Városinfó

Hol látható a távhőszámlán a díjcsökkenés?

2013-02-24 12:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

 Az elmúlt időszakban több olvasónk is érdeklődött: hogyan jelenik meg a januári és februári távhőszámlában a 10 százalékos díjcsökkenés. Kérdésünkre Móricz József, a MIHŐ Kft. stratégiai igazgatója válaszolt.

A MIHŐ, a jogszabályi előírás értelmében, január 1-jétől alkalmazza a lakossági felhasználóknál a távhő-szolgáltatási díjak 10 százalékos csökkentését.
– Ez azt jelenti, hogy az alapdíj, a hődíj és a vízfelmelegítési díj egyaránt 10 százalékkal csökkent. A számlákat a számviteli jogszabályok szerint állítjuk ki, immár öt éve változatlan formában – magyarázta Móricz József stratégiai igazgató.

Ez számokra lefordítva azt jelenti, hogy az alapdíj (forint/légköbméter/év) 351,74 forintról 316,57 forintra, a hődíj (forint/gigajoule) 3201 forintról 2880 forintra, a vízfelmelegítési díj (forint/köbméter) pedig 936,30 forintról 842,67 forintra csökkent.
– Legkönnyebben úgy tudunk meggyőződni a január 1-jétől végrehajtott 10 százalékos távhődíj-csökkentésről, ha előveszünk egy 2012. december havi számlát, és összehasonlítjuk az egységárakat a január hónaptól kibocsátott távhőszámlán szereplő egységárakkal. Ebből azonnal szembetűnik a csökkentés – fűzte hozzá Móricz József.

Mint ahogy arról már januárban is írtunk, a MIHŐ Kft. kalkulációja szerint egy átlagos, 2 szobás társasházi (panel)lakás távfűtésekor – 137 légköbmétert véve alapul –, 4 köbméter melegvíz-fogyasztással, illetve 35,6 GJ fűtési hőfelhasználással számolva átlagosan, havonta 2681 forinttal kevesebb összeg szerepelhet a számlán, ami a fűtési idényen kívül, a nyári időszakban átlagosan, havonta 815 forint lehet. Ez éves szinten – a fenti példa alapján – 21 777 forint megtakarítást jelent egy átlagos távfűtéses lakás esetében az elmúlt évhez képest.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-08 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!