Városinfó

Megoldódhatnak a múzeum raktározási gondjai

2013-09-20 08:25

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE muzeum_130123_ja_4.jpg

Új raktárépülettel bővülhet a Herman Ottó Múzeum. A folyamatosan gyarapodó – elsősorban régészeti – leletek miatt létkérdés számukra a megfelelő minőségű és méretű raktárhelyiség. Most olyan megoldási javaslat kerül a városi közgyűlés szeptember 26-ai ülése elé, ami a lehető leggazdaságosabb és legpraktikusabb választ adja a problémára.

Még emlékezhetünk rá: hat évvel ezelőtt, 2007-ben külső raktárépület kialakításába kezdett a múzeum, ami rövidtávon orvosolta a gyűjtemények tárolási nehézségeit, de mára az is megtelt. Ami nem meglepő: a Herman Ottó a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező vidéki múzeum, műtárgyállománya meghaladja a 700 ezer darabot.

A múzeum legnagyobb egysége a régészeti gyűjtemény, ami évente átlagosan tízezres nagyságrendben gyarapodik. Ennek intenzitását növeli, hogy a megelőző régészeti feltárásokat (a különböző építkezések, beruházások előtt) a megyei hatókörű városi múzeumoknak kell elvégezniük. És mivel a leletek megőrzése is a múzeum feladata, a raktározás kérdését feltétlenül meg kell oldani, áll a jövő csütörtöki közgyűlésre készült előterjesztésben, amely konkrét javaslatot tesz a megoldásra.

A múzeumnak már van egy raktárépülete a Tímár malom utcán, ami mellett áll egy önkormányzati tulajdonban lévő, 1796 négyzetméteres műhelyépület, aminek raktárrá alakítása ideális megoldást teremthet a múzeum számára. Ugyanis a két szomszéd telek összenyitható, egy bejárattal megközelíthető, együtt őrizhető. Az épület szerkezete is tökéletesen megfelel a célnak, mert a belső támpillérek közötti falak elbonthatók, így nagy tereket lehet nyerni.

Mivel a kulturális örökség védelméről szóló törvény előírja, hogy a megelőző régészeti feltárások díjának 5 százalékát a leletek elhelyezésére kell fordítani, ebből és pályázati pénzekből megoldható lenne az épület felújítása, ami hosszú távon rendezné a múzeum raktározási problémáit, áll az előterjesztésben.

Ha a közgyűlés megszavazza az előterjesztés, mindez reálisan 5 éven belül megvalósulhat.

Cs. M.
fotó: J. Á., archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-10 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!