Városinfó

Lépések a biztonságos Miskolc megteremtéséért

2012-10-14 08:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE pinter_sandor_miskolcon_120903_ja_3.jpg

Egyre jobb eredményeket ér el Miskolc a közbiztonság területén, köszönhetően az erre irányuló erőfeszítéseknek. Erről beszélgettünk Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterével.

– Folyamatosak az ellenőrzések a város több pontján. Csütörtökön pedig razziát is tartottak az Avason, mi volt ennek a célja?

– Az ellenőrzések már két éve folyamatosak, erre volt példa csütörtökön este is. 2010-re a végletekig megromlott az emberek biztonságérzete, a „fészekrakók” hatalmas tartozást halmoztak föl. Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy akik képtelenek a normális együttélésre, azok nem lakhatnak a városban. Ez a célja hatósági ellenőrzéseinknek! Ez pedig jó út, hiszen a munkánk eredményeként eddig több mint ötven „fészekrakó” család költözött ki az Avasról.

kriza_akos_111027_ja_3.png– Van-e a mostani ellenőrzésnek bármilyen köze a 17-i demonstrációkhoz?

– Semmi. Miskolcon a miskolci hatóságok biztosítják a rendet. A jobb- és baloldali szélsőségesek 17-én demonstratívan felvonulnak, majd elmennek. Nekünk viszont ezután is tennünk kell a dolgunkat, és fenn kell tartani a rendet! Pont úgy, ahogy tesszük is nap, mint nap.

– Hogyan készülnek egyébként erre a napra, hogy semmilyen rendbontás ne legyen?

– Egyeztettem a rendőrkapitány úrral és mindazokkal a hatóságokkal, akik feladatot teljesítenek azon a napon. A rendőrség tájékoztatása szerint megfelelő erőket fognak felvonultatni a helyzet kezeléséhez. Rend lesz és biztonság, ahogy eddig is. A pártok csak addig lesznek kint, amíg a sajtó ott lesz, utána egyszerűen hazamennek. A probléma azonban ott marad. A problémát nekünk kell megoldani, és meg is fogjuk!

– Vegyük sorba, mi is történt az elmúlt két évben a rend érdekében Miskolcon!


– Az önkormányzat szerepe a rend fenntartásában és helyreállításában nagyon jelentős. Ennek megfelelően minden eszközt fel is használunk ennek érdekében, ami a rendelkezésünkre áll. Először fontos lépésként a közterület-felügyelők számát növeltük 44 főre. Mivel a külvárosi részeken is szükség van a rend megerősítésére, ezért itt lovas mezőőröket állítottunk munkába, akik segítik gyalogos kollégáik munkáját. Elmondhatom, hogy nagyon szép eredményeket értek el az elmúlt hónapokban. Másik fontos lépésként növeltük a közterületi kamerák számát a város több pontján.

Immár hetek óta közös járőrpárok vannak kint az utcákon a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködésében. Miskolc költségvetéséből megdupláztuk a rendőrjárőr párok számát! Nagyobb a biztonságérzete az embereknek, ha meglátják a hatósági személyeket a városban. Ugyanakkor bűnmegelőzési központot nyitottunk, és az ott felmerült problémákra megoldást nyújtunk. Megszüntettük a közterületi segélykifizetéseket, ami szintén hozzátartozik a rend fenntartásához. Személyesen is részt vettem ellenőrzésekben a város több pontján, így az Avason is, látom az eredményeket és pozitív visszajelzéseket kaptam. A célunk, hogy azok, akik bűncselekményt követnek el, vagy nem tartják be a rendeleteket, azok érezzék kényelmetlenül magukat, ne a tisztességes emberek. 

– Ezért egyre sűrűbbek az ellenőrzések?


– Ellenőrzés minden héten van 2011 januárjától. Ezek hol kisebbek, hol nagyobbak. A csütörtöki, avasi ellenőrzés a nagyobbak közé tartozott. Pontos címekre mentek a hatóság emberei, ugyanis a lassan két éve tartó ellenőrzéseknek köszönhetően ma már pontosan tudjuk, hogy melyik lakásban élnek azok, akik képtelenek betartani a szabályokat, akik megkeserítik szomszédaik életét, és addig nem nyugszunk, amíg ezekből a lakásokból is ki nem költöznek.

– A segélyezés és a munkavállalás is hozzá tartozik a biztonságos Miskolchoz. Milyen lépések történtek ezen a téren?


– Így van, a biztonságos Miskolc megteremtésének fontos eleme a cselekvő szociálpolitika. Vagyis a passzivitásra serkentő juttatások helyett a segélyezés és a munkavállalás összekapcsolása, a segélyezésben tapasztalható visszásságok megszüntetése és a jogosultság szigorú ellenőrzése is feladatunk. A munka világába visszairányítani azokat az embereket, akik már évek óta nem dolgoznak, sőt a szüleik és a nagyszüleik sem dolgoztak, nem egyszerű feladat. A kormányzat támogatásával elindított START közmunkaprogram leginkább a kistelepüléseket érinti, de elértük, hogy Miskolcot is bevegyék a programba. Miskolc az egyetlen megyeszékhely, ahol a program elindult és közel hétszáz miskolcinak ad munkát.

Itt pontosan olyan tevékenységekről van szó, amelyek különösebb szakképzettséget nem igényelnek és reményeink szerint ezek az emberek így visszatalálnak a munka világába. Nemcsak a közmunkaprogramban vesznek részt, hanem szakképzést is kapnak, olyan közösségekben tudnak részt venni, amelyek alapjai lehetnek egy szociális szövetkezet, gazdasági társaság kialakításának. Ezeket a programokat folytatni akarjuk. Szeretnénk néhány éven belül minimálisra csökkenteni azok számát, akiknek nincs szakmájuk, és nem tudnak részt venni a közmunkaprogramban.

minap.hu
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-10-14 18:52

    miserables

    Egyszerű meg kell vonni a szociális segélyt,mivel nincs munka és ha nem dolgozik nincs jövedelme ,akkor ki lehet toloncolni Miskolc területéről ,mivel feltételezhetően bűncselekményekből tartja fent magát . Működik Ausztriában és az Usában is !Csak e [ tovább ... ]
  • 2012-10-14 09:13

    Tompa Sándor

    "Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy akik képtelenek a normális együttélésre, azok nem lakhatnak a városban."És mit akar velük? Rendőri eszközökkel eddig még egyik hatalomnak sem sikerült. De Kriza és társai csak ebben gondolkodnak.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!