Városinfó

Kevesebb kátyúra több pénz jut

2014-05-21 17:03

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE katyuzas_140521_ja_12.jpg

A múlt héten elkezdődött a kátyúzás Miskolcon. Idén közel 50 millióval több, mintegy 200 millió forint áll rendelkezésre a munkák elvégzésére, viszont kevesebb is a kátyú – erről Pfliegler Péter alpolgármester számolt be szerdán a Liszt Ferenc utcán, ahol Szélyes Domokos, a Városgazda Kft. ügyvezetője bemutatta az újonnan beszerzett aszfalt-újrahasznosító gépet is.

– Először is szeretném megköszönni a miskolciak türelmét. A múlt héten elkezdődtek a kátyúzási munkák Miskolcon – kezdte Miskolc alpolgármestere. A közbeszerzési eljárás során két céget választottak ki, akik elsőként a főutak és a bevezető utak mentén megkezdték a kátyúzási munkákat. Pfliegler Péter kiemelte, a cégek 6-8, sőt gyakran – mint szerdán is – 9-10 munkacsoporttal végzik ezt a feladatot. A rendelkezésre álló anyagi forrás is jelentősen emelkedett: míg tavaly 156 millió forintból fedezték a munkák költségeit, addig idén már 200 millió jut kátyúzásra. S mivel csökkent a kátyúk száma is – míg 2013-ban körülbelül 13 ezer nehezítette a közlekedést Miskolcon, addig idén 10,5 ezer –, így a nagyobb pénzügyi keretnek köszönhetően még komfortosabb közlekedési viszonyokat tudnak teremteni a közlekedők számára a város útjain.

katyuzas_140521_ja_7.jpg

Az alpolgármester szólt arról is, hogy a kátyúzó cégeknek 12 hónap garanciát kellett vállalniuk a munkákra. Újdonság idén, hogy GPS-koordinátákkal is bejelölik és elraktározzák a kijavítandó és kijavított kátyúk helyét, ezáltal lehetővé válik, hogy amennyiben hibát észlelnek, akkor pontosan be tudják azonosítani, melyik utca, melyik szakaszán, melyik kátyút kell javíttatni, melyik vállalkozóval. Pfliegler Péter felhívta a figyelmet, hogy a 46/412-611-es számon továbbra is lehet jelezni a kátyúkat.

katyuzas_140521_ja_15.jpg

A kátyúzási munkák tehát már javában zajlanak, s most már egy újabb berendezéssel még inkább felgyorsulhat a munka. Mint Szélyes Domokos ismertette, a Miskolci Városgazda Kft. által beszerzett új aszfalt-újrahasznosító gép illeszkedik abba a stratégiába, amit másfél évvel ezelőtt elkezdtek: új, korszerű és környezetbarát városüzemeltetési berendezéseket, gépeket vásárolnak. A cég ügyvezetője emlékeztetett, korábban két takarítógépet szereztek be, és a mostani berendezést is pályázati pénzből vásárolták meg, tehát a miskolciaknak nem került semmibe.

katyuzas_140521_ja_4.jpg

Az aszfalt-újrahasznosító berendezés a felmart, hulladéklerakóba szállítandó aszfaltot hasznosítja: előbb felaprítékolja, majd megolvasztja a berendezésbe kerülő aszfaltot, és különböző adalékok hozzáadásával egy olyan keveréket állít elő, ami már alkalmas a kátyúk betömésére. A kapacitása 2 tonna/óra, kátyúmélységtől függően kb. 15-20 négyzetméteres kátyúzást tudnak elvégezni vele óránként.

– Amellett, hogy gazdaságos a berendezés, mivel újrahasznosítja a felmart aszfaltot, nagy előnye még, hogy minden évszakban lehet használni. A jó minőségű felmart aszfaltot beszállítjuk a telephelyünkre, ott tároljuk, és amikor az aszfaltkeverő telepek nem működnek, akkor is tudunk kátyúkat megszüntetni Miskolc területén – fűzte hozzá Szélyes Domokos.

K. I.
Fotó: J. Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-03-25 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!