Városinfó

Házhoz mennek a szelektív hulladékért

2012-02-22 15:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szelektiv120131_csl.jpg

A miskolci közgyűlés csütörtöki ülésén megvitatják a Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése című KEOP pályázatot, amely keretében 3 milliárd forintos fejlesztést kívánnak megvalósítani a hejőpapi telepen, illetve bevezetnék a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

A Miskolc, mint gesztor által vezetett társulásnak 37 borsodi település a tagja. Közös fejlesztési pályázatot készítettek. A KEOP Irányítóhatóság döntése alapján a 3 milliárd forint összértékű projekthez 2,2 milliárd forint támogatást ítéltek meg. Az önrész a befizetett bérleti díjakból rendelkezésre áll, mely a konzorcium egy erre a célra szolgáló alszámláján van. A hulladékválogatás fejlesztésének köszönhetően a beruházás biztosíthatja azon műszaki és szakmai feltételrendszer megvalósulását, amely elősegíti a hulladékgazdálkodási rendszer hosszú távú fenntarthatóságát. 

A fejlesztés két pontban érintheti a lakosságot. Az egyik ebből a zsebe. Nevezetesen a beruházás megvalósítását követően a hulladék egy részét eltérítik a lerakástól, magyarán a továbbfejlesztett válogatásnak köszönhetően csökken a lerakott hulladék mennyisége, a kinyert másodlagos nyersanyagok pedig értékesítésre kerülhetnek. Ez pedig végső soron kedvező hatással lehet a kommunális hulladék díjakra. A másik pont – amiről korábban már írtunk, mint távlati elképzelésről – a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése a kertvárosi övezetekben. A konzorcium nyolc gépjárműből álló flottával kívánja ellátni a feladatot. A járműveket a közbeszerzési eljárás alapján kiválasztott közszolgáltató (ennek módjáról ugyancsak csütörtökön tárgyal a közgyűlés, mivel az év végén lejár az AVE Miskolc Kft. ezzel kapcsolatos szerződése) fogja üzemeltetni szerződésben meghatározott feltételek alapján. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban az előterjesztésből annyit sikerült megtudni, hogy a három hónapos próbaüzemi időszakban hetente gyűjtenék be. Az ürítések végleges gyakoriságát a próbaüzem alatt szerzett tapasztalatokat felhasználva a lakossági szokásokhoz igazítva szabják majd meg.

Az előterjesztő reménye szerint a beruházás révén a hulladéklerakó üzemeltetése gazdaságosabbá válik.

A Miskolc Térségi Konzorcium hulladékgazdálkodási rendszer-üzemeltetési koncepció módosítására Pfliegler Péter alpolgármester tesz javaslatot. Az anyag elkészítéséért Rostás László, városi főépítész volt a felelős.  Az ilyenkor szokásos egyeztetések is megtörténtek a jegyzői kabinettel és a Miskolc Holding elnökével.

Cs. L.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-02-23 08:43

    lényeglátó

    450 Ft/lit. gázolajjal valóban gazdaságos lehet, meg a szolgáltatás árának adókényszer beszedésével!Szemét-díj nem fizetés, jelzálog viszik a házad, ez a valódi Szemétügy!

Miskolc TV mai műsora

2020-10-22 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!