Városinfó

Gőzerővel épül az új kerékpárút

2012-03-28 17:12

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kerekparut-120328ml_08.jpg

Ahogy arról már beszámoltunk, újraindult a kerékpárforgalmi nyomvonal építése Miskolcon. Az Andor utcán kezdődtek el a munkát egy hete, de az ottani munkálatok után a Vologda utcán is gőzerővel folyik a kivitelezés. Közben a megváltozott nyomvonal miatt néhol új megoldásokat is kellett keresni.

A „Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” című uniós pályázatra 2009-ben nyújtott be anyagot a város, az eredeti tervek egyes szakaszait azóta módosították. Szükséges volt az áttervezés a Zöld Nyíl villamosprojekt és a kerékpár-nyomvonal keresztezési pontjainál, továbbá a Tesco beruházás csatlakozási pontjainál is. Eredetileg 10,25 kilométer lett volna a kerékpárút, a módosításokkal azonban 12 lett.
A 4. szakaszon a Dayka Gábor és az Ilona utca közötti szakaszon új kerékpárút épül. A csomóponton való átvezetés után az önálló kétirányú kerékpárút az északi tehermentesítő út déli oldalán, a meglévő zöldterületen halad egészen az Ilona utcáig utcáig.

kerekparut-120328ml_02.jpg

Az 5. szakaszon az önálló kétirányú kerékpárút nyomvonala továbbra is az Ilona utcától halad a Kőporos utcáig, de a módosítás szerint az északi tehermentesítő út déli oldalán található zöldsávban. A kerékpárút itt is új nyomvonalon halad majd. A Vologda és a Kőporos utcáknál jelzőlámpa is segíti majd a biztonságos haladást.
Jelenleg a Vologda utcán tart a kivitelezés, az egyik vége a Dayka Gábor utcánál jár, a másik szerda délután már közel járt a Thököly utcához. Itt egy új megoldás született, amely a napokban látott napvilágot az interneten. Eszerint, mivel a kerékpárút a tehermentesítő déli oldalán halad, ezért megoldást kellett találni a Kőporos utcára való átvezetéshez. Mivel a háromsávos úton ez nem lett volna a legbiztonságosabb, ezért az a megoldás született, hogy a kerékpárút kimegy a Thökölyn a Győri kapui villamosmegállónál lévő kereszteződésig, itt át a zebrán, el a benzinkút előtt, majd amögött be a kisutcán, rá a Kőporosra. Így tehát egy U alakot ír le a kerékpárút a biztonságos közlekedés érdekében.

kerekparut-120328ml_11.jpg

Ez ellen szerda délelőtt tiltakozott a helyszínen néhány kerékpáros. Mint Smid Attila és Kovács Nándor elmondta, magánemberként, kerékpárosokként szerették volna elmondani, hogy ezt nem tartják jó megoldásnak, mivel jelentős plusz távolságot jelent a kerékpárosok számára. Véleményük szerint a nyomvonal kialakítása nem a legjobb, néhol szlalom pályára emlékeztet és cseppet sem kézenfekvő, vagy megfelelő a két keréken közlekedőknek. Mint elmondták, ők a tehermentesítő északi oldalán találták volna ésszerűnek a kerékpárút kijelölését, de, ha már a déli oldalra került, akkor jobb ötletnek tartanák egy sziget kihelyezését a Thököly-Vologda-Kőporos utcák kereszteződésébe, ami segítheti az átkelést, és inkább áttekernének, mint körbe.

H. I.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-03-29 11:14

    Roly

    Milyen biztonságról beszélünk? Rengeteg, akár súlyos személyi sérüléssel járó baleset lehet a gyalogosok és a bringások között az U alakú részen! Ezt a sz@rt nem tervezhette olyan aki már tekert! :(
  • 2012-03-29 07:22

    lényeglátó

    Munkahely teremtés! Bicigli tolvajoknak is meg kell élni! Vagy zsebbe tehető kerékpárt feltalálni!

Miskolc TV mai műsora

2022-05-25 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!