Sport

A magyar sport fejlődéséért

2013-05-09 16:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE olimpiai_bizottsag_130509ml_03.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sportvezetőknek tartottak tájékoztatót csütörtökön a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elöljárói. A támogatási rendszer és a fejlesztési koncepciók ismertetése mellett elhangzott, MOB-irodákat hoznak létre a megyei jogú városokban, így Miskolcon is.

olimpiai_bizottsag_130509ml_04.jpgSzabó Bence, a MOB főtitkára a 16 kiemelt sportág támogatásáról szóló koncepcióról elmondta, három oka volt a döntésnek.
– A sikeres olimpia, az új sportstratégia és a kormány sportszeretete volt a három mozgatórugó, amiért a TAO-s sportágak mellett további 16-ot támogathatunk. Objektív mérőszámok, a munka és a tervezés után tett javaslatot a bizottság a sportágakra. Mintegy 15 milliárd forint pluszforrás áramlik a sportba, ami óriási összeg, főleg ahhoz képest, hogy eddig éves szinten 12 milliárdból gazdálkodhatott a MOB – hangsúlyozta a kétszeres olimpiai bajnok.

A részletekről Bartha Csaba sportigazgató-helyettes számolt be. Kiemelte, nyolcéves ciklusra terveznek, mely magában foglal két olimpiát és számos világversenyt.
– Több mint nyolcvan szakszövetség van hazánkban, melyekre összesen jutott eddig 2-3 milliárd. Ez nem elég az életben tartásukhoz, ezért kellett racionalizálni a források elosztását. Létrehoztunk egy felzárkóztatási alapot, hogy ezek a sportágak is megkapják azt a lehetőséget, mint a TAO-sok. Egy röplabda- vagy síszövetségre így az évi hétmillió helyett jutna 40-50 – sorolta a sportvezető.

Miskolc mint ötletgazda


A sportigazgató-helyettes elárulta, a Miskolcra tervezett multifunkcionális sportcsarnok – mely otthon ad majd röplabda-, judo-, vívás- és asztalitenisz-edzéseknek, illetve -versenyeknek is – koncepciója tetszett a MOB illetékeseinek, sőt ötletet adott egy budapesti küzdősportaréna létesítéséhez.

Bartha Csaba kiemelte a sporttudomány fontosságát, például a dietetikus, pszichológus stb. szakemberek alkalmazását a sportolók mellett – bár erre nem jut forrás hazánkban. A Testnevelési és Sporttudományi Karon módszertani bázist hoznak majd létre, ahol a szakemberek segítségével gyakorlatba integrálják az elméletet. Szintén elengedhetetlennek tartják az edzők megbecsülését, akiknek státuszt adnának. Az elmúlt négy év világversenyein eredményt elért sportolók felkészítőinek munkáját így anyagilag is elismernék – ez 140 szakember egzisztenciáját stabilizálná. Hozzátette: képzésükben és továbbképzésükben is nagyon fontos a szervezettség.

olimpiai_bizottsag_130509ml_06.jpg

MOB-irodák a megyeszékhelyeken


Győrfi János osztályvezető (hatáskörébe tartoznak a nem olimpiai sportágak, fogyatékkal élők sportja, szabadidő-, diák- és főiskolai, egyetemi, valamint az utánpótlás sport) szerint a rendszerváltás után leépültek a megyei szervezetek, így ezeket is átszerveznék.
– Miskolc kivétel ez alól, aktív sportélete van a borsodi megyeszékhelynek, ettől függetlenül itt is lesz iroda – jegyezte meg.

Országos konzultációsorozat, tapasztalatgyűjtés után új, megyei hálózatot alakítanak ki, hogy a sport területén is összekapcsolják az országot. A megyei jogú városokban MOB-irodákat hoznak létre, melyekben két személynek teljes, egynek pedig félállást finanszíroz a bizottság.
– A fejlődéshez sportszerető polgármester és képviselő-testület is elengedhetetlen – húzta alá az osztályvezető.

olimpiai_bizottsag_130509ml_17.jpg

Miskolc polgármestere elmondta, komoly érdem, hogy a MOB szakemberei a városba látogattak.
– Az általuk átadott információt hasznosíthatjuk az itteni sportéletben. A város elkötelezett a sport iránt mind a versenysport, mind az utánpótlás terén. Pozitív irányban halad a sport Magyarországon, az öt látvány-csapatsportág után újabb 16-ban indulhatnak jelentős fejlesztések – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Soós P.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!