Városinfó

Megkezdte működését a Miskolci Járási Hivatal

2013-01-02 18:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE jarasi-hivatal_130102ml_7.jpg

Az év első munkanapján hivatalosan is megkezdte működését a Miskolci Járási Hivatal. Az új hivatal létrejöttének célja, hogy egységes szervezetben, gyorsan, szakszerűen és polgárközpontúan lássa el az államigazgatási feladatokat – hangzott el a hivatal Petőfi utcai központjában tartott megnyitó ünnepségen.

Mint ismert, a járási rendszer és a járási hivatalok – új szervezeti rendben és új célokkal – éppen harminc évvel korábbi megszüntetésük után jöttek létre idén január 1-jével. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes elmondta, vélhetően sokan sokféleképpen fogják értékelni a közeljövőben a hivatalok és a járási rendszer újbóli létrehozását. A kormányzat célja az egységes, hatékony és polgárközpontú ügyintézés létrehozása volt.
– Az elmúlt egy év számunkra a felkészülés és az együttműködés egy éve volt. Egy ilyen hivatali rendszer létrehozása értelemszerűen nagyon sok egyeztetést kíván, elég csak az átvett feladatok számára, jelentőségére, a helyszínekre, vagy éppen a személyi állományra gondolni – mondta Navracsics Tibor.

Mint mondta, az új rendszerben a kormányzat reményei szerint a korábbinál sokkal hatékonyabban tudnak majd együttműködni az önkormányzatok az államigazgatással letisztázták és egyértelművé tették ugyanis, hogy mely feladatokat, milyen forrásból, melyik fél végzi.
– Az elmúlt húsz év sajnálatos tapasztalata az, hogy mindeddig sokszor egymás ellenfele volt ez a két fél. Az önkormányzatok tapasztalata az volt, hogy az állam szívesen bízott rájuk újabb és újabb feladatokat, azonban már koránt sem ilyen szívesen adott hozzá számukra megfelelő forrást. Ennek az állapotnak vetett véget a közigazgatás újjászervezése, ehhez viszont pontosan definiálni kellett azt, hogy mely feladatokat ki látja el a jövőben – mondta Navracsics Tibor.

jarasi-hivatal_130102ml_3.jpg

Január 2-ától tehát az államigazgatási feladatokat helyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal és a Miskolci Járási Hivatal látja el, míg azokat az ügyeket, melyekhez helyi érintettség szükséges, továbbra is az önkormányzat végzi. A miniszterelnök-helyettes kiemelte, ennek a folyamatnak fontos része az adósságrendezés is, így anyagilag is nagy teher került át a városoktól az államhoz.

Navracsics Tibor köszönetet mondott Kriza Ákosnak, Miskolc polgármesterének a minden igényt kielégítően átalakított, korábban önkormányzati ingatlanért, melyben a járási hivatal központja üzemel majd, illetve Demeter Ervin kormánymegbízottnak is, azért, hogy megyénkben eredményesen folytatta le azt a hosszú tárgyalási sorozatot az önkormányzatokkal, melynek köszönhetően mind a.. járási hivatal létrejöttével kapcsolatban határidőre megköthették a megállapodási szerződést. Emlékeztetett, az országban 260 önkormányzattal határidőre megállapodtak 16 hivatal létrejöttjének mikéntjéről és csupán három helyen csúszott a megállapodás, ráadásul kettő önkormányzat esetén is technikai ok volt csak az akadály.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere örömét fejezte ki, hogy január 2-án rendben megkezdte működését a Miskolci Járási Hivatal minden helyszínen.
–  Több mint egy hónapos megfeszített munka eredménye az, hogy ma ezt az épületet ilyen minőségben, az igényeknek megfelelően átalakítva át tudtuk adni a hivatalnak, amelyért köszönet illet mindenkit aki dolgozott ezen – mondta Kriza Ákos. Hozzátette, az önkormányzat közel nyolcvan korábbi dolgozóját vette át a járási hivatal, akik január 2-ától az új struktúrában már megkezdték a munkát.

A polgármester kiemelte, az államigazgatás újraszervezése, illetve azon belül is a járási hivatalok létrejötte a területi kiegyenlítődést is segíti azzal, hogy egységes rendszerben, azonos feltételekkel, azonosan képzett szakemberekkel intézik a polgárok ügyeit az ország minden pontján.

A Petőfi utca 23. szám alatt található korábbi önkormányzati ingatlant Miskolc mintegy 25 millió forintos ráfordítással alakította ki saját forrásból a Miskolci Járási Hivatal számára – ezzel is jelezve az államigazgatás és az önkormányzat közötti hatékony együttműködést.

jarasi-hivatal_130102ml_4.jpg

Demeter Ervin kormánymegbízott elmondta, az ország legnagyobb járása a miskolci, ebből következően az ország legnagyobb járási hivatala ugyancsak városunkban található.
– Összesen 39 település közel 260 ezer lakosát fogja kiszolgálni a Miskolci Járási Hivatal, mely éppen nagysága miatt négy helyszínen fogadja a polgárokat: a Petőfi utca 23. szám alatt, a Kis-Hunyad utcán, a korábbi okmányirodában, a Dóczy József utcán, illetve a megyeháza egyik épületében – mondta Demeter Ervin.

Szabó András a Miskolci Járási Hivatal vezetője elmondta a járás a hozzátartozó települések közül 11 helyen működtet majd kirendeltséget, illetve ott ahol a lélekszám és az ügyek száma nem indokolja nem folyamatosan, hanem csak adott napon lehet majd ügyet intézni továbbra is helyben.Tajthy Ákos
fotó: Mocsári LászlóAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!