Városinfó

Hálaadás a megújult templomban

2012-05-13 13:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kakas_templom_120513_ja_3.jpg

Sajátságos projektzárót rendeztek Miskolcon vasárnap délelőtt. A Kossuth utcai református templom felújításának befejezése tiszteletére hálaadó istentiszteletet tartottak, melyen köszönetet mondtak Istennek, a híveknek és minden közreműködőnek, akinek része volt benne, hogy a templom kívül-belül megújulhatott.

A vasárnapi projektzáró istentisztelet egybeesett Bató Eszter halálának 147. évfordulójával, melynek emlékére reggel 7 és 8 óra között folyamatosan szólt a róla elnevezett harang. A Kossuth utcai református templom külseje az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) első ütemén belül újult meg, mintegy 127 millió forintos uniós támogatással, melyhez a gyülekezet biztosított 25 millió forintos önerőt. Mint arról többször beszámoltunk, az IVS első ütemében konzorciumi partnerként civil szervezeteket és egyházakat is bevont a városvezetés. A munkák hosszas előkészületek után 2010. július 7-én indultak és 2011. április 30-án fejeződtek be, mostanra már megtörténtek a projekten belüli elszámolások is.

kakas_templom_120513_ja_20.jpg

A templom külső felújítása után a gyülekezet régi tervének megvalósításába vágott bele, a műemlék Angster orgonát szerették volna felújítani, a munkákra már adományoknak és jótékonysági koncerteknek köszönhetően rendelkezésre állt a pénz, azonban az érkező német szakemberek csak úgy vállaltak garanciát a munkára, ha pormentes templombelsőt tudnak biztosítani, azaz kifestik azt. Egyik munka azonban hozta magával a másikat: a templombelső beállványozása után ugyanis a Kulturális Örökségvédelmi Iroda a felújítás feltételéül szabta az elektromos hálózat cseréjét. A templombelső közel 24, az orgona pedig 25 millió forintba került, az Eszter-harang pedig (melyet még korábban újítottak fel) 7,6 millió forintból kapta vissza eredeti szépségét. Példaértékű, hogy az összesen 207 millió forintos beruházásból 80 milliót közösségi összefogással sikerült a gyülekezetnek az uniós támogatás mellé tennie.

kakas_templom_120513_ja_8.jpg

A projektzáró hálaadó istentiszteleten megjelent Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere, Pfliegler Péter és Kiss Gábor alpolgármesterek, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Rostás László, Miskolc város főépítésze, önkormányzati képviselők, a tervező, kivitelező cégek, a Műemlékvédelmi Hivatal és a NORDA vezetői, képviselői, Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora. A felújított orgonát Günter Schwarze zeneszerző, orgonaművész szólaltatta meg, és a Fazekas utcai Általános Iskola Kórusa énekelt.

kakas_templom_120513_ja_19.jpg

Ezt követte Szabó Sándor lelkipásztor igehirdetése és beszámolója. Mint mondta, hat évig tartó felújítás végére jutottak el és ennek együtt örvendezhet a gyülekezet. Leginkább az énekléssel tudnak hálát adni az Úrnak, ezért is szerepel az ünnepségnek annyi dal és zene, még szebbé téve ezt a hálaadást. A felújított orgonát nagy kihívásnak is nevezte, melynek segítségével újra tudnak énekelni. Arról is beszélt, hogy a gyülekezet hatalmas áldozatot hozott a templomért, és noha vannak olyan tagjai, akik már nincsenek az élők között, de biztos benne, hogy ők is velük vannak ezen a napon. Hozzátette: nem csak egy építményről van szó, hanem nemzedékek találkozóhelyéről, amely abból a szempontból is fontos, hogy a következő generációknak át tudják adni az Isten tiszteletét, szeretetét.

kakas_templom_120513_ja_30.jpg

Deák Gábor fuvolán adott elő Bach műveiből részleteket, melyet orgonán kísért Günter Schwarze az igehirdetések között, majd Kriza Ákos szólt a gyülekezethez elmondva, magasztalni jöttek az Istent, hogy megszépült ez a templom a belvárosban.

kakas_templom_120513_ja_41.jpg

Köszönetet mondott érte azoknak, akik megépítették, akik támogatták. Hozzátette, ez a közösség egymásnak vetett vállal, megfogva egymás kezét érte el ezt a kitűzött célt egy pillanatra sem adva fel. Miközben a falak megújultak, nem csak az anyagiak épültek, hanem a közösség is. Ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy Miskolc város lelkileg is megtudjon újulni, nem csak épületeiben.A hálaadó istentisztelet végén nyílt meg a Dobrik István által rendezett, a templom felújításáról készült fotókiállítás, melyet megtekinthettek a résztvevők.

H. I.
Fotó: Juhász Á.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-05-14 09:53

    1miskolci

    Örömmel látom, hogy sikerült kijavítani a bevezetőben a misét istentiszteletre. (Remek!) De jó lenne a képek elnevezésénél is megtenni ugyanezt. Még valami: a hálaadó istentisztelet kibetűvel írandó.Jó munkát a szerzőnek, szerkesztőnek, korrektornak.
  • 2012-05-13 20:37

    1miskolci

    Ha majd felújítják a minorita templomot, ott hálaadó szentmise lesz, a reformátusban istentiszteletet tartanak. (Addigra jó lenne a helyesírást is megtanulni.)

Miskolc TV mai műsora

2024-05-24 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!