Városinfó

Milyen legyen Miskolc és térsége pár év múlva?

2013-10-09 17:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE telepules_alairas_131009_fkcs_6.jpg

Közösen gondolkozni, közösen fejleszteni Miskolc és térségében – e gondolat a mentén indult meg Miskolc jelenleg hatályban lévő Integrált Városfejlesztési Stratégiájának (IVS) teljes felülvizsgálata. Az egy éven át tartó, mintegy negyvenmillió forintból megvalósuló ÉMOP-os projekt eredményeképpen a város egy átfogó Településfejlesztési Koncepcióval és Integrált Településfejlesztési Stratégiával (ITS) fog rendelkezni, az Európai Unió 2014-2020-as programozási időszakára. A projekt nyitórendezvényén szerdán a stratégia szükségességéről, alapelveiről volt szó, valamint Miskolc és az agglomeráció 40 települése írt alá a közös munkáról szóló szándéknyilatkozatot. 

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a stratégia megalkotásával kapcsolatos együttműködés szükségességéről beszélt, mint mondta, valamennyi érdekelt szervezet észrevételei, javaslatait szeretnék beépíteni az új stratégiába, ezért folyamatosan egyeztetnek az érintett gazdasági, tudományos, társadalmi és civil szervezetek, illetve közigazgatási szervekkel.
– Miskolc és vonzáskörzetében azonban több mint 260 ezer ember él. Mikor ennek a stratégiának a megalkotásáról döntünk, akkor ennyi ember életterét érintjük, így fontosnak tartottuk, hogy ne csupán közigazgatási egységekben, és különböző szervezetekben gondolkozzunk, amikor együttműködési partnereket keresünk, hanem a város társadalmi és gazdasági életéhez erősen kapcsolódó településekben is, őket is be kívánjuk vonni a tervezésbe – mondta Kriza Ákos.

Mint hangsúlyozta, az első találkozó célja az, hogy Miskolc lefektesse, hogyan képzeli el – ezt, a 2014-2020 közötti – periódust, majd elindítanak egy párbeszédet arról, hogy a bevont települések hogy tudják mindezt összehangolni saját elképzeléseikkel.
– Az unió által lefektetett EU 2020 stratégia alapján ugyanis egyértelműen kiderül, hogy egy megyei jogú város és térségének együttműködése révén több fejlesztési lehetőség nyílik majd, így olyan lehetőségek is hozzáférhetővé válnak a településeknek, amelyeket külön-külön nem érhetnének el – mondta Kriza Ákos.

telepules_alairas_131009_fkcs_4.jpg

A polgármester ezt követően Miskolc speciális városszerkezetéről és annak fejlesztési lehetőségeiről szólt. Mint mondta, a Miskolc és térsége rendelkezik hazánkban a legjobb természeti, földrajzi adottságokkal, ezen túl a régió gazdasági közigazgatási és tudományos központja, mely ipari, gazdasági múltja miatt kedvező ma is az ilyen beruházásokra (itt Kriza Ákos emlékeztetett arra is, hogy a kormány tervei szerint Miskolc kiemelt fejlesztési térség lesz).
– Fejlesztési stratégiáról beszélve azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy, a mai Miskolc, mint közigazgatási egység 12 kis településből alakult ki, melyek eltérő társadalmi, gazdasági szociológiai helyzettel rendelkeztek. Ezek a különbségek, eltérések ma is éreztetik hatásukat, így elengedhetetlen, hogy azokat figyelembe vegyük az ITS kidolgozásakor, hogy egy egyenletesen fejlődő várost hozzon az létre – mondta.Kriza Ákos hozzátette, Miskolc fejlesztései előkészítésekor hosszú ideje szem előtt tartja ezeket a területi különbségeket. Így például a Bükk kapuja, Lillafüred, Diósgyőr környékén a turisztikai és a sportfejlesztések kaptak hangsúlyos terepet – előbbinek a diósgyőri vár környéke, a lillafüredi függőkert és élménypark, utóbbinak pedig a DVTK stadion és térségének rehabilitációja áll középpontjában –, míg például a keleti városrészben az autópályához kapcsolódó közúti fejlesztések, az elkerülő út befejezése (ez egyébként árvízvédelmi fejlesztésekkel együtt valósul meg), a Búza teret tehermentesítő beruházások és a Tiszai pályaudvar környékének intermodális csomóponttá történő fejlesztése, a MÁV telep rehabilitációja kap hangsúlyos szerepet.
– A belváros a kultúrát, a kikapcsolódást és a vendéglátást szem előtt tartva szerveződik újjá, mely során kiemelt figyelmet kap a Szent István téren kialakítandó új főtér, és a történelmi avas és az ottani pincék kialakítása, rehabilitációja, míg Miskolctapolcán a turizmussal szeretnénk erősíteni egyebek mellett a strandfejlesztéssel, mely első ütemének közbeszerzését hamarosan kiírják, és több ütemben egy igazi élményfürdőt hozhatunk itt létre – mondta Kriza Ákos. A rendezvényen egyébként jelen volt Sebestyén László országgyűlési képviselő, a tapolcai strandfejlesztés miniszteri biztosa.

telepules_alairas_131009_fkcs_51.jpg

Kiss Gábor alpolgármester kijelentette, egy megyei jogú város nem tervezhet ma már településfejlesztési stratégiát anélkül, hogy ne gondolkozna a város térségével együtt, milyen funkciókkal kapcsolódhatnak a környező települések Miskolchoz.
– Az ITS alapvető célja az, hogy a térségi szemlélet kialakuljon a településvezetőkben, és ez a mai projektnyitó alkalom arra jó, hogy ennek kereteit megfogalmazzuk. A továbbiakban pedig az lesz a feladat, hogy közösen gondolkozás, tervezési folyamat, tárgyalások és fórumokat követően megalkossuk az Integrált Városfejlesztési Stratégiát – mondta Kiss Gábor.

telepules_alairas_131009_fkcs_11.jpg

Kocziszky György, a Consulting-Szenzor Kft. képviseletében a tervezési folyamat irányairól beszélt. Mint hangsúlyozta, a legfontosabb az, hogy az új stratégia alkalmazkodjon ahhoz az új helyzethez, melyet az unió meghatároz 2014-től.
– Azt kell látni, hogy Európa versenyhátrányban van. Míg a világ GDP növekedése várhatóan 2.3 százalékos lesz idén, addig Európáé mindössze fél százalék. Ezt felismerték az unióban is a döntéshozók, ezért a következő tervezési időszakban a súlypontok eltolódtak, mégpedig úgy, hogy alapvetően azokat a fejlesztéseket fogják támogatni, amelyek gazdaságfejlesztő hatással bírnak, munkahelyeket teremtenek. Ehhez alkalmazkodott a kormány is, az új operatív programok tervezésekor, illetve ehhez kell alkalmazkodnia Miskolcnak is a helyi Integrált Településfejlesztési Stratégia megalkotásakor – hangsúlyozta Kocziszky György.

telepules_alairas_131009_fkcs_14.jpg

Elhangzott, Miskolc fő feladata, hogy olyan városfejlesztési stratégiát alkosson meg, amely fenntartható, ehhez pedig pozícionálnia kell Miskolcot és a térséget az úgynevezett Terület és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) és a különböző ágazati programokban is.

Az ismertetők végén Kriza Ákos, Miskolc polgármestere negyven, az agglomerációban található település vezetőjével írta alá a szándéknyilatkozatot arról, hogy együtt dolgozzák ki az új helyi ITS-t.

telepules_alairas_131009_fkcs_38.jpg

Tajthy Á.
Fotó: F. Kaderják Cs.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-28 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!