Városinfó

A bérlakásban élők rezsijét is csökkentik Miskolcon

2013-09-18 09:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE panelprogram-atadas_120731ml_3.jpg

A lakások bérletéről szóló önkormányzati rendelet módosítása is szerepel a jövő csütörtöki közgyűlés elé kerülő napirendek közt, méghozzá annak érdekében, hogy a lakást bérlők is érezhessék a rezsicsökkentés hatását.

A rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló 2013. évi törvény alapján több közüzemi szolgáltatás esetében megvalósult a lakosságot érintő 10% mértékű rezsicsökkentés. Az önkormányzat az egyes lakásokban nyújtott fűtésszolgáltatás tekintetében nem minősül lakossági fogyasztónak, függetlenül attól, hogy a konkrét szolgáltatást magánszemélyek veszik igénybe.

A bérbeadó képviseletében eljáró MIK Zrt. nem jogosult egyetemes szolgáltatásra, figyelemmel az évenként felhasznált gázmennyiségre, hanem kötelezően – mint nagyfogyasztó – piaci gázbeszerzésen köteles részt venni. Ebből következik, hogy a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvény alapján a MIK Zrt. nem jogosult a gáz díjának 10%-os csökkentésére. Figyelemmel arra, hogy a MIK Zrt. nem kapja meg az egyetemes szolgáltatás keretében vételezők 10%-os kedvezményét, ily módon nem tudja azt tovább érvényesíteni a lakossági fogyasztók felé sem.
A rezsicsökkentésre vonatkozó, az egyes energetikai tárgyú árszabályozással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról szóló rendelet megjelenését követően a város vezetése megvizsgáltatta annak a lehetőségét, hogy az érintett lakásokra hogyan lehet a rezsicsökkentési megvalósítani.

kozgyules_130307_ja_43.jpg

A piaci beszerzés gázévenként történik, mely minden év július 1. napjától, az azt követő év június 30. napjáig tart. A 2013-2014. évi piaci gázbeszerzésen a MIHŐ Kft. közreműködésével a MIK Zrt. a központi fűtéssel rendelkező épületei esetében az előző gázévhez képest mintegy 10%-os árlejtést ért el. A grémium elé kerülő javaslat szerint a hatékony beszerzés következtében elért díjcsökkentést nem a MIK Zrt. nyereségének növelésére, hanem a bérlők felé a rezsidíj csökkentésére fordítják. Ennek következtében lehetőség nyílik az ilyen típusú épületek bérlői részére a hődíj és vízmelegítési díj csökkentésére.
Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a központi fűtés és melegvíz-szolgáltatás díjai – az alapdíj kivételével – 10% mértékben csökkenjenek 2013. október 1. napjától.

minap.hu

Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-01 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!