Életmód

Életmentő kitérő: mindennap nyitva a gombavizsgáló!

2013-09-22 17:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE gomba1_ml.jpg

A hűvös, csapadékos, ám napközben jórészt napsütéses őszi időjárás kedvez a gombák növekedésének – és a sajtóban már meg is megjelent az első őszi gombamérgezéses hír: egy hete egy család négy tagja, köztük két kisgyerek került kórházba Nagykanizsán. Miskolcon a hét minden napján nyitva van a gombavizsgáló, csak a Búza térre kell elmenni, hogy elkerüljük a hasonló, vagy súlyosabb kimenetelű mérgezéseket.

Évente átlagosan száz-kétszáz gombamérgezésről tudni az országban, az idén eddig 83 esetről érkezett bejelentés az egészségügyi szolgáltatókhoz, adta hírül az ÁNTSZ, amely külön közleményben hívta fel a figyelmet a veszélyre.

gomba3_ml.jpg
Nagyon szép, de életveszélyes a galóca!

Az ÁNTSZ ajánlása szerint az összegyűjtött gombákat kivétel nélkül minden alkalommal meg kell mutatni gombavizsgálónak. Ez elengedhetetlen akkor is, ha valaki úgy gondolja, hogy jól ismeri a gombákat, vagy ha a gombát szomszédoktól, ismerősöktől kapja. Elkészített étel esetén pedig érdemes rákérdezni, hogy elvégeztették-e a gombavizsgálatot.

Miskolcon ennek nincs is akadálya, csak a Búza térre kell elmenni a gombákkal. A Búza téri és az Őstermelői piac az elmúlt év októberében írt alá együttműködési megállapodást, ennek értelmében a hét minden napján biztosítják a gombavizsgálatot.

gomba121026_csl3.jpg

Hétvégén az őstermelői, hétköznap pedig a Búza téri piacon áll a lakosság rendelkezésére szakértő a piac nyitva tartási idejében. Sőt, vasárnap még tovább is, egészen délután 4 óráig el lehet vinni a gombát – hiszen számítanak a hétvégi kirándulókra. Aki esetleg így is lekésné, annak, saját biztonsága érdekében, érdemes megvárni a hétfő reggelt.
Az őstermelői gombavizsgáló a konténerépületben található, míg a piacé a vásárcsarnok „hátsó” bejáratánál – de mindkettőt tábla jelzi.

gomba2_ml.jpg

A gombamérgezéses tünetek skálája az enyhe gyomorrontástól a halálos kimenetelig terjedhet. Ezért ha a gomba elfogyasztása után a legkisebb rosszullét tünetei jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni. Mérgezés gyanúja esetén a szükséges teendőkkel kapcsolatban az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is kereshető a 06-80/22-11-99-es, éjjel-nappal hívható ingyenes telefonszámon.

Cs. M. / MTI
Fotó: Mocsári L., minap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-16 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!