Életmód

Lecsó, minden mennyiségben

2012-07-28 19:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE lecso120728_ml.3jpg.jpg

A lecsó az egyik legkedveltebb nyári étek Magyarországon, amely jellegzetes illata szombaton belengte a Csanyikot, mivel itt rendezték meg a II. AVE Kupa – Agora Lecsófesztivált. Több százan kerekedtek fel megkóstolni a jobbnál jobb lecsókat. Talán még a szomszédos vadaspark  vadjai is megnyalták szájuk szélét…

A zsűritől kapott tájékoztatás szerint 33 csapat nevezett a lecsófesztiválra és ott jártunkkor egymás után hozták a finom falatokat tesztelésre. A zsűri becsületére legyen mondva állták a sarat. Mátyás Rudolf, Oscar-díjas mesterszakács minden egyes lecsót megkóstolt és pár szóval el is mondta a csapatok képviselőinek a feltálalt ételről a véleményét. Ami jó volt azt megdicsérte, de azt se hallgatta el, ha valamit lehetett volna jobban csinálni, olyankor tanácsot adott, legközelebb mire érdemes odafigyelni. Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy a híres mesterszakács szerint milyen a jó lecsó?  Nos a mesterszakács alaplecsójának az összetevői a következők: hagyma, paprika, paradicsom és szalonna (ennek kiválasztására különösen oda kell figyelni), fűszerként pedig fokhagymát, köményt és borsot használ. Szavaival élve, ezt gombától pacalig számos kiegészítővel meg lehet bolondítani. Külön is a lelkünkre kötötte a tanácsot, hogy nem szabad túlfőzni!

lecso120728_ml.jpg

A csapatok a hagymát, paradicsomot és a paprikát megkapták a szervezőktől, a többi belevalóról saját maguknak kellett gondoskodniuk. Ezt követően serényen munkához is láttak, rotyogtak a kondérokban a finomabbnál finomabb étkek.
– Azért látogattunk ki a fesztiválra, mert címvédők vagyunk, tavaly ugyanis mi nyertük az elsőt és az idén is megpróbáljuk. A kettes, vagyis a különleges kategóriába neveztünk. Ez a gyakorlatban azokat takarja akik az alaplecsóba még valamit beletettek. A miénkben lókolbász, egészen pontosan lógyulai van – árulta el Lichi Ildikó, a Városgazda csapatának a tagja. Mint megtudtuk 70 főre főzték a lecsót, amit előre meghirdettek a cégnél, s a munkatársak, valamint családtagjaik fogyasztották el.

– Ez a lógyulais ízlik! Két hetente csinálok otthon lecsót a családnak. Van amikor nokedlival, máskor tojásosan, virslivel, vagy ami éppen van a hűtőben – árulta el Bezdányné, Margó, miközben a tányér alján lévő utolsó falatokat kanalazta be.

A forgatagban összefutottunk Molnár Attilával is, a névadó szponzor AVE Miskolc Kft. ügyvezető igazgatójával. Megkerestek a szervezők és csatlakoztunk a kezdeményezéshez – árulta el, hogyan is lettek támogatók. Az oka is prózai, ez egy találkozási lehetőség a cég számára a lakossággal, s egyben gesztust gyakoroltak mikor olyan rendezvényt támogattak amely kulturált kikapcsolódást kínál a miskolciaknak. A viszonylag sok látogató mintegy visszaigazolás számukra is. Akár további támogatásnak is felfogható, hogy a szelektív gyűjtést szolgáló zsákokkal is ellátták a helyszínt, de egyben figyelemfelhívás is a lakosság felé.

lecso120728_ml.2jpg.jpg

– Rókagombás lecsót csináltunk. Mi szedtük – mondta büszkén Hegedűs Ferencné, a Miskolci Gombász Egyesület szakácsa. Azonban nem csak megfőzték a gombákat, hanem alkalmi kiállítást is szerveztek, amely keretében mintegy száz fajt sikerült bemutatniuk. Mint hozzá tette, élő, friss gombák, amelyeket az egyesület tagjai Miskolc térségében, valamint a Zemplénben szedtek a napokban. Visszatérve a lecsóhoz. Miért is rókagombát és nem mondjuk vargányából (tinóru) csinálták? – kíváncsiskodtunk. A válasz egyszerű: a szakember szerint keményebb és jobb a húsa. Az illatos harmatgombából meg ki bírna kondérba való mennyiséget összeszedni?



– A hagyományos tojásos lecsót szeretem. A héten már csináltam otthon, ugyanis imádom a lecsót, a nyár egyik legjobb étele – árulta el falatozás közben Bodnár Krisztina. Mivel „hivatalból” a miskolci tourinform vezetője, ezért kicsit dolgoztattuk is, vagyis kikértük a rendezvényről a véleményét. – Sokan vannak, nagyon jó kezdeményezés. Tavaly is itt voltam, vagyis nem itt, mert máshol rendezték meg, de jól váltottak, ide való, a Csanyikba, mert szeretik az emberek ezt a helyet, szívesen jönnek ki a Bükkbe – értékelt az idegenforgalmi szakember.

Cs.L.
Fotó: Mocsári L.



Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-10 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!