Városinfó

Rendeletbe foglalt adósságok

2012-02-19 14:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Miskolc közgyűlésének februári, jövő csütörtöki ülésén az önkormányzat következő háromévi kötelezettségeit és bevételeit is határozatba foglalja a grémium.

Az államháztartásról szóló 2011. évi törvény értelmében a helyi önkormányzat évente legkésőbb a költségvetési rendelet elfogadásáig határozatban állapítja meg a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 20ll. évi, Stabilitási törvény felhatalmazása alapján kiadott, az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló kormányrendeletben meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét. A kormányrendelet rendelkezik arról, hogy mely bevételek minősülnek a Stabilitási törvény alkalmazása során figyelembe vehető saját bevételnek, illetve kötelezettségnek. 

Eszerint Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata esetében adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettségként kell figyelembe venni az önkormányzat által már felvett és a jövőben felvenni tervezett fejlesztési célú hitelek törlesztését; a kibocsátott kötvények visszavásárlását; kezességvállalásból eredő fizetési kötelezettség összegét.
Nem kell a fizetési kötelezettség mértékébe beleszámítani a likvid hitelből származó fizetési kötelezettségek összegét. 

A közgyűlés elé kerülő előterjesztés alapján hozott határozat része az önkormányzat tárgyévben várható fejlesztési célú, kormányzati hozzájáruláshoz kötött ügyleteinek engedélyezésére benyújtandó kérelmi dokumentációnak. Ennek  pozitív elbírálását követően  az önkormányzat olyan, adósságot keletkeztető ügyletet köthet, mely lehetővé teszi a költségvetésben meghatározott fejlesztési feladatok önkormányzati önerejének finanszírozását, ezáltal a feladatok végrehajtását. A Stabilitási törvényben meghatározott esetekben ugyanis a hitelek felvételéhez a Kormány engedélye szükséges.  

Az előterjesztésben szereplő táblázatok szerint a saját bevétele az önkormányzatnak 2013, 2014 és 2015 évben is 10.794.565 ezer forint lesz, ennek az 50 százaléka 5.397.282 ezer forint. Az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettség összesen 2013-ban 1.567.287 ezer, 2014-ben 1.673.295 ezer, míg 2015-ben 1.879.719 ezer forint lesz. Így a bevételek ötven százalékát még nem terhelte meg az önkormányzat fizetési kötelezettséggel, vagyis a Stabilitási törvény alapján még van lehetősége az önkormányzatnak hitelfelvételre. 

A bevételek és adósságot keletkeztető ügyletek táblázata megtekinthető az előterjesztésben ITT!

H.I.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-19 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!