Városinfó

Miskolc mindig az otthonuk

2013-10-09 16:01

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE otthonunk_miskolc_131009ml_7.jpg

Decemberben zárul a februárban indított „Otthonunk Miskolc” elnevezésű gyakornoki program. Az országban egyedülálló kezdeményezés célja, hogy biztos megélhetést és jövőt kínáljon a Miskolci Egyetem legtehetségesebb hallgatóinak a városban. A program első részében 18 diák teljesített gyakorlatot, közülük szeptembertől négyen főálláshoz jutottak. Folytatás novemberben várható újabb 15 pályakezdővel.

– Az elmúlt fél év igazolta, hogy érdemes volt elindítani a programot – mondta szerdán, az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón Kriza Ákos. – Elértük célunkat, lehetőséget kaptak a Miskolci Egyetem legtehetségesebb hallgatói arra, hogy a városban dolgozzanak – hangsúlyozta a polgármester.

A városvezető kiemelte, nemcsak a város, hanem az egész térség fejlődésének kulcsa, hogy az itt diplomát szerző fiatalok Miskolc szellemi infrastruktúráját gyarapítsák. Hozzátette, önkormányzati lakások biztosításán dolgoznak, hogy a program résztvevői új otthonban folytathassák életüket.

A Miskolci Egyetem rektora azzal kezdte, az intézmény fennállása óta mindig nyitott volt az új gondolatok felé, ezért nem véletlen, hogy „ereje teljében van”.
– Igazi universitassá vált egyetemünk, mely örömmel fogadta a város újító kezdeményezését. Miskolcot előbb-utóbb az kell, jellemezze, hogy egyre több értelmiségi él itt, nem pedig elvándorolnak a friss diplomások. Ez egy élhető város, mely előrelát az egyedülálló programmal is – hangsúlyozta Torma András.

otthonunk_miskolcx_131009ml.jpg

Az intézményvezető elmondta, 19-en kezdték a program első körét, melyet további, legalább 15 hallgató követhet novembertől a bölcsészettudományi, gazdaságtudományi, gépészmérnöki és informatikai, valamint a műszaki anyagtudományi karokról.

– A programba bekerülők megismerkedhetnek a munkahely légkörével – folytatta Torma András –, az ottani kultúrával, emberekkel, és később akár el is helyezkedhetnek az adott cégnél. Remélem, önfenntartó folyamattá terebélyeseik a kezdeményezés – zárta a rektor.

A projekt részleteit az ötletgazda, Zárug Péter Farkas szakmai vezető ismertette. A politikatudományi intézet adjunktusa úgy fogalmazott, fordított fejvadász gyakornoki programról van szó, s éppen ez benne az innováció, hiszen megüresedő vagy „kvázi biztos” helyekre keresik a legtehetségesebb hallgatókat. Emlékeztetett, február 11-én az egyetem előző rektorával, Patkó Gyulával állapodott meg a város, ám Torma András első teendői között tekintette át a programot, s ítélte folytatásra méltónak.

A 19 hallgatóból mindössze kettő „morzsolódott le” (családi ok vagy más munkalehetőség miatt), a többiek augusztus 31-ig elvégezték a gyakornoki időszakot – tizenegyen a polgármesteri hivatalnál, heten pedig a Miskolc Holdingnál vagy annak valamelyik tagvállalatánál. A hivatalnál egy fő, a holdingnál pedig három került főállásba, a többi hallgató vagy már végzett friss diplomás, vagy gyakornoki időszakát december 31-ig meghosszabbították.

trics_valeria.jpgTircs Valéria utóbbiak közé tartozik, ám az év vége után is szívesen maradna az építési és környezetvédelmi hatósági osztálynál.
– Adminisztratív előkészítő feladatokat látok el, melyeket továbbítanak az ügyintézőknek. Bár nem tartozik szorosan tanulmányaimhoz, nagyon szeretem csinálni, s folytatnám is a gyakornoki időszak elteltével, hiszen szélesíti a látókörömet, sok újat tanulok – mondta a negyedéves jogászhallgató.

Van olyan egykori diák is, akinek már a gyakornoki időszaka alatt is „szakmájába vágott” a munka, friss főállásúként pedig tovább kamatoztathatja a tanultakat – ilyen például Orosz László, aki a Miskolci Városgazdánál kezdte karrierjét.
orosz_laszlo.jpg– Januárban, a program indulásakor végeztem a Miskolci Egyetemen logisztikai mérnökként. Augusztus végéig gyakornokoskodtam, majd szeptembertől átvettek. Járattervezéssel, a beszerzési rendszerek és a raktározás fejlesztésével foglalkozhattam, azaz már az elejétől élesben támaszkodhattam az egyetemen elsajátított tudásra. Ezt a munkát folytathatom, s hosszú távon képzelem el, hogy ezzel foglalkozzak – összegzett László.

Szintén szeptembertől dolgozik főállásúként a MIKOM marketing csoportjánál Fekete Dóra, aki ugyan nem miskolci, de a program segítségével lehetőséget látott a városban a nyáron lezárult egyetemi évek után is.
fekete_dora.jpg– Egy hónapot a Miskolc Televíziónál töltöttem, ahol megismertették a riport-, interjú- és műsorkészítés szabályait a szerkesztők. Ezt követően végzettségemnek megfelelően a marketing csoporthoz kerültem, ahol öt hónapig rendezvények, illetve reklámkampányok szervezésével és lebonyolításával szerezhettem tapasztalatot. Szeretek ott dolgozni, és én egyike vagyok azoknak – nógrádi lányként –, aki messziről jött, de a program által Miskolcon maradt – magyarázta a volt marketing szakos pályakezdő.

A hallgatók a polgármester kérdésére összességében úgy válaszoltak, a más városokban ismeretlen program teljesen pozitív, érezni, hogy itt támogatják a diákokat.

S. P.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!