Városinfó

Vandál rongálások a Deszkatemetőben

2012-05-21 12:40

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE sir-rongalas-120518ml_13.jpg

Több százezer forintos kárt okoztak a fém-tolvajok a tetemvári Deszkatemetőben. A sírokat díszítő kovácsoltvas láncokat, kerítéselemeket, és más fémeszközöket vandál módszerekkel törték, feszítették le, a temetőt fenntartó Belvárosi Református Egyházközség rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

Szabó Sándor vezető lelkész portálunknak elmondta: nagyon jeles családok, személyiségek nyughelyei vannak érintve a vandál rongálásban. Így áldozatul esett a tolvajoknak Kókai Kun Bertalan református püspök sírja, aki a főrendiház tagja volt. 1870-ben királyi tanácsosi címet kapott, 1892-ben pedig szolgálatai elismeréséül a Lipót-rend középkeresztjét kapta meg.  1910-ben Miskolc díszpolgárává választották.
Ugyanígy megrongálták a Tüdős István püspök hamvait rejtő síremléket, valamint a Csorba és a négyesi Szepessy családok kriptáját is. A négyesi Szepessyek szintén komoly szerepet játszottak a régió történetében, többen töltöttek be vármegyei alispáni, illetve református egyházi közösség vezetői tisztséget.

sir-rongalas-120518ml_05.jpg

Szabó Sándor szerint a temetői fosztogatásban egyre inkább megfigyelhető egyfajta szisztéma és tendencia. Mint mondta, véleményük szerint elsősorban a környékbeli fém-felvásárlóknak kellene a körmére nézni, akik átveszik az „összelopott” árut a tolvajoktól. Arról is vannak információk, hogy az észak-magyarországi tolvajok Szlovákiában értékesítik a fémet, ahol enyhébb az ezzel kapcsolatos törvényi szabályozás, ellenőrzés.

sir-rongalas-120518ml_14.jpg

Nagy Sándor rendőrségi szóvivő érdeklődésünkre elmondta, hogy a Belvárosi Református Egyházközség feljelentése nyomán, a Miskolci Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el, lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Szepesi S.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-07 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!