Városinfó

Avasi pincék: szó sincs új adóról

2011-10-10 16:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avaspinc.jpg

Ellehetetlenülhetnek az avasi pincék, ha az önkormányzat bevezeti a pinceadót – emiatt hívott össze keddre fórumot a „Miskolciak az Avasért” Alapítvány. A városvezetés elmegy a rendezvényre, de már hétfőn tisztázták: szó sincs arról, hogy terveznék a pincék külön megadóztatását, sőt, a présházak adómértékének átalakítását is programba vették.

A „Miskolciak az Avasért” Alapítvány a helyi pincetulajdonosokkal közösen szervezi a keddi fórumot. Témáik között ilyen beszédes címsorok szerepelnek: Építményadó vagy befalazott pincék!, A történelmi avas fejlesztési elképzelései. Meghívójuk szerint azért várják beszélgetésre az önkormányzat képviselőit, hogy megtudják, mik a helyi városvezetés jövőbeli, az avasi pincéket érintő – legfőképpen a helyi építményadó pincékre vonatkozó kötelezettséget – érintő tervei. Véleményük szerint ugyanis „minden miskolci pincetulajdonos kilátástalan helyzetbe kerülhet, ha a miskolci önkormányzat, az országban egyedül álló módon, egységes 1100 Ft/m2-es tarifával – előzetes egyeztetés nélkül – megadóztatja a már több száz éve létező pincéket”.

Érdeklődésünkre Dobos Tímeától, a városháza szóvivőjétől megtudtuk: nem volt miről egyeztetni, ugyanis nincs ilyen terv.

A szóvivő emlékeztetett rá, a Kisavas és Nagyavas pincesoron lévő építmények közül 1991-től adókötelesek a magánszemélyek tulajdonában lévő présházak, borházak. Az ezekhez tartozó földbevájt pincék általában nem tartoznak az adóköteles alapterülethez, mivel nem felelnek meg a helyi adókról szóló törvény építményeket meghatározó értelmező rendelkezésének.
Az épület a törvény szerint olyan építmény, vagy az építmény azon része, amely a környező külső tértől szerkezeti elemekkel részben vagy egészben mesterségesen kialakított, elválasztott teret alkot. Így a földbevájt pincéket, amelyek nem rendelkeznek külön szerkezeti elemekkel, nem adóztatják, és a jövőben sem adóztathatóak.

Vannak természetesen kivételek: azok a pincék, amelyeket „szerkezeti elemekkel való elhatárolással” alakítottak ki. Ilyenek általában a vendéglátást szolgálók (például a Bortanya, Alabárdos stb.) Ezek adóztatása egyértelművé válik azáltal, hogy a vonatkozó rendelkezések szerint adóköteles a részben vagy egészben a csatlakozó terepszint alatti épület is, amennyiben annak belmagassága eléri 1,90 métert. Az adóztatás kezdete szintén 1991-re datálódik.

– Az sem igaz, hogy ez országosan egyedülálló lenne, hiszen a vendéglátó-üzleteket szinte minden város adóztatja, míg Egerben minden borospince adóköteles kategóriát képez – tette hozzá Dobos Tímea. – Az ügy aktualitását adhatja, hogy az önkormányzati adóhatóság a napokban egy olyan étterem adóellenőrzését végzi, melynél korábban pinceágként létező, mára étteremként funkcionáló épületrész bevallásának elmulasztását tárta fel.

– Mindebből világosan látszik, nincs szó arról, hogy a jövőben a miskolci pincéket általánosan 1100 forintos tarifával megadóztatnánk. Épp ellenkezőleg: az ez évi helyiadó-rendeletek felülvizsgálata a présházak adómértékének átalakítását is programjába vette – hangsúlyozta a szóvivő.

Egyébként éppen az októberi közgyűlés tárgyalja majd az avasi pincesorokra épülő, nemzetközi borút létrehozásának tervét…

minap.hu

Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!