Városinfó

Diósgyőri várfelújítás: hamarosan kezdődik a munka! (videóval)

2012-06-12 13:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE diosgyorivar_legifoto_web_ja_3.jpg

Hétfőn aláírták Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztésének támogatási szerződését, célegyenesbe érkeztek a diósgyőri vár rekonstrukciójának előkészítési munkái. Dobos Tímea városházi szóvivő tájékoztatása szerint a kivitelezés közbeszerzési eljárása és az ajánlatok beadása zajlik. Az írásbeli összegezés június közepére várható, a szerződéskötést június végére tervezik. Ezt követően kezdődhet a kivitelezés.

var_latvanyterv.jpg

A nemrégiben történelmi emlékhellyé nyilvánított vár rekonstrukciós munkáival együtt épül meg a Lovagi tornák tere a várfürdő területén, s a projekt keretében egy 10 állomásos, tematikus sétányt is kialakítanak Lillafüreden, a függőkertben. A beruházások értéke összesen közel 2,5 milliárd forint, kétmilliárdos pályázati támogatással, félmilliárdos önrésszel.  A támogatási szerződést június 11-én írta alá Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Kormány Krisztián az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója.

var3_latvanyterv.jpg

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a vár jelenlegi, megszokott képe a közel fél évszázaddal ezelőtti felújítása alkalmával alakult ki. A rekonstrukcióval, az épületegyüttes helyreállításával a középkort, a vár fénykorát idéznék vissza oly módon, hogy a műemlék közösségei terei megteljenek élettel, interaktív tartalmakkal.

– A beruházás során tulajdonképpen egy „védőépületet” emelnek a jelenlegi romok fölé, hogy elejét vegyék a további állagromlásnak. A régi és az új épületrészek jól elkülöníthetőek lesznek egymástól – tette hozzá az igazgató.

A diósgyőri vár lovagtermének látványterve
Videó: a felújított lovagterem látványterve

A nagyobb koncerteknek, rendezvényeknek ezután a Lovagi tornák tere biztosít majd helyszínt, de a megújult várban is számos koncertet, színházi estet élvezhet a közönség. Az északi szárny első emeletén két szint magasságáig visszaépítik a lovagtermet, amely így mintegy háromszáz négyzetméteren biztosít lehetőséget előadások, konferenciák, időszaki kiállítások megrendezésére.

var4_latvanyterv.jpg

A rekonstruált földszinti terek a klasszikus múzeumi funkciót töltik majd be interaktív kiállításokkal, amelyek a vár középkori mindennapjainak életét ismertetik meg. Az emeleti kiállító terek a vár történetét mutatják be, a munkálatok során felújítják a vár kápolnáját is.
A kivitelezés a tervek szerint két évet vesz majd igénybe, a projekt tervezett befejezési időpontja 2014. május.

- A megújult külső mellé programbővülés is várható, azt a rangot például, ami történelmi emlékhellyé válást jelent, a város a pályázatoknál és a rendezvények népszerűsítésében is hangsúlyozni szeretné – mondta el Lengyel Katalin.

A diósgyőri vár kiépülése a középkorban
Videó: így épült ki a középkorban a vár

Mint megtudtuk, olyan kiemelkedő jelentőségű épített, vagy természeti helyszínek válhatnak történelmi emlékhellyé, amelyek a magyar nemzet, vagy a hazánkban élő nemzetiségek történelmében meghatározó jelentőséggel bírnak, vagy ahol az ország politikai, kulturális életét befolyásoló, ezért megemlékezésre alkalmas intézkedések történtek. Az országban összesen 36 ilyen helyet határoztak meg, köztük a diósgyőri várat is.

Szepesi S.
látványtervek: varosfejlesztes.miskolc.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-06-12 15:46

    Tompa Sándor

    Na, végre!

Miskolc TV mai műsora

2020-09-27 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!