Városinfó

Eredményes a Mihő biogáz-felhasználása

2012-07-31 19:08

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE biogaz_ja.jpg

A MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. 2008-ban elhatározta, hogy biogáz távhőcélú hasznosításával fokozza versenyképességét és környezetvédelmi tevékenységét. A projekt eredményeként 2009-től a Futó utcai kazánházban biogáz tüzelésű kazánnal biztosítja a távhőszolgáltatást, és 2010-ben a biogázra alapozott megújuló bázisú villamosenergia-termelés is megvalósult – mondta el portálunknak Tanka Sándor műszaki igazgató.

Mint megtudtuk, 1973-tól 2006-ig Miskolc külterületén, a Bogáncs utcai hulladéklerakóban mintegy 5 millió tonna kommunális hulladékot helyeztek el. - A hulladéklerakó bezárását követően megtörtént a szeméttelep lefedése, rekultivációja.

- A lezárt hulladéklerakóban depóniagáz – metángáz - képződik, ez adta az ötletet a Mihő Kft.-nek, hogy a folyamatosan képződő gáz felhasználásával, növelhető a miskolci távhőszolgáltatás versenyképessége – nyilatkozta az igazgató.

biogazmotor.jpgTanka Sándor arról is szólt, hogy 2008 tavaszán a miskolci önkormányzat és a Mihő együttműködésének eredményeként sikerrel zárult a Kft. által a biogáz hasznosítására benyújtott KEOP pályázat. A beruházás teljes költségvetése mintegy 500 millió forint, melynek közel 40 százalékát, 196 millió 727 ezer forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Energia Operatív program keretében, az Energia Központ Kht. vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte.

A beruházás első ütemében 2050 méter biogáz-vezeték kiépítése után, a Futó utcai fűtőműben üzembe helyeztek egy korszerű, biogáz égetésére alkalmas égővel felszerelt kazánt. Az első esztendő tapasztalata a projekt sikerét bizonyította: a Mihő 2009-ben 550 000 köbméter biogázt hasznosított, ami 357 500 köbméter földgáz-felhasználást váltott ki a távhőszolgáltatásban. - Az egy év alatt képződő, közel 30 millió forintos földgáz-költségmegtakarítás tette lehetővé, hogy a Mihő Kft. hődíjai nem változtak a földgáz beszerzési árának növekedése ellenére sem – emelte ki Tanka Sándor, elmondva, hogy a beruházás első ütemének megvalósítása 90 millió forint saját finanszírozást igényelt, ami három év alatt várhatóan megtérül.

A műszaki igazgató arról is szólt, hogy a rekultivált hulladéklerakóban folyamatos a biogáz képződése. A kitermelt gázmennyiséget a téli fűtési szezonban, a távhőszolgáltatásban teljes egészében hasznosítják. A nyári időszakban, a melegvíz előállításához azonban kevesebb biogázra van szükség, ezért, hogy az ilyenkor képződő biogáz is teljes mértékben hasznosuljon, a beruházás második ütemében egy villamos-energiatermelésre alkalmas gázmotor telepítettek. Ennek folyamatos kiszolgálása érdekében, a hulladéklerakóban már telepített, 84 gázkút mellé, további 67 kutat építettek ki.

A villamosenergia-termelésre alkalmas gázmotor kereskedelmi üzeme 2010. július 1.-jén indult. A Mihő az előállított villamos energiát az Elmű - ÉMÁSZ Hálózati Szolgáltató Kft. rendszerén keresztül értékesíti.

– A számítások szerint, a megújuló bázisú villamosenergia-termelés várhatóan, évente mintegy 50-60 millió forint árbevétel többletet fog eredményezni a Mihő Kft. részére – hangsúlyozta Tanka Sándor, elmondva: a biogáz hasznosításával a Futó utcai fűtőmű földgázfelhasználása nagymértékben kiváltható, s ez által csökkenthető a miskolci távhőfelhasználás földgázfüggősége. A zöldenergia hasznosítás nemcsak a versenyképes távhőszolgáltatást biztosítja, hanem nemzetgazdasági szinten, az üvegházhatást okozó emisszió kibocsátást is csökkenti. A beruházás élettartama alatt a levegő terhelése, várhatóan 58.000 tonna széndioxiddal csökken.

- A Mihő Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy a zöldenergia felhasználásának mértékét a távhőszolgáltatásban növelje – tette hozzá a műszaki igazgató. Mint mondta, a biogáz hasznosítása már megvalósult a beruházás révén. A közeljövőben várható a biomassza bevonása, valamint kedvező eredmények esetén a geotermikus, föld-hőenergia hasznosítása is a miskolci lakosok távhővel történő kiszolgálásában.

Szepesi S.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-11 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!