Városinfó

Régi fényében pompázik a lillafüredi függőkert

2013-09-28 21:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE fuggokert_atado_130928ml_59.jpg

Ünnepélyes keretek között átadták szombat délután a mintegy 265 millió forintból, a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztés részeként megújult lillafüredi függőkertet. Az ünnepi köszöntőket követően a szobrászat teraszán felavatták Herman Ottó szobrát is, majd a teraszok tematikájának megfelelően koncertek, felolvasások, játszóház este pedig fényfestés várta azt a tömeget, mely kíváncsi volt a megújult függőkert első napjára.Ismeretes, a  miskolci önkormányzat az Észak-Magyarországi Operatív Program pályázatán a komplex fejlesztésre több mint kétmilliárd forint támogatást nyert el, a jelenleg is tartó projektben a lillafüredi függőkert felújítása mellett a diósgyőri vár fejlesztése is szerepel. A lillafüredi látványosság felújítása tavasszal kezdődött, és a munkák során a teljes terület megújult. A látványosság minden egyes teraszrésze új tartalmat kapott, a vízesést új kilátópontokról lehet megtekinteni: kialakították a fiatalság és találkozások, a vízesés, a virágok, a zene, a költészet, a szobrászat teraszát, és az Anna-kilátót.

fuggokert_atado_130928ml_20.jpg

A függőkertben már a hivatalos megnyitót megelőzően családok, fiatal párok, kicsik és nagyok várták a programokat – rengetegen voltak kíváncsiak arra, hogy hogyan született újjá az ország legmagasabb vízesésének és a Palotaszálló közvetlen környezete.

A megújult függőkertet Sebestyén László országgyűlési képviselő, Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Kovács László, területi önkormányzati képviselő adta át.

fuggokert_atado_130928ml_29.jpg

Sebestyén László
beszédében úgy fogalmazott, Lillafüred olyan ékköve Miskolcnak, mely mindig is tömegeket vonzott a városba.
– A függőkertek felújítása egy folyamat első lépése, rövidesen megújul és új terekkel bővül a diósgyőri vár, és Lillafüreden is olyan turisztikai fejlesztések kezdődnek, melyek reményeink szerint a korábbiaknál is több turistát fognak a Bükk kapujába, illetve Miskolcra hozni – mondta a képviselő.

Lillafüreden 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel Lillafüred, de talán egész Miskolc legimpozánsabb épülete, a Palotaszálló, amely egy meredek emelkedő tetején található. Ennek megerősítésére támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja.
– A függőkertet az évtizedek, közel egy évszázad alatt a növények teljesen benőtték, a sétányok, teraszok felújítására mindenképpen szükség volt ahhoz, hogy ezt a csodálatos területetet a jelen és a jövő generációi is élvezhessék. A fejlesztést követően a terület ismét a régi fényében tündököl, köszönet érte a tervezőnek, a kivitelezőknek, mindenkinek, aki tett érte. Munkájukkal kicsit ők is történelmet írtak. Itt az új, funkciót kapott teraszokon a kultúra és a természet különleges módon találkozik majd. Bízom benne, hogy a miskolciak, a turisták, mindenki szeretni, használni fogja a lillafüredi függőkerteket, és az igazi közösségi térré válik ismét – jelentette ki Sebestyén László.

fuggokert_atado_130928ml_54.jpg

Kriza Ákos
, Miskolc polgármestere örömét fejezte ki, hogy sokan voltak kíváncsiak arra, hogy milyen lett a hónapokig lezárt, teljesen megújult függőkert.
– Lillafüreden állva most újból a boldog békeidőket tudjuk megidézni. Ezek a teraszok, ez a gyönyörű táj, amely innen a szemünk elé tárul, az a nyugalom, amit mindez áraszt, egykoron költőket, képzőművészeket, filmrendezőket ihletett meg és bár hosszú ideig pusztult, most újból visszanyerte eredeti pompáját, bízom benne, hogy ismét sokan találnak itt nyugalmat, békét – mondta Kriza Ákos.

fuggokert_atado_130928ml_08.jpg

A polgármester hangsúlyozta, a 2.4 milliárd forint összértékű projekt, mely során nem csupán a függőkertek, a diósgyőri vár és környezete is megújul, tervezése sokkal korábbra nyúlik vissza, megvalósítása pedig ciklusokon átívelő munka volt, és azzal nem csupán Miskolc, de az egész Észak-Magyarországi régió is gazdagodott.
–  Véleményem szerint régiónkban van a legtöbb látnivaló az egész országban. Elég csak a Bükkre, természeti adottságainkra, borvidékeinkre, fürdőinkre és egyéb turisztikai értékeinkre gondolni. A függőkert felújításával, a diósgyőri vár megújulásával, a lovagi tornák terének és a vásártérnek felépülésével, nem csupán Miskolc, de egész régiónk újabb látnivalókkal gazdagodik – mondta Kriza Ákos.

fuggokert_atado_130928ml_10.jpg

Kovács László
örömét fejezte ki, hogy a fejlesztés befejeződött, mint mondta a helyiek közül még sokan emlékeznek arra, milyen gyönyörű volt régen a függőkert, azonban a második világháborút követően, az ötvenes évektől egészen a közelmúltig annak állapota folyamatosan romlott, ennek vetett véget a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztés. Az önkormányzati képviselő kiemelte, a megújult függőkert átadása egy folyamat első lépése.
– A diósgyőri vár fejlesztése már elkezdődött, és előkészítés alatt áll egy olyan komplex fejlesztés melynek köszönhetően olyan szolgáltatásokat tud majd kínálni Lillafüred, ami több napos programot tud majd biztosítani az ide látogatóknak libegővel, sportlétesítményekkel – mondta Kovács László.

fuggokert_atado_130928ml_33.jpgA lillafüredi függőkert átadását követően Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója avatta fel a városhoz ezer szállal kötődő Herman Ottó szobrát. A múzeumigazgató elmondta, jövőre lesz 100 éve, hogy meghalt az utolsó magyar polihisztor és idén éppen 60 éve, hogy az általa vezetett intézmény felvette a Herman Ottó Múzeum nevét.

A függőkertekben ezt követően egész délutános program kezdődött. A Költészet teraszán „Itt vagy itthon” címmel Gömörország Kulturális Egyesület, válogatott József Attila, Weöres Sándor, Szabó Lőrinc és miskolci költők verseiből. A Találkozások teraszán egyebek mellett Buri Jenő és Szirmai Zoltán, a Zene teraszán az Anima Vonósnégyes zenélt és utóbbi helyen a Meseautó című 1934-es alkotást is vetítették, mely Lillafüreden játszódik. Ezen túl játszóházban, családi programokon vagy a Kohászati Múzeum bemutatóján is szórakozhatott az összegyűjt több száz fős tömeg. A legkisebbek azonban egyértelműen az újonnan kialakított játszóteret, míg a nagyobbak az esti fényfestést élvezték leginkább.

fuggokert_atado_130928ml_04.jpg

Tajthy Ákos
Fotó: Mocsári LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-24 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!