Városinfó

A Szabadság napjára emlékeznek

2012-10-23 10:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szechenyi_tabla_111023_ja_16.jpg

Miskolcon is elkezdődött az október 23-i ünnepségek sora, mely egész nap, több helyszínen folytatódik majd, az esti ünnepi megemlékezéssel bezárólag. A koszorúzások mellett a kulturális intézmények is készültek a keddi ünnepre, hogy minden miskolci méltó módon hajthasson fejet az 1956-os forradalom jeles dátuma előtt.

A hivatalos miskolci program délelőtt 9 órakor, a Hősök terén vette kezdetét, a Széchenyi-emléktáblánál, ahol egy szál virággal és némán emlékeztek az ünneplők az 1956. október 23-ai eseményekre.

A Zsolcai kapui emléktáblánál délelőtt 10 órakor helyezték el a kegyelet virágait a megemlékezők, majd 11 órától a Nagy Imre-emléktáblánál folytatódik a városi ünnepi programok sora.
11.30-kor a Nagy Attila-szobornál – a Miskolci Nemzeti Színház színészbejárója előtti téren – mond ünnepi beszédet Sebestyén László, a Fidesz országgyűlési képviselője. Délben pedig a Megyei Munkástanácsok emléktáblájánál gyűlnek össze az emlékezők, hogy fejet hajtsanak ’56 hősei előtt.

A kegyelet virágait a nap folyamán több helyen is elhelyezik majd, de számos kiállítással és könyvbemutatóval is készülnek a miskolci kulturális intézmények.

Az október 23-ai ünnepség további programja Miskolcon:
10.00 | A Zsolcai kapui emléktáblánál.
11.00 | A Nagy Imre-emléktáblánál (Nagy Imre utca 1.).
11.30 | A Nagy Attila-szobornál (Miskolci Nemzeti Színház színészbejárója előtti tér). Beszédet mond Sebestyén László, a Fidesz országgyűlési képviselője.
12.00 | A Megyei Munkástanácsok emléktáblájánál.
15.00 | Megemlékezés a Hősök temetőjében. Tisztelgés az 1956-ban kivégzett hősök sírjai előtt koszorúzással és ünnepi műsorral. Megemlékezik Somorjai Lehel, a B.-A.-Z. Megyei Levéltár igazgatója. Közreműködnek a Szabó Lőrinc Általános Iskola tanulói.
16.30 | A Hősök terén ünnepi műsor, koszorúzás. Az ’56-os forradalmár hősökre emlékezik: Csorba István, a Társadalmi Igazságtételi Bizottság területi elnöke. Ünnepi beszédet mond: Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere. Verset mond Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház művésze. Mécsesgyújtás a hősökért!
18.00 | Ünnepi megemlékezés a Művészetek Házában.
Az 1956-os forradalom hőseiről megemlékezik. Demeter Ervin kormánymegbízott, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal vezetője.
A miskolci forradalom eseményeire emlékezik Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselője.
Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere ünnepi köszöntőt mond
„Együtt” – Az október 23-ai események előtt tisztelgő ünnepi műsor.
Szereplők: a Miskolci Nemzeti Színház művészei, a Montázs Drámapedagógiai Egyesület színjátszói, miskolci általános és középiskolás tanulók. Dramaturg és rendező Zalányi Gyula.

A Herman Ottó Múzeum kiállítási épületében (Papszer 1.)
14.00 | „Számon-Tartva” – könyvbemutató. Balogh István tábori lelkész élete és megpróbáltatásai a vörös csillag árnyékában. A könyvet írta és bemutatja Prevozné Balogh Irén. Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete (Papszer 1.)

Miskolci Galéria
9.00–13.00 | „Hordozható emlékképek”. Az 1956-os események emlékére a Galéria látogatói közreműködhetnek egy ünnepi közös munka elkészítésében. A Kő, papír, olló kiállításon kihelyezett dobozmunkához mindenki hozzá teheti személyes emlékképét, írásban, rajzban kifejezett gondolatait, érzéseit. A látogatók által a nap végére közösen összeállított alkotás a kiállítás részévé válik. Miskolci Galéria – Rákóczi-ház (Rákóczi utca 2.)
9.00–13.00 | Művészek forradalma. A megemlékezés középpontjában 1956 irodalma és színházi világa áll. A filmkockákon a forradalom képei, a nyomtatott lapokon versek jelennek meg. Színháztörténeti és Színészmúzeum (Déryné utca 3.)

minap.hu
fotó: archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-17 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!