Városinfó

Megkezdődött a minorita templom felújítása

2012-05-08 19:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE minorita_templom_allvany_120508_ja_3.jpg

Március elején kezdődött a minorita Nagyboldogasszony-templom felújítása. A munkák során az 1735-ben felszentelt templomot először statikailag erősítik meg, ezt követően pedig a homlokzat, és az azon található szobrok helyreállítása is megtörténik.

Kalna Zsolt, a Minorita plébánia tartományfőnöke elmondta, a templom felújítását már nem lehetett tovább halogatni, mivel a statikai állapota nagyon megromlott az elmúlt évek során. Mint arról korábban beszámoltunk, a templomot emberemlékezet óta nem újították fel, a világháborúk során a közelben felrobbanó gránátok, majd később az átrendeződött talajvíz, az esetleges vakolóanyag-hibák és a természet károsító erői az eltelt évtizedek alatt repedéseket okoztak a falszerkezeten. Ezekbe a repedésekbe nedvesség került, mely télen megfagyott, tovább károsítva így a műemlék templomot.
– A néhány héttel ezelőtt kezdődő munkák során a templomot aláinjektálták, ez a művelet megakadályozza a további romlást. Az állványozást követően a templomhajó fölé betonkoszorút helyeznek, a tornyokat pedig acélpántokkal erősítik meg. A statikai megerősítés várhatóan május végére befejeződik – mondta Kalna Zsolt.

A plébánia szerint a munkák ezt követően azonnal folytatódnak a homlokzat és az azon lévő szobrok teljes felújításával. Mint Kalna Zsolt hozzátette, legkésőbb év végéig szeretnék befejezni a most folyó rekonstrukciót, azonban az a tervek szerint később folytatódna.
– Szükséges a tornyokon lévő lemezek cseréje, a haranglábakat is meg kell erősíteni, és a teljes templombelső felújítását is meg kell oldani az orgonával együtt, ezek a munkák azonban majd anyagi forrásainknak megfelelően valósulhatnak meg – mondta a tartományfőnök.

minorita_templom_allvany_120508_ja.jpg

A március elején kezdődött statikai megerősítés körülbelül 18 millió forintba kerül, erre kormányzati támogatást kért és kapott a plébánia, a homlokzat helyreállítása pedig 230-250 millió forintot emészt majd fel várhatóan.
– A homlokzat felújításának tervei készen állnak, a munkákat pedig a beérkezett adományokból, illetve pályázati pénzekből kívánjuk fedezni – mondta Kalna Zsolt.

A tartományfőnök-plébános köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta, támogatja a minorita Nagyboldogasszony-templom felújítását, a mostani nehéz gazdasági helyzet ellenére nagyon jelentős összegű támogatást kaptak a hívektől, illetve cégektől, magánszemélyektől. Hozzátette, a pályázatok kérdéses sorsa miatt továbbra is várják a támogatók adományait, hiszen ha elfogy a pénz, és addig sem írnak ki pályázatokat, a felújítás akár félbe is maradhat.

Tajthy Ákos
fotó: Juhász ÁkosAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-05-08 19:59

    globo

    Remélem, h a színe marad és nem festik ezt is fehérre, mint a Kossuth utcait.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-24 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!