho_hokozpont_140107ml_23.jpg

Fignár Zoltánnak, a MIHŐ Kft. Hőszolgáltatási üzemvezetőjének május 15-én a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége, szakmai munkája elismeréseként Magyar Távhőszolgáltatásért Szakmai Díjat adományozott.

– Mik a szakmai pályafutásának főbb állomásai?
– Okleveles kohómérnök szakképesítést szereztem 1977-ben. Első munkaköröm öntödék tervezése volt, tervező mérnökként. 1979-től a MIHŐ Kft.-nél, illetve jogelőd társaságainál dolgoztam - mondta el Fignár Zoltán. Az utóbbi 27 évben üzemvezetőként irányítottam a vállalat legnagyobb létszámú szervezeti egységét, az üzemviteli- és hőszolgáltatási területen. Ez gyakorlatilag a távhőszolgáltatás fizikai megvalósítását jelenti; a hőtermelés, a hőszállítás és a hőfelhasználás teljes folyamatát. 1986-ban az okleveles energetikai szakmérnök szakot is elvégeztem, hogy a szakterületen szerzett gyakorlati jártasságomnak meglegyen az elméleti háttere is.

fignar_mihodij_140519_2_ml.jpg– Milyen nagyobb szakmai sikereket tudhat maga mögött, amely megalapozhatta a Magyar Távhőszolgáltatásért Szakmai Díj odaítélését?
– A műszaki szakterületen bevezetett eljárásaink országos visszhangra találtak, és követendő példaként a helyszínen is tanulmányozták más távhőszolgáltató társaságok szakemberei. Ilyen eredménynek tekinthetjük a megújuló energiák integrálását a már meglévő rendszerbe, valamint a távfelügyeleti rendszerünket, amely távműködtetésre is alkalmas. Ezek mellett kisebb jelentőségű, de előre mutató projektjeink elismerést váltottak ki, melyek közül a teljesség igénye nélkül említenék meg néhányat: a szakaszos fűtésünk bevezetése, a távfűtési vezetékhálózat szimulációs vizsgálata, a vákuumos szigetelésű vezetékünk távfelügyeletbe vonása, körvezetékek kiépítése, melyek az üzembiztonságot növelik, valamint azok a technológiák, amelyek a nyári nagyleállásaink időtartamának csökkentését tették lehetővé.

– Gondolt-e arra, hogy a meglévő szaktudását továbbadja?
– Szívesen vállalok oktatási tevékenységet, 10 éven keresztül oktattam intézményesen kazánkezelőket, diplomatervek konzulensi és bírálói feladatát is szívesen vállalom, valamint tanulók gyakorlati idejének eltöltéséhez biztosítunk lehetőséget.

– Hogyan kapcsolódott be a MIHŐ Kft. szervezetének korszerűsítésébe?
– A műszaki feladatokon túl a vevők, a dolgozók és a partnerek kiszolgálásának magas szintű megvalósítását mindig is szívügyemnek tekintettem. Ennek szellemében dolgoztam akkor is, amikor 2010-ben Nemzeti Minőségi Díjat nyert el társaságunk, mely a társaság szervezetének kiválóságát ismerte el. Ennek elnyerése érdekében alkottunk stratégiai terveket, és tettük meg a társaságunk belső átvilágítását, önértékelését. Ehhez a munkához a szükséges ismerteket elsajátítottam, és az általam megszerzett tudást igyekeztem hasznosítani és továbbadni. A korszerű vezetési módszerek és technikák sokat segítettek abban, hogy a társaságunk folyamatosan nyitott legyen az új eljárások, innovációk befogadására.

– Ön szerint, miért kaphatta meg ezt a szakmai elismerést?

– A hosszú távú operatív munkavégzés a távhőszolgáltatásban, a szakmai elismertség, illetve a távhőszolgáltatás elfogadottságának elősegítése, alapvető kritériumok a díj odaítélésekor. A Miskolcon elért, országos visszhangot kiváltó eredmények a figyelem középpontjába állították a MIHŐ Kft.-t. Így fordulhat elő, hogy az eredmények mögé tekintve, személyes elismerésekkel is évről-évre honorálja a távhőszakma az itt végzett tevékenységet.

minap.hu
Fotó: Mocsári L., kezdőképünk illusztrációAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-06-03 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!