Városinfó

Országzászlót avattak Hejőcsabán

2013-08-19 20:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE zaszloszent_hcsaba_aug20_130819_fkcs_9.jpg

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház Bárczay Kastélyparkjában Kriza Ákos polgármester, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Gonda Géza önkormányzati képviselő, és Bárczay Ágnes tiszteletbeli zászlóanya jelenlétében avatták fel az új országzászlót hétfőn délután. A történelmi egyházak képviseletében Jobbágy Bertalan református lelkész, és Sedon László római katolikus plébános áldották meg a zászlót és az új kenyeret.

Az avató-ünnepséget Gonda Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy egy nemzetnek szüksége van szimbólumokra, az országzászló pedig ilyen.

zaszloszent_hcsaba_aug20_130819_fkcs_5.jpg

A Szent István és az Új Kenyér tiszteletére avatott országzászlót népi öltözetű fiatalok hozták be, miközben a mintegy 50 jelenlévő elénekelte a Himnuszt.
A tiszteletbeli zászlóanya, Bárczay Klára felidézte családja és a magyar nemzet történelmi kapcsolatát, külön kiemelve örömét, hogy a családi ház nem veszett el, hanem kulturális intézmény lett belőle. A Gárdonyi Géza Művelődési Házra, és a Bárczay Kastélypark, ahol mától az országzászló lobog.

zaszloszent_hcsaba_aug20_130819_fkcs_14.jpg

A keresztény állam eszméjéhez híven az országzászlót és az új kenyeret a történelmi egyházak képviselői, Jobbágy Bertalan református lelkész, és Sedon László római katolikus plébános szentelték meg. A jelenlévőkkel közösen, könyörgéssel fordultak az Úrhoz, hogy adja áldását a lobogóra, és mindazokra, akik áldozatokat hoztak és hoznak érte.

A megszentelt országzászlót Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Gonda Géza, a körzet önkormányzati képviselője, és Bárczay Ágnes tiszteletbeli zászlóanya húzták fel a Bánk bán híres áriájának emelkedett dallamaira.

zaszloszent_hcsaba_aug20_130819_fkcs_20.jpg

Kriza Ákos ünnepi beszédében elmondta: amit évezredek hoztak létre, azt percek nem törölhetik el – az országzászló ezt jelképezi.
– A piros szín az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt szimbolizálja – hangsúlyozta, majd hozzátette: ez a három tulajdonság formálta és tartotta össze a magyar nemzetet történelme során.
A polgármester felidézte szimbólumaink történetét, és elmondta: Trianon után lett az országzászló a nemzeti összetartás megtestesítője, mára pedig a magyarság büszkeségének jelképévé vált.
– A keresztény alapokon nyugvó magyar nemzet egysége valóságos egység, ami államhatárok felett áll – zárta beszédét Miskolc polgármestere.

zaszloszent_hcsaba_aug20_130819_fkcs_19.jpg

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is megemlékezett államalapító Szent István királyról, és arról, amit a magyarok számára jelent.
– Megálmodta és megvalósította a keresztény, magyar, és független államot. Neki köszönhetjük, hogy életben maradtunk. Példát adott, hogy a mai nehézségeket is hittel tudjuk legyőzni - hangoztatta. A képviselő egy Wass Albert-idézettel felvezetve arról is szólt, hogy a nemzet jóléte szorosan összefügg a nemzeti öntudattal, az országzászló pedig ezt a magyarságtudatot szimbolizálja.
– Hiszek Magyarország feltámadásában! - zárta szavait.A beszédek mellett ünnepi keretet adtak a zászlóavatásnak a rendezvény kísérőprogramjai is: Tapa Ottó elénekelte az „Elindultam szép hazámból” népdalt, Lévai Joli a „Miatyánkot”  az országzászló avatása után, Menyhárt Szabolcs elszavalta Áprily Lajos A fejedelemhez című művét, Lengyel Klára és Kincses Zoltán pedig magyar népdalokat énekeltek, többek között a Kalász, kalász, árva magyar kalász címűt.

Az országzászló avatását és a kenyérszentelést Gonda Géza, a körzet önkormányzati képviselője, a kezdeményezés egyik főtámogatója zárta.
Köszönetet mondott mindenkinek, aki segédkezett abban, hogy Hejőcsabán létrejöhetett egy ilyen rendezvény, és mostantól egy, a nemzet egységét szimbolizáló lobogó erősítheti a helyiek magyarságtudatát.
– Nagy dicsőség ez Hejőcsabának – tette hozzá.

Király Cs.
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!