Városinfó

Elkészült a kerékpárút

2012-11-13 11:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bicikli-ut-110713ml13.jpg

Teljes hosszában elkészült a Tiszai pályaudvar és a diósgyőri városközpont közötti, közel 12 kilométer hosszú kerékpárút. A 184 millió forint összköltségű beruházással 17 km-re nőtt a miskolci kerékpárhálózat hossza. A projekt záró rendezvényét kedden tartották a Városházán.

Az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programjával megvalósuló projekthez mintegy 156 millió forint európai uniós és állami támogatást kapott a város. Az út mentén – mivel hivatásforgalmi hálózat kiépítéséről van szó – 24 helyszínen kerékpártámaszokat is kihelyeztek közintézményeknél, emellett 12 információs tábla segíti a kerékpárosok tájékozódását.

kerekparut-111207ml_1.jpg

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere elmondta, mindig öröm beszámolni egy projekt befejezéséről, ráadásul egy – nem is rövid – kerékpárút elkészülte nemcsak Miskolc, más, nagyobb városok életében is komoly lépést jelentene.
– Miskolc 2009-ben nyert a pályázaton, ami jelzi, hogy a mindenkori városvezetésnek szem előtt kell tartania a két keréken közlekedők biztonságát. Ez a beruházás ilyen: politikától független, ciklusokon átívelő – emelte ki.

bicikli-ut-110713ml4.jpg

A városvezető hangsúlyozta, nem a legtökéletesebb kerékpárút készült el, de lehetőségeikhez mérten a lehető legjobb hálózatot igyekeztek kiépíteni 2011 elejétől (a kivitelező a Magyar Aszfalt Kft. volt).
– Vannak olyan problémák, melyek a város „völgyi” fekvéséből adódnak, ezeket pedig csak milliárdokból lehetett volna áthidalni, de ennyi forrás nem állt rendelkezésünkre. Kérem az észrevételeikkel hozzánk forduló lakosokat, ezt vegyék figyelembe levelük írásakor. Erre volt lehetőségünk, így tudtuk megvalósítani, de jobb, mintha egyáltalán nem készült volna el – húzta alá Pfliegler Péter. Az alpolgármester hozzátette, a jövőben figyelik a pályázatokat, hogy lehetőségük legyen a későbbiekben javítani a hálózaton, fejleszteni, emellett cél az út Lillafüredig történő kiépítése is. A városatya azzal zárta, ez a projekt is a Greencity-hez való csatlakozást erősíti.

biciklitarolo1106231.jpg

Szakmai oldalról Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke értékelte a mögöttük álló beruházást. Mint mondta, korszerű, a nyugat-európai városokban már bevált megoldásokat alkalmaztak a hálózat kiépítése során, ugyanakkor vannak hibái az útnak.
– Előbbiek közt említeném azokat az elemeket, melyek egy új közlekedési kultúra meghonosítása felé tett lépéseket jelentenek. Ilyen az egyirányú Andor utcán alkalmazott megoldás, ahol a bringások mindkét irányba közlekedhetnek, vagy említhetném a nyitott kerékpársávot. Vannak tehát jól sikerült szakaszok, a gyermekbetegségeket pedig jelezni fogjuk abban a részletes összegzésben, melyet egyesületünk készít a városnak. Vigyázni kell erre az úthálózatra, rövidesen jön is az első komoly próbatétel, a tél, a síktalanítás megoldása – összegzett a szakember.

andor-kerekparsav_120618ml_1.jpg

A teljes hosszon 11 szakaszra bontható kerékpárút-hálózat az önálló kerékpárutakon kívül kerékpársávból, forgalmi sávban jelzett kerékpárnyomból, elválasztott, illetve közösen vezetett gyalog- és kerékpárútból, csillapított forgalmú területen vagy gyalogos zónában, kisforgalmú utcán, valamint egyéb forgalommentes úton kijelölt szakaszokból épül fel.

Soós P.
fotó: Mocsári L. (archív)Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-11-13 19:40

    Roly

    A jelenlegi európai trendeket nézve, illetve a biztonságos kerékpározást szem előtt tartva a "sárga és piros festék" a lehető legjobb megoldás. Laikusoknak elsőre borzasztó furcsa, de városon belül, külön vezetett kerékpáros út a legnagyobb veszélyt [ tovább ... ]
  • 2012-11-13 14:59

    globo

    Azért nem kis kincstári optimizmusra vall egy olyan "hálózatot" új kerékpárútnak eladni, ahol a szakaszok nagy része abból áll, h pirosra festették a járdát, máshol meg még ennyi sem, egyszerűen kitették a táblát és egy sárga bringát az útra festette [ tovább ... ]

Miskolc TV mai műsora

2022-05-25 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!