Városinfó

Zöld Nyíl: gazdát cserélhetnek a pálya melletti utak

2012-02-19 14:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE probajarat_111102_ja_1.jpg

Önkormányzati tulajdonba kerülhetnek a város területén áthaladó országos közutak egyes részei, a villamosprojekt megvalósításához kapcsolódóan. Az erről szóló előterjesztést jövő heti ülésén tárgyalja Miskolc közgyűlése.

Az utak átvétele azért vált szükségessé, mert a villamos pálya átépítésén, meghosszabbításán túl, a fejlesztés magában foglalja a megállóhelyek szélesítését, útkereszteződések, csomópontok, közművek átépítését. Az építési munkák elvégzéséhez szükséges a villamos pálya mellett vezető közút területének igénybevétele. A pályaépítés érinti az állami tulajdonban lévő 2505-ös (Eger-Hollós tető- Miskolc), a 36301-es Tiszai pályaudvarhoz vezető, valamint 2517-es számú (Miskolc­ Parasznya- Varbó - Sajószentpéter) országos közutak városon belüli szakaszát.

A pályázati kiírás szerint viszont a beruházás megvalósítása önkormányzati tulajdonban lévő területen végezhető kizárólag.  Az építkezés 7 kilométeres szakaszon érinti a fent említett országos közutak területét. Az érintettségen túl a 2505-ös számú országos közút Árpád utcai szakaszán a villamos pálya az országos közúttal közös útfelületen épült meg. Ezen a területen végrehajtott beruházás költségeit a konzorcium abban az esetben tudja elszámolni, ha az országos közút területe önkormányzati tulajdonba kerül.

Az már csak plusz előny, hogy az átvételt követően ezek az útszakaszok szervesen illeszkednek a város közlekedésfejlesztési elgondolásaiba, fő-gyűjtő úthálózatába, forgalomszervezési megoldásaiba.

Mivel azonban az országos közutak átvétele az önkormányzati kezelésű utak fenntartásának költségeit megnöveli, az előterjesztés szól arról is, hogy előzetes egyeztetések alapján a fenntartási költségek csökkentése érdekében országos közúttá minősítenék a Sajószigeti, Várközi L., Repülő téri utakat. Mint a javaslat írja az M30 autópálya építés kapcsán a várost keleti irányból elkerülő szakasz a Zsolcai körforgalomig kiépült. Az elkerülő út északi irányú folytatása, a 3 - 26. sz. országos közutak összekötésére ezek az utak alkalmasak, szervesen illeszkednek az országos közút hálózatához, és összhangban van Miskolc Város Szabályozási, Közlekedésfejlesztési tervével.

Tajthy Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-19 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!