Városinfó

Helyi adók – bevallás akár elektronikus úton is

2013-12-07 11:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Elektronikus úton is bevallhatják helyi adóikat ezután a miskolciak, ha a december 12-ei közgyűlés jóváhagyja az erre vonatkozó javaslatot. Aki jobban kedveli a hagyományos megoldást, az továbbra is választhatja a papíralapú adóbevallást.

Jelenleg több mint tízezer iparűzési, építmény-, telek- és idegenforgalmi adóbevallás érkezik évente a miskolci polgármesteri hivatalhoz – kizárólag papíron, kézzel kitöltve, hiszen a város honlapjáról letölthető pdf-formátumú űrlapokat is ki kell nyomtatni. Ez nem kényelmes az adózónak, és nagy adminisztrációs terhet ró az önkormányzatra. Az adóügyek elektronizálásnak tervezett első lépése alapjaiban reformálhatja meg a folyamatot, szögezi le az előterjesztés.

A kormányzat biztosítja az úgynevezett általános nyomtatványtervező szoftvert, amivel a hivatal elkészítheti a szükséges űrlapokat. Az ügyfeleknek pedig mindössze az általános nyomtatványkitöltő szoftverre és Java futtatási környezetre van szükségük – ez a NAV-os bevallások miatt a könyvelőknek és a vállalkozóknak már a rendelkezésükre áll. Ezek segítségével a letölthető űrlapokat elektronikusan tölthetik ki és küldhetik be az ügyfélkapun keresztül.

Akinek nincs ügyfélkapus regisztrációja, annak továbbra is lehetősége lesz arra, hogy bevallását az eddig megszokott módon juttassa el az önkormányzati adóhatósághoz. Azonban ekkor is érdemes használni a nyomtatványkitöltő programot, hiszen annak segítő-ellenőrző funkciói révén minimalizálható a hibák száma.

Az elektronikus adóbevallásokhoz szükséges számítástechnikai feltételeket viszonylag sürgősen meg kell teremteni, mivel az előírások szerint a szükséges e-dokumentumokat a benyújtásuk előtt 30 nappal közzé kell tenni az önkormányzat honlapján. Ugyanakkor az előterjesztés azt is leszögezi: ha az éves szinten több mint tízezer darab iparűzési, építmény-, telek- és idegenforgalmi adóbevallás jelentős része elektronikus formában érkezne, akkor az jelentős adminisztráció- és  költségcsökkentő hatással is járna. Az előreláthatóan kevesebb hiba miatt pedig felgyorsulhatna a bevallások feldolgozása is.

Cs. M.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-05-20 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!