Városinfó

Megtörtént a Patak utcai mélygarázs műszaki átadása

2014-05-28 17:00

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE patakutcai_garazs_140528ml_5.jpg

Megtörtént a Patak utcai mélygarázs műszaki átadása és elindult az üzembehelyezési eljárás. Így jövő hónapban, – ha az engedélyt megkapják és a parkosítási munkák is befejeződnek – birtokba vehetik a miskolciak a modern műszaki és biztonsági megoldásokkal készült parkolóházat.

Május 26-án történt meg a műszaki átadás, átvétel, ami azt jelenti, hogy nincs a működést akadályozó tényező, bár a felszínen még végzik az utolsó simításokat, javításokat. A beruházás 2011 októberében indult a téren lévő épület bontásával és a régészeti feltárással. Mint Perecsenyi Attila, a Régió Park Miskolc Kft. igazgatója elmondta, három projekt valósult meg a beruházás közben, a közműkiváltás, a mélygarázsépítés és a parkrendezés. Mivel – mint az utca neve is mutatja – a területen egy patak folyik a föld alatt, így komoly műszaki kihívás volt a tervezés és kivitelezés, résfalazással akadályozták meg a vizesedést, ami az igazgató szerint nagyon jól sikerült. Van emellett egy mechanikai szigetelés is, ami 10-15 köbméter vizet emel ki, távolít el naponta.

patakutcai_garazs_140528ml_39.jpg

A beruházás az Integrált Városfejlesztési Stratégia belváros rehabilitációs projektjében valósulhatott meg, eredetileg 570 milliós költségvetéssel, amelyből a mélygarázs maga 500 millió forint lett volna. A résfalazásnál azonban szükség volt egy pótmunkára is, amely tovább emelte a beruházási összeget, de egy másik IVS projektből megmaradt összeget is át tudtak csoportosítani. Az elkészült mélygarázsban 129 autó fér el és két motorkerékpár. Perecsenyi Attila azt is hangsúlyozta, hogy stratégia szempontú beruházásról van szó, később megszüntetik a közeli zúzalékos területen a parkolás lehetőségét, viszont, ha elkészül az Avas Szálló beruházása, akkor ott is lesz egy mélygarázs, melyet összekötnek majd a Patak utcaival. A beruházás befejezte után a Kossuth utcában visszaáll a közlekedési rend és az utcát ki is javítják majd.

patakutcai_garazs_140528ml_11.jpg

A Régiópark igazgatója több egyedi műszaki megoldást is bemutatott az épületben, így például azt a két transzformátorállomást, amelyek ide telepítettek, és amelyek az egész belváros ellátását biztosíthatják, ezek további fejlesztéseket is lehetővé tesznek. A spinkler oltórendszer az alsó szinten kapott helyet, 90 köbméteres tartályából 26 másodperc alatt juttatja el a garázs legtávolabbi pontjába is a vizet, ha szükség lenne rá. De az esetleges szükség miatt telepítettek dízel aggregátort is, amely állandó hőfokon tartva magát biztosítja, hogy azonnal teljes kapacitáson tudjon működni és biztosítani az energiaellátást.Olyan épület szerepelt az elképzelésekben, amely kényelmesen használható, könnyen megközelíthető és a felszínt is megfelelően rendezi, egy szép teret adva a miskolciaknak, mondta el Révai Tamás építész, a mélygarázs tervezője. Rengeteg extrát kívántak meg a szabályozások a kétszintes mélységből adódóan, nagyon komoly hő és füstelvezető teljesítményt kellett beépíteni, automata oltóberendezésre volt szükség, de ezek mellett is számos biztonsági berendezés van beépítve a mélygarázsba, tette hozzá.

Igazi nehézség nem volt a kivitelezésben, a műszaki megoldások és az idő rövidsége kívánt nagyobb odafigyelést, mondja Komáromi Gyula, a kivitelező Adeptus-H Zrt. vezérigazgatója. A vízzáró agyagréteg annyira változó volt, hogy az eredeti elképzelésű résfalazás nyomvonalát, vastagságát is át kellett tervezni, hiszen a tervező egy olyan megoldást választott, amelyben a vízzáró talajrétegre épül a mélygarázs, melyet a résfal vesz körül. Viszont volt olyan rész is, ahol 18 méterre voltak kénytelenek leásni a vízzáró rétegért. A talajvíz olyan mértékű, hogy a mínusz második szintet teljesen elöntené, ha nem lenne megfelelő vízzárás.

patakutcai_garazs_140528ml_21.jpg

A vezérigazgató kiemelte, hogy a közbeszerzési eljárásban értékelési szempont volt, hogy a kivitelező vállalja munkanélküliek foglalkoztatást is, amelyet ők is meg is tettek, a kivitelezés során mintegy harminc ezer munkaórát dolgoztak miskolci munkanélküliek.

H. I.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-01-31 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!