Városinfó

„Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség…” (Képgalériával)

2012-08-20 11:51

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE okomenikus_istentisztelet_120820_ja_3.jpg

Szentmisével köszöntötték az államalapítás, Szent István király és az új kenyér ünnepét reggel Miskolcon, a Kossuth utcai templomban. Augusztus 20-a reggelén zsúfolásig megtelt a református templom, ahol a történelmi egyházak képviselői ökumenikus istentiszteletet tartottak, az ünnep tiszteletére.

Az augusztus 20-ai ünnep ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a Kossuth utcai Református templomban, melyen Szabó Sándor református lelkipásztor, Orosz Atanáz görög katolikus püspök, Budai Barnabás evangélikus lelkész, Palánki Ferenc római katolikus segédpüspök, Szuhánszky István metodista lelkész, Hangó István református lelkipásztor voltak jelen. Az egyházi méltóságok mellett a város elöljárói: Kriza Ákos polgármester és felesége, valamint országgyűlési és önkormányzati képviselők is részt vettek az ökumenikus istentiszteleten.– Az ünnep ünnepi gondolatokra sarkall – kezdte az istentiszteletet Szabó Sándor református lelkipásztor. – Miskolc kapcsán egy dologra szeretnék koncentrálni, összekötve a nemzeti ünnepünket a várossal: ez pedig a város pecsétje, és az abban látható Szent István ábrázolás.
Mint hangsúlyozta, első keresztény királyunkat bölcs, tekintélyt parancsoló vezetőként ábrázolja a pecsét. „Hozzá hasonló nagyságrendű politikus nem született a Kárpát-medencében, aki nemzetet alapított” – fogalmazott a lelkipásztor, aki hozzátette ugyanakkor: ott látható nagy királyunk mellett egy közszolga is, aki egy fürt szőlőt és egy búzakalászt tart a kezében.

– Ez számomra szimbolikus jelentőséggel bír: a Szent István-i életmű az alapja állami, nemzeti létünknek, de ott van mellette a közszolga is, aki szent elhatározással teszi a dolgát, hogy legyen szőlő és lágy kenyér – mondta.A folytatásban Szuhánszky István, metodista lelkész a 89. zsoltár kapcsán beszélt a hűségről és az igazságosságról, majd Budai Barnabás, evangélikus lelkész a közös gyökerekről, a közösségek erejéről és egymás elfogadásáról beszélt.
– Köszönet, hogy megélhetjük összetartozásunkat, és kérem Isten segítségét, hogy együtt munkálkodhassunk a közös jövőnkön – fogalmazott.
Orosz Atanáz, görög katolikus püspök a Királyok könyvéből idézett, majd ezt összekötötte Szent István fiának, Imre hercegnek írt intelmeivel, kiemelve annak főbb pontjait. Az Intelmekben a szent hit megtartása kiemelt helyen szerepel, de fontos az őseink követése, a türelem, a kitartás és az irgalmasság is.
– Legyen a mai igazi örömünnep, és a szeretet további gyakorlásával folytatódjon – hívta fel a hívők figyelmét Orosz Atanáz.
Hangó István, református lelkipásztor mondott aztán imát a városért, és kért áldást mind a városra, mind polgáraira. Végül Palánki Ferenc, római katolikus segédpüspök Szabó Sándorral megszelte és megáldotta a kenyeret, majd a szeleteket szétosztották a hívők között. Az ünnepi istentiszteleten fellépett a Cardinal Mindszenty Kórus, jelen voltak a Magyar Cserkészszövetség Miskolc központú II. cserkészkerületének tagjai, valamint Nagy Boglárka szavalta el Sík Sándor Megértettem, hogy kenyérnek születtem versét. Az augusztus 20-ai városi ünnepségsorozat a Szent István szobornál folytatódott, ünnepi köszöntőkkel, kenyérszenteléssel, valamint magyar állampolgársági eskütétellel.

Ugyancsak szentmisével várták a híveket a vasgyári és a selyemréti Szent István templomban is, utóbbiban búcsút is tartottak államalapító Szent István király ünnepe alkalmából. Ez itt már hagyomány, mint ahogyan az is, hogy ezen a napon itt is minden évben megáldják az új kenyeret, majd megszegik és szétosztják a misén résztvevő hívek között.

Kujan I.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!