Városinfó

Hatékonyabb ellenőrzés a közterületeken

2011-11-06 20:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE terkovek-10706ml0.jpg

Új rendeletet fogadott el legutóbbi ülésén a miskolci képviselő-testület a városi közterületek használatáról, amely több szempontból szigorítja, pontosítja az eddigi szabályozást. Az új rendelet számos olyan kérdést szabályoz most pontosan, amelyek valamilyen szinten eddig is működtek, de csak egyfajta szokásjog alapján, amivel sokan visszaéltek – mondta el Vargha Tibor, a polgármesteri hivatal Építési és Környezetvédelmi Hatósági Osztályának vezetője.

Most viszont így lehetővé válik a hatékonyabb ellenőrzés, a társadalmi, vagyongazdálkodási érdekek előtérbe helyezése.
Többször felháborodást keltett például, hogy egyes rendezvények szervezői komoly károkat okoztak a bérelt közterületeken, amelyeket később nem akartak megtéríteni. Előfordult, hogy a területfoglalási igényt egy nappal a rendezvény előtt jelentették be – vagy esetleg fél évvel korábban. Mind a két eset problémás, hiszen egy nap nem elegendő rá, hogy az engedély kiadása előtt kellő alapossággal megvizsgálják a körülményeket. Több hónap vagy fél év viszont túl hosszú idő ahhoz, hogy előre össze lehessen hangolni az adott terület használóinak az igényeit. A rendelet ezeket mind szabályozza.

A közterület állapotáról átadáskor jegyzőkönyv készül, és erős óvadéki rendszert építettek be – arra az esetre például, ha a terület használója a rendezvénye után nem végzi el a takarítást, a terület esetleges helyreállítását. A bérlő csak akkor kezdheti el a terület használatát, ha kifizeti a megállapított díjat. Ha valaki engedély nélkül használja a közterületet, ezután is megkapja a szabálysértési bírságot, plusz ötszörös használati díjat kell fizetnie.

Nagy vitát váltott ki a közgyűlés ülésén a rendelet azon pontja, amely szerint a boltok ötméteres körzetében csak a kereskedő engedélyével árusíthatók más termékek. Az üzlet profiljába illő terméket pedig ötven méteres körzetben egyáltalán nem lehet árulni. Az ellenzéki képviselők szerint ez a rendelkezés ellehetetleníti a kistermelőket, őstermelőket, a lakótelepi kispiacokat. Vargha Tibor elmondta: a rendelet ezen pontja még változhat, viszont azokat a bolti kereskedőket sem szeretnék hátrányos helyzetbe hozni az őstermelőkkel szemben, akik hosszú ideje ellenőrizhető kereskedelmi tevékenységet folytatnak, ingatlanjaik, bevételeik után pedig jelentős közterheket fizetnek. Kriza Ákos polgármester annak a véleményének adott hangot a közgyűlésen, hogy a városi közterületeken uralkodó áldatlan állapotokat rendezni kellett, hiszen sokan visszaéltek a meglévő joghézagokkal. Az új rendeletet ki kell próbálni, figyelemmel kísérni hatásait a napi gyakorlatban, és indokolt esetben egyáltalán nem zárják ki, hogy módosítsanak bizonyos pontokon.

Ugyancsak kifogások érték a tervezett díjemelések mértékét is, amivel kapcsolatban Vargha Tibor úgy nyilatkozott: nagyon régen nem emelték a közterület-használati díjakat Miskolcon, erre vagyongazdálkodási és szabályozási szempontból is szükség volt. A rendelet viszont több lehetőséget is kínál engedményekre – díjcsökkentést vagy elengedést lehet például kérni minden olyan rendezvény esetében, amely nem profitorientált, és kulturális, társadalmi értékeket közvetít.

Szepesi S. 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-19 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!