Városinfó

Rab lelkek kápolnája

2012-03-08 20:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE bortonkapolna-120308ml_15.jpg

A történelmi egyházak képviselői felszentelték az ökumenikus börtönkápolnát csütörtök kora délután, a Fazekas utcában, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetésvégrehajtási Intézetben. A belső tér kialakítása, a szentképek a fogvatartottak keze munkáját dicsérik.

Orosz Atanáz görög katolikus püspök, Csomós József református püspök, Palánki Ferenc római katolikus segédpüspök és Sándor Frigyes evangélikus esperes közösen szentelte fel a börtönkápolnát. Az eseményen részt vett többek között Demeter Ervin megyei kormánymegbízott, Panyi Béla, megbízott megyei főügyész, valamint a különböző felekezetek világi képviselői, és azok, akikért létrehozták a kápolnát, vagyis a rabok.

bortonkapolna-120308ml_04.jpg

Joó László, az intézet parancsnoka köszöntötte a résztvevőket, a püspököknek és a Büntetésvégrehajtás vezetésének megköszönte a kápolna kialakításához biztosított anyagi segítséget. Emlékeztetett, hogy több évtizedes hiányt pótolnak a kápolna felavatásával. Az intézmény átadásakor, 1902-ben az akkori fogházban református imaház és iskola, valamint római katolikus templom működött. A bezárás pontos időpontja nem ismert (nyilvánvalóan a kommunista hatalomátvételt követően). Kiemelte, hogy a kápolna kialakításából a fogvatartottak is kivették a részüket.

– Nap, mint nap imádkozunk a foglyok lelki üdvéért, szabadulásukért – jegyezte meg az ünnepi alkalomból tartott sajtótájékoztatón Orosz Atanáz, aki szerint a kápolna az üdvösség, a megbánás felé vezető utat jelképezi a fogvatartottak felé, aminek külön üzenete van a nagyböjt idején.Csomós József emlékeztetett arra, hogy a BV-vel és a megyei rendőrfőkapitánysággal kötött megállapodás alapján vállalták, hogy ha valaki igényli, akár az első éjszakás fogvatartottnak is biztosítják a lelki segítséget.

Elmondta azt is, hogy a miskolci börtön más, mint a többi, ugyanis itt a fogvatartottak 90 százaléka még ítélet előtt áll. A kápolna számukra a külső világot, az isteni szeretet jelképezheti.

Palánki Ferenc kiemelte, rossz útra tévedt emberek vannak itt, a megtéréssel viszont jó útra lehet térni. Minden személy egyformán fontos az isten számára.

bortonkapolna-120308ml_11.jpg

Sándor Frigyes felhívta a figyelmet arra, hogy az utat tévesztettek belől nagy terhet hordanak. A kápolna egy olyan hely, ahol imádkozással, beszélgetéssel lepakolhatnak ebből a teherből.

Joó László emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény is rögzíti a fogvatartottak lelkiismereti szabadságának, a vallásgyakorlásának a biztosítását. Ezt segíti a most felszentelt ökumenikus kápolna is.

Átlagban 450 fogvatartott van az intézetben, akik közül sok igényli a lelki gyakorlatot, egyéni lelki foglalkozást. Elesett embereknek ez is reményt nyújt(hat) a szabadulás utánra.

Cs.L.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-03-09 06:14

    lényeglátó

    Beérett a vallásüldözés vetése!Drága jó MSZMP sek nem kéne feledni! Az Isten is jó volna, csak valaki segítene rajtunk!

Miskolc TV mai műsora

2024-04-23 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!