Városinfó

Az „elindulás” költségvetése lesz

2012-02-19 11:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolc-belvaros-110907ml_6.jpg

A jövő heti közgyűlésen dönt a képviselő-testület Miskolc idei költségvetéséről is. A főbb irányokról, célkitűzésekről Soós Attilát, az önkormányzat gazdasági szakbizottságának elnökét kérdeztük.

Mint elmondta, a város költségvetésének igazodnia kell a központi költségvetés által megszabott keretekhez, valamint a helyi önkormányzatokra érvényes pénzügyi szabályokhoz, ebben a feltételrendszerben kell megfogalmazni a fő prioritásokat. Legfőbb cél a költségvetés egyensúlyának megtartása, a mozgásteret most is több tényező befolyásolta. Elsősorban a hatalmas, megörökölt adósság, melynek a törlesztése igen komoly terheket jelent. Feladatok kerültek el a várostól, ami egyrészt megtakarítást eredményez, másrészt viszont a központi költségvetési támogatások összegének csökkenését. Ide sorolható például az egyházaknak átadott oktatási intézmények tanulólétszámának kiesése, és az egyéb oktatási intézményekben érzékelhető demográfiai létszámcsökkenés is. 2012 januárjától a hivatásos önkormányzati tűzoltóság működtetése állami feladat, így az eddig erre a célra juttatott normatív támogatás sem jelenik meg a helyi költségvetésekben.

– Sok olyan beruházást örökölt a jelenlegi városvezetés, amelyeket finanszírozni kell, csakis ilyen jellegű, tehát fejlesztési célra van hitel betervezve – hangsúlyozta Soós Attila. – Működésre nem veszünk fel hitelt, itt nem lehet hiány, annyiból kell gazdálkodnunk, amennyit a bevételek lehetővé tesznek! – nyilatkozta az elnök, kiemelve a szemléletváltást, a „feladat alapú” finanszírozás megvalósítását. Mint mondta, eddig az volt a szokás, hogy egy-egy intézmény költségvetését – vagy akár a városüzemeltetési feladatok ellátását – az előző év felhasznált keretéhez igazították.

Most viszont azt szeretnék, ha a feladatok finanszírozása nem automatikusan, megszokásból, a korábbi évek tapasztalatai alapján történne. Meg kell vizsgálni, szükséges-e egyáltalán az adott feladat ellátása, és ha igen, akkor hogy lehet azt a leghatékonyabban, legolcsóbban elvégezni.

– Ezek azok az elvek, melyeknek a mentén elindultunk. Abból költünk, amink van, abból kell minél többet kihozni. Azt gondolom, felelősen vállalható, átgondolt, ésszerű és világos költségvetésről van szó, melynek megtartjuk a rugalmasságát – hangsúlyozta Soós Attila. Az elnök kiemelte, hogy szívesen fogadják az ellenzék érdemi, kreatív javaslatait, a parttalan kritikákkal azonban nem tudnak mit kezdeni.

A pénzügyi szakember az idei költségvetés legfontosabb célkitűzései között a munkahelyteremtést, a közbiztonság javítását, az állami támogatással megvalósuló feladatokhoz – mint például a kulturális intézmények és a közösségi közlekedés működtetése – szükséges önkormányzati források biztosítását, valamint a város vonzerejének növelését említette. Mint mondta, prioritásként kezelik egyes városfejlesztési beruházások finanszírozását, és a kulturális programok, rendezvények támogatását is. A vonzóbb városkép hozadéka megjelenhet a gazdasági húzóágazatnak szánt turizmusban, a befektetők érdeklődésében, de a városlakók komfortérzetének növekedésében is.

– Ez persze nem azt jelenti, hogy semmi másra nem fogunk költeni. Tavaly is voltak olyan kisebb pályázatok, támogatási lehetőségek, amelyeket hasznosnak ítéltünk a város számára. Most is lesz egy olyan tartalék, amely fedezetet biztosít az ilyen típusú önerőre, vis maior események kezelésére – tette hozzá Soós Attila.

A 2012-es költségvetési koncepció hitel nélkül 38,1 milliárd forint bevétellel és 40,5 milliárd forint kiadással számol. Mint megtudtuk, az idei költségvetésbe nem építettek be új hitelfelvételt. Azzal a fejlesztési hitellel számolnak – azt hozták át csökkentett összegben – amit 2011-re terveztek, de végül nem vettek fel.

Az elnök megemlítette, hogy már a 2010-es költségvetésből is örököltek mintegy négymilliárd forint körüli hiányt.
– Ennek a fedezetére még az előző városvezetés folytatta le a hitelfelvételhez szükséges eljárásokat, kihirdették a közbeszerzés győztesét, ránk maradt a szerződés aláírása, de ez nem a mi hitelünk volt. Mi 3,9 milliárdos hitelt terveztünk be a 2011-es költségvetésbe. 730 milliót működésre, 3,1 milliárdot pedig fejlesztési feladatokra. Ezt végül a tavalyi évben nem vettük fel, és menet közben az is kiderült, hogy a működéshez nem lesz szükség hitelfelvételre. Sikerült kordában tartani a kiadásokat, 2,9 milliárdos fejlesztési hitel felvételét tervezzük, jelenleg ennek az eljárási rendje zajlik. Mi eddig, másfél év alatt, egyetlen forint saját hitelt sem vettünk fel – fogalmazott Soós Attila.

– Szigorúan ragaszkodunk ahhoz, amit meghirdettünk. 2011 után – amely a stabilizálás éve volt – reményeink szerint az idei már az „elindulás”, a jövő évi pedig a „fejlődés” költségvetése lesz. Mozgásterünk az örökölt, az Állami Számvevőszék által is korrekten bemutatott adóssághalmaz és korábbi, felelőtlen gazdálkodás eredményeként meglehetősen szűk. Ezt tudomásul kell venni, de a város működése stabil, leraktuk az alapjait a további fejlődésnek – zárta nyilatkozatát a gazdasági bizottság elnöke.  

MN - Szepesi Sándor


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-02-20 05:53

    lényeglátó

    Teremtést meg kéne hagyni Istennek! Megelégednénk, ha munkát, fizetést tudnátok adni! A munkával létre hozott termékhez, vásárló erő kéne, ehhez meg tisztességesebb bér! Nem segílyre levonni! Segílyest is munkára fogni!

Miskolc TV mai műsora

2021-03-02 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!