Életmód

Szent Flóriánra emlékeztek

2012-05-07 09:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szent_florian_bucsu_120507.jpg

Május 6-án, vasárnap tartották Miskolc-Felső Hámorban a Szent Flórián búcsút. A szentmisét Thurzó Péter, a diósgyőri plébánia káplánja mutatta be.

Thurzó Péter Szent Flórián életéről beszélt, aki a római birodalom katonája (légiósa) volt. Az erődítményben, amelynek a parancsnoka volt, tűzvész pusztított. Flórián bátran harcolt a tűz ellen és katonái életét hősiesen megmentette úgy, hogy az erődítményben a tüzet sikerült eloltania.

szent_florian_bucsu_120507_1.jpg

A festményeken úgy szoktál ábrázolni, hogy katona ruhában (római légiós) kezében egy dézsa van és a tüzet azzal oltja el. Bátor és igaz ember volt. Keresztényé válása után vértanúhalált halt, mert ellenszegült a császár parancsának. Egy hídról taszították a folyóba és a nyakába követ akasztottak. A legenda úgy szól, hogy egy katona társa se merte őt belökni a folyóba, majd egy fiatal katona, aki nem ismerte Flóriánt, odajött és belökte őt a folyóba. S kíváncsian utána nézett ez a fiatal katona, hogy hogyan merül el a folyóban Flórián és ez a katona megvakult. Szent Flórián a tűzoltók védőszentje lett.

szent_florian_bucsu_120507_5.jpg

A szentmise végén köszöntötték az édesanyákat is. A búcsúi mise körmenettel zárult.

Lazur István 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-05-24 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!