Városinfó

Ízek és illatok kavalkádja Görömbölyön

2013-01-19 15:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE forraltbor_130119_ja2.jpg

Telitalálatnak bizonyult a tél kedvelt italának a forralt bornak és az ugyancsak nehéz ételnek számító kalóriadús tepertő összeházasítása egy rendezvénybe, ugyanis a III. Görömbölyi Forralt Bor és Tepertő Nap szombaton óriási sikert aratott. Sok százan látogattak ki a szabadtéri rendezvényre.

A magyar ember szereti a hasát, kedveli a finom ételeket és italokat, s ha még szórakozhat is közben, akkor biztos a siker. Ezt felismerte  a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesület és életre hívták a forralt bor és tepertő napot, amelyre sok száz, sőt minden bizonnyal több ezer vendég látogatott ki. Többségük Görömbölyről, meg a szomszédos városrészekből érkezett, de a város távolabbi pontjairól is jöttek. Más településekről az útviszonyok miatt kevesen vágtak neki, de majd jövőre, mert ennek biztos lesz folytatása. A látogatók közt napközben feltűnt Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Zsiga Marcell alpolgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, valamint a helyi közélet több szereplője is.

forraltbor_130119_ja.jpg

A forralt bor versenyre 34 csapat nevezett be. A füsttel keveredő fűszeres illatok betöltötték a völgyet. Alig bírták kivárni a látogatók, hogy megízlelhessék a finomabbnál finomabb nedűket. Közben a szakmai zsűri is munkához látott. Egyből kettő, ugyanis a sok csapat miatt két bizottság is kellett a bírálathoz. Mivel az egész rendezvény a látogatókért van, így természetesen a közönség véleményét is figyelembe veszik. Az a csapat nyeri el a közönségdíjat amelyik a legtöbb forralt bort ad el a nap folyamán.

Nincsen (igazi) bor szőlő nélkül, szőlő meg vessző nélkül. Így nem maradhatott el a hagyományos Szent Vince napi vesszőszentelés sem - az ökumené jegyében a római katolikus, a görög katolikus és a református egyház képviselőjének a részvételével. A néphagyomány szerint a rügyek alapján ilyenkor már termésbecslést is csináltak a gazdák, amelyet persze még felül írhatott a fagy, vagy év közben esetleges szárazság, vagy valamilyen fertőzés...Azonban a nap fő élelméről a tepertőről se feledkezzünk meg. Tekintettel a biztonságra természetesen tepertősütő versenyt nem hirdethettek, mivel balesetveszélyes lenne a sok forró zsíros edény a tömegben, azonban látvány tepertősütést azért szerveztek. A látogatók így megtekinthették hogyan is lesz a szalonnából tepertő. A végeredményt, a friss töpörtyűt azonban már megkóstolhatták. Jól fogyott a sült kolbász, hurka, sülthús is, sőt volt aki a tél másik csemegéjét, a kocsonyát is árusította. A sok nehéz étel mellett jól fogyott a forralt bor, közben a színpadon egymást váltották a fellépők. Nagy Feró, a sztárvendég jól illett ebbe a környezetbe. Vidám hangulatban telt az egész nap.

forraltbor_130119_ja3.jpg

Az időjárás is besegített, mivel igazi téli hangulat volt a friss hónak köszönhetően, viszont csupán néhány centi hullott, ami nem akadályozta a rendezést. A versenyzők és a látogatók többsége is elhatározta, hogy jövőre is jönnek a forralt bor és a tepertő napjára. Az elégedett vendégnél nagyobb dicséretet nem is kaphatnak a szervezők.

***
A forralt bor versenyt a szakmai zsűri döntése alapján a Borcsalogatók csapata nyerte, a közönségdíjas pedig az AVE Miskolc gárdája lett. Gratulálunk!

Cs.L.
Fotó: Juhász Ákos
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!