Városinfó

Fórum az avasi mintaprojektről

2013-01-31 21:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avas_forum_130131_ja_13.jpg

Szociális célú városrehabilitációs program előkészítésén dolgozik Miskolc vezetése. Amennyiben a közgyűlés támogatja, megpályázzák a 400 millió forintos projektet, melynek keretében teljesen felújítanák a Szilvás utca 1-7. közötti tömböt, a szomszédos Szentgyörgy utcán pedig, a volt gyermekrendelő helyén közösségi teret alakítanának ki. A környező zöldterületet is szeretnék rendbe tenni.

Az avasi Munkácsi Mihály Általános Iskolában mintegy félszáz érdeklődő, többségében környékbeli lakó jelent meg a fórum kezdetére. Bevezetésként egyórás ismertetőt tartottak a programról. Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője mint levezető elnök elmondta, hogy a fórumot azért hívták össze, mert szeretnének pályázni a szociális célú városrehabilitációs programra.

Kiss Gábor alpolgármester a projektről elmondta, hogy a napokban megindult Miskolc városfejlesztési stratégiájának a tervezése. Ennek keretében választ szeretnének adni a korábban meghatározott problémákra. Kiemelte, hogy Miskolcot nem lehet elképzelni az Avas nélkül. Tisztában vannak azzal, hogy egyik kiemelt probléma a biztonság. Ígérete szerint a következő néhány évben komoly áttörés lesz ezen a téren. A mintaprogramról szólva kiemelte, hogy nemcsak megújítják a lakókörnyezetet, hanem közösségi teret is kialakítanak a kiürült gyermekrendelő helyén, ahol különböző programok szervezésére nyílik majd lehetőség. A program révén élhetőbbé, lakhatóbbá válik a környék, amiben számítanak a civilek, a lakók együttműködésére is.

avas_forum_130131_ja_41.jpg

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy az itt lakóknak is érdekük a közös gondolkodás. Ha a célokat sikerül megvalósítani, azzal Miskolc szépül, újul, jobb lesz itt lakni. Kiemelte, hogy a zöld város mozgalom elveinek megfelelően, felújítják a zöld területeket is, sőt, az oldalfalat, támfalakat is befuttatják növényzettel. A közbiztonság javításáért mindent elkövet, a mintaprojektet pedig támogatásáról biztosította.

Lengyel Katalin elmondta, hogy a fejlesztésre már a 2008-2009-ben készült tervekben kijelölték a megvalósítás helyét. A projekt 400 millió forintos, és amennyiben nyernek, 100 százalékos támogatottságú lesz, tehát a városnak nem kerülne pénzébe. Négy ütemet tartalmaz: lakáscélú beavatkozást, közösségi ház kialakítását, szabadidőpark felújítását, programok megvalósítását. Amennyiben a közgyűlés február 14-ei ülésén támogatja, 15-én beadják a pályázatot.

avas_forum_130131_ja_5.jpg

Petrik Zoltán
tervező és Szűcs Gábor kerttervező diavetítéssel illusztrálva mutatta be a projektet, melynek keretében új társasházakkal vetélkedő, modern épületté építenék át a tömböt. Az új funckiónak megfelelően építenék át belül a volt rendelőt, illetve hangulatos sétánnyal, sportterületekkel bővített zöldterületté varázsolnák a mostani, jórészt szürke, elhanyagolt környéket. A civil szervezetek vezetői pedig megígérték, hogy a lakosság igényeit maximálisan figyelembe véve szerveznének közösségi programokat.

avas_forum_130131_ja_23.jpg

Ezt követően a lakók vették át a szót. Az első szavak az elismerés jegyében születtek, azonban ezt követően kíváncsiak voltak arra is, miért pont ezt a tömböt választották, mivel érdemelték ezt ki? A panelprogramosok jogosan háborodhatnak fel, hiszen ők sok pénzt fordítottak a felújításra. Az egész Avason fel kellene újítani a balesetveszélyes járdákat, lépcsőket, lesz-e pénz a közösségi ház működtetésére? Az ígéretek ellenére 2,5 éve nincs megoldva a fészekrakrók problémája… Felvetették az összeköttetés megteremtését az egyetemmel. Az avasi lakótelep nem régi, mégis rehabilitálni kell, ezért kérték, olyan megoldást alkalmazzanak, amely hosszú távra megoldást jelent. Az Ifjúság úti járdák és a szomszédos PPP konstrukciós sportcsarnok építést is felemlegették a lakók.

avas_forum_130131_ja_15.jpg

Kiss Gábor válaszában megismételte, hogy a területet nem ők jelölték ki, ez már korábban megtörtént. Ez egyébként is logikus, mivel olyan részről van szó, ahol a legnagyobb az önkormányzati hányad, tehát a város vagyonát gyarapítják a beruházással. A panelprogramos felvetést jogosnak tartja, de a kiírás szabja meg a kereteket. A problémát jelzik a kiírónak. A fészekrakókkal kapcsolatban az alpolgármester elmondta: ilyen közel még soha nem álltak a probléma megoldásához mint most, de a pénzintézetekkel folytatott tárgyalások részleteit nem ismertetheti.

– Tisztességes, normális lakhatási feltételeket szeretnénk megteremteni az itt lakóknak – összegezte a projekt célját Kiss Gábor. Felhívta a figyelmet a Jezsuita Gimnázium sportpályafejlesztésére, amely összekapcsolódik majd a rehabilitációval és nyit az egyetem felé is. Kérte a lakók segítségét a megújuló környezet megóvásában, a rend betartatásában - a városnak is erőteljesebb lehetősége lesz, kvázi városi rendőrség jöhet létre. Az alpolgármester elmondta, megvan a remény arra, hogy az egykori munkásvonatok mintájára felélesztik a vasúti, elővárosi közlekedést a Tiszai és az egyetem közt, a sínek rendelkezésre állnak.

avas_forum_130131_ja_26.jpg

A felvetés jogosságát elismerve megerősítette, hogy az egész Avast rendbe kellene tenni, háromszor, négyszer ekkora területre számítottak, mint amennyire a pályázat lehetőséget kínál, de azt kell kihasználni ami van. A PPP beruházást nagyon csúnya történetként jellemezte, ami nem indokolja, hogy 5 éve használhatatlan a járda. Ezzel kapcsolatban intézkedést ígért.Cs.L.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-04-01 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!