Életmód

Két év alatt majd’ 500 fiatalnak segítettek

2014-02-13 10:54

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE laurus_2014_2.jpg

Elsősorban a miskolci, hátrányos helyzetű és különböző problémákkal küzdő fiatalokkal foglalkozik a Laurus Szociális és Kulturális Egyesület. Egy két éves projektet zártak, de a segítség a jövőben is minden bizonnyal megmarad.

Hátrányos helyzetű, alacsony iskolázottságú, munkanélküli, valamint drog- és alkoholfüggőségben szenvedő fiataloknak nyújt perspektívát a 2006-ban alakult Laurus Szociális és Kulturális Egyesület. Az egyesület tagjai elsősorban kulturális antropológusok, szociális munkások, illetve pedagógusok, de számos helyi önkéntes is segíti a mindennapi munkát.

Az egyesület közhasznú tevékenységeit szociális, kulturális és oktatási szükségletek felmérése, ellátásuk megszervezése, és fejlesztése érdekében végzi. Szerveznek egészségfejlesztési napokat, egészségügyi szűréseket, tanácsadásokat az ÁNTSZ-szel együttműködve, de iskolákba is járnak a tagok, hogy drogprevenciós órákat adjanak, kísérleteznek a közösségi médiával, s személyiség és kompetenciafejlesztő csoportfoglalkozásokat is tartanak.

laurus_2014_1.jpg

A fiatalok számára klubhelységet üzemeltetnek, amelyben rendszeresen vannak drogalternatíva programok, zenei, filmnéző klub, kézműves foglalkozás, illetve sportprogramok is.

Az alacsonyküszöbű megkereső program segítségével pedig a kábítószert fogyasztó fiatalokat érik el, és segítik őket kezelésbe juttatni. A Laurus egyesület drogfogyasztó fiatalokkal foglalkozó projektje 2012 januárjában indult, s 2013 decemberének végén ért véget. Mint azt Honti Zalán, a Laurus Szociális és Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a projekt alternatívát ad a szabadidő strukturált, szakmailag kontrollált eltöltésére, a segítségre szorulókat pedig kezelésbe juttatja.

Honti Zalán korábban intravénás drogfogyasztókkal foglalkozott az Avason. – Ha megnézzük Miskolcon a személybeteg-ellátó rendszert, akkor azt látjuk, hogy inkább a város keleti felében vannak túlnyomóan az intézmények, szolgáltatások. Itt a város nyugati részében nehezebben elérhetőek – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az Avason látta, hogy milyen problémák vannak.

– Láttam, mennyire terjedhet a Vasgyárban is, ez volt a motiváció. Ha megelőzni már nem tudunk dolgokat, hiszen a folyamat elindult, az ártalmakat csökkenteni lehet. Ezért a Vasgyárban terveztünk egy projektet, amely tavaly év végén zárult – tette hozzá.

laurus_2014.jpg

A projektben, amelyet uniós forrásból, pályázati úton valósítottak meg, részt vett még a Miskolci Családokért és Segítőkért Alapítvány és az Öt Pont Egyesület is.

Mint az elnök elmondta, tevékenységüket szórólapozással kezdték és három hónap alatt közel 300 fiatalt találtak meg, annyian tértek be hozzájuk – ez mutatja, mekkora szükség van a heti, rendszeres kapcsolattartásra.

Véget ért tehát a Laurus Szociális és Kulturális Egyesület drogfogyasztó fiatalokkal foglalkozó projektje. A két éven át tartó projektnek a Fiatalok Vasgyári Klubja adott otthont, ahol az önkéntesek zenei- és filmklubokat, csoportfoglalkozásokat, sportprogramokat és családi napot szerveztek olyan fiataloknak, akik drogokkal élnek.

Kiss J.
fotó: Laurus Szociális és Kulturális EgyesületAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!