Életmód

Tatuikrek születtek a Miskolci Állatkertben

2013-11-19 12:40

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tatu_ikrek_131119_kovig.jpg

Újabb „elsőséget” tudhatnak maguknak a miskolci tatuk. Tavaly Magyarországon elsőként született nagy szőröstatu a Miskolci Állatkertben, most pedig először születtek ikreik. A két fiatal állat még alig múlt egyhónapos, eddig idejük nagy részét az odújukban töltötték, mostanra azonban már egyre gyakrabban hagyják el azt, hogy felfedezzék a külvilágot – és a külvilág őket.

Október 10-én két újszülött tatuval gyarapodott a Miskolci Állatkert. A két kis állat alig volt több 100 grammosnál, amikor világra jött, apró rózsaszín testükön azonban halványan már akkor is megfigyelhetőek voltak a fajra jellemző övek. Az ikrek nagyon gyorsan növekednek, hiszen öt hét elteltével már elérték az 1 kilogrammos súlyt is, és megjelenésüket tekintve most már teljes egészében a felnőttek kicsinyített másai.

tatu_ikrek_131119_veresstamas.jpg

Amikor háromhetes korukban elkezdett nyílni a szemük, el-elhagyták a szülői házat jelentő odújukat, ma pedig már bátran szaladgálnak férőhelyükön – mindaddig, míg aggódó anyjuk meg nem elégeli ezt, és erélyesen vissza nem tereli őket otthonukba.

A nagy szőröstatuknál (Chaetophractus villosus) nem ritka egyébként, hogy ikrek jönnek a világra, sőt, igazából ez az általános. Sok tatufajtól eltérően a nagy szőröstatu azonban nem egypetéjű ikreknek ad életet, hiszen gyakori, hogy a két utód egyike nőstény, a másik pedig hím. A Miskolcon világra jött kölykök nemét egyelőre még nem lehet megállapítani.

A Dél-Amerika száraz, bozótos, füves, erdős területein honos nagy szőröstatu mintegy kéthónapos vemhesség után hozza világra utódait, a maga ásta földalatti üregében. A fiatalok kilenc hónaposan válnak ivaréretté, és akár húsz évnél magasabb kort is megérhetnek.

minap.hu
Fotó: Veress T., Kövi G.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-12 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!