Sport

A Magyar Műveltség Napjai – Kárpát Kupa Miskolcon

2013-05-30 15:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Lovasíjász-verseny, baranta-bemutatók, ostormenet, magyar kutyafajták bemutatója, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység bemutatója, előadás a Koronaőrség történelméről – egyebek mellett ilyen programok is várják az érdeklődőket a most hétvégén, június 1-jén és 2-án, a Sportcsarnokban és környékén megrendezendő Kárpát Kupa 2013-on. A rendezvényen ezek mellett népzenés, kézműves programok, véradás, szentmise és körmenet is lesz.

Az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, az Országos Baranta Szövetség tavaly kezdeményezte, hogy legyen a sport újra a mindennapok része az emberek életében.

– Örömünkre szolgált, hogy Miskolc városa pedig igyekezett minden támogatást megadni kezdeményezésünkhöz, ennek eredményeként született meg az első Baranta Világkupa. Idén is szeretnénk folytatni a megkezdett „kampányunkat” a sportolás, és természetesen a baranta mellett a rendezvénnyel – mondta Rápóti-Fekete Mónika, a Mente Egyesület vezetője.

baranta_sajtotajekoztato_130530ml_1.jpg

Elhangzott, a minden második évben megrendezendő Kárpát Kupa és a köztes években a Baranta Világkupa kíván lehetőséget nyújtani a magyarországi, illetve más országokból érkező harcművészetek sportolóinak arra, hogy összemérhessék tudásukat egy harcművészetek közötti versenyen.

– A versenyszámok kialakítása során mindig arra törekszünk, hogy a hagyományos baranta versenyszámok mellett megjelenjenek más harcművészetek versenyszámai is, a szabályrendszert közösen formálva. Ugyanakkor sok közös vonás megtalálható a baranta, kung-fu, kempo, ju jitsu és más irányzatok között, de sok esetben már kikoptak egyes versenykategóriák, melyek azonban a barantában állandóan megtalálhatóak. Ezeket szeretnénk feleleveníteni a versenyzésben – mondta.

baranta-vilagkupa-120518ml_03.jpg

A Kárpát Kupa a Baranta és a Zen Bu Kan Kempo közös szervezésében születik meg. Tíz harcművészeti stílus képviselői mérik össze tudásukat egy hat versenyszámból álló megmérettetésen, legjobbjai pedig elnyerik a Harcos Magyar – Magyar Harcos címet és az ezzel járó szablyákat is. A hagyományos barantás versenyszámok, mint szablyavívás, íjászat párbaj, földharc és páros vívás bemutatószám mellett egyéni bemutatószám és viadal versenyszámok kerültek meghirdetésre. A földharc jó példa a stílusok közti együttműködésre: szinte mindenhol megtalálható, de eltérő szabályokkal. Ahogyan tavaly is, most is közösen alakítottuk ki a versenyszabályzatot ebben a kategóriában, így mindkét stílus sajátossága tükröződik benne.

– Mindkét irányzat rengeteg fiatalnak adja meg a lehetőséget a fejlődésre, közösségi életet ad nekik, és mint egy család, hátteret biztosít. Akik pedig ebben minden nap támogatják a fiatalokat, akik példaképekké váltak már, akik edzők, vagy rendkívül eredményes versenyzők, azok munkáját a Harcos Magyarok díjjal jutalmazzuk, melyet az Országos Baranta Szövetség és a Magyarországi Harci Művészetek Össz-szövetsége adományoz a legjobban teljesítőknek – mondta Rápóti-Fekete Mónika.

baranta_vilagkupa-120518ml_05.jpg

A programok szombaton délután 14.20-kor kezdődnek, a megnyitón a városvezetés képviseletében Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is köszöntőt mond. A szombati nap egyik legérdekesebb eseménye minden bizonnyal a a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár - Nemzeti Honvéd Díszegység - Honvéd Díszzászlóalj különleges díszelgő csoportjának fegyverforgató parádéja lesz majd, melyet 14.30-tól külső, illetve 16.30-tól a belső helyszínen (sportcsarnok) is láthatnak. Emellett a Honvéd Koronaőrség is ellátogat a Kárpát Kupára, ahol Ócsay Géza alezredes fog előadást tartani a Koronaőrség történelméről és jelenéről.

Vasárnap délelőtt sor kerül a Rendészeti Kiképzők Országos Szövetsége által kiírt Országos Önvédelmi Bajnokság második fordulójára. A délutáni órákban a Magyarországi Harci Művészetek Össz-szövetsége által meghirdetett stílusok közötti Nyílt Bemutató Bajnokság és Gálaműsor fogja szórakoztatni a kilátogató közönséget.

baranta_vilagkupa-120518ml_24.jpg

Makár József rendezvényszervező elmondta, a rendezvénnyel kapcsolatban széleskörű civil összefogás alakult ki.
– A tavalyi Baranta Világkupa hatására már szép létszámú baranta csapat is működik. Helyi civil szervezetek kapcsolódtak be a szervezésbe, és megtesznek minden tőlük telhetőt azért, hogy Miskolcon minél többen sportoljanak, kiemelt hangsúllyal a harcművészetekre – mondta.

Kiemelte, a rendezvény részeként számos népzenét játszó együttes, így a Kösöntyű, vagy Barsi Csaba és az Agyagbanda is fellép, de lesz Moldvai Táncház is.

– A programokhoz véradással csatlakozik a Vöröskereszt a rendezvény ideje alatt, illetve nagy örömünkre a katolikus egyház is csatlakozik: szombaton délután körmenet és szentmise is lesz Palánki Ferenc püspök vezetésével.

Mindezeken túl szombaton 10 és délután négy között lovasíjász-versenyekkel és lovasbemutatókkal várnak mindenkit a sportcsarnok mögötti sportpályákon, de lesz kézműves vásár, a Magyar Honvédség pedig a toborzósátrával is jelen lesz a rendezvényen.
Kákóczki András, a polgármesteri hivatal kulturális és idegenforgalmi osztályának vezetője örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Baranta Világkupa után a Kárpát Kupának is Miskolc ad otthont.

baranta_sajtotaj_130530ml.jpg

– Miskolc számára kiemelten fontos a kultúra és a sport, a sportban pedig nem csupán a versenysportok, hanem azok is, melyek a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt közösségi élményt adnak a mozgáskultúra mellett – mondta az osztályvezető.
A Kárpát Kupa programjai a minap.hu programajánlójában is elérhetők.

Tajthy Á.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-07-06 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!